Nem most vasárnap támadt fel az MSZP

2010.06.06. 19:00
Valamit üzenni akar az MSZP. Ugyan vasárnapi kongresszusuk a teljes tisztújítás előrehozatalával jelentőségét vesztette és zártkörűvé is nyilvánították, látványos gesztusként köztársaságielnök-jelöltet jelöltek. Egy ismeretlen embert, a küldöttek kevesebb, mint felének a támogatásával. Ennek jelentenie kell valamit.

Eredetileg elnökválasztónak szánták, végül a tisztújítás előrehozása miatt kibeszélőssé alakították át az MSZP vasárnapi kongresszusát. Az eseményt, biztos ami biztos, zártkörűvé tették, de bent ülő forrásaink szerint ezzel csak több óra tömény unalomtól kímélték meg azokat, akiket még esetleg érdekli a párt sorsa.

A legérdemibb történés Balogh András volt thaiföldi nagykövet köztársaságielnök-jelölése volt. Hogy ennek mi értelme van, azt nem tudjuk. Az MSZP-nek a jelöléshez is csak épphogy van elég képviselője, arra semmi esélye, hogy megszerezze a parlament kétharmadának, vagy akár csak a felének a támogatását. A szocialistáknak még akkor sem sikerült saját köztársasági elnököt választaniuk, amikor többségben voltak. 1995-ben a szabaddemokrata Göncz Árpádot választották elnökké, 2005-ben viszont elbuktak, Sólyom László külsős jelöltként legyőzte Szili Katalint.

Részegység

A jelölés tehát legfeljebb szimbolikus gesztus lehetett. Azaz annak üzenetértéke kell legyen, hogy az MSZP egy tökismeretlen embert tud csak rávenni a jelöltségre. Ha ugyanis egységet akartak volna felmutatni, az nem sikerült. A vasárnapi kongresszuson 582 küldött vehetett volna részt, de csak 382 regisztrál. Közülük is csak 299 vette fel a szavazólapot, végül 282-en szavaztak. Ők már egységesen.

A kongresszus további részében nyílt végű, szabadon hömpölgyő vitában tárgyalták ki azt a háromszáz hangulatjelentést, amit a helyi szervezetek küldtek vissza az mszp tucatnyi ideológusának tucatnyi iránymutatására. Ezek felidézésétől forrásaink mindenkit meg akartak kímélni. Bár a cél egységes ellenzéki stratégia kidolgozása lett volna, de ennek eddig kevés nyoma látszott. Legutóbb Szili Katalin nyilvánított erről véleményt nagy közönség előtt, amikor frakciója határozott és kötelező döntésével szemben részt vett a parlament trianoni emlékülésén.

A párt segélyalapot hoz létre és gyűjtést indít az árvízkárosultak megsegítésére, valamint tanácsadó jogsegélyszolgálatot indít a szakmai indok nélkül elbocsátott köztisztviselőknek. Az MSZP elfogadta saját, a párt politikai és szervezeti megújításának irányát rögzítő 12 pontját is.