Illés újabb vezetőket mondatott le

2010.07.31. 11:02
Három nemzeti park vezetőjétől búcsúzik Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, helyükre nagy tapasztalattal rendelkező embereket helyez. Az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója a döntésről csupán az újságokból értesült, de mint mondta: nem fog tiltakozni a döntés ellen, és nincs félnivalója.
Illés Zoltán (fotó: Nagy Lajos)
Illés Zoltán (fotó: Nagy Lajos)

A hortobágyi, az őrségi, valamint az aggteleki nemzeti parkok vezetőivel nem kíván a továbbiakban együtt dolgozni Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. A szakpolitikus szombaton úgy nyilatkozott: a törvény szerint nem kell indokolnia lépését, de nagyrészt gazdálkodási ügyek állnak a döntés hátterében.

Az érintettek között van, aki még nem kapott hivatalos értesítést és van olyan környezetvédelmi szervezet is, amely már tiltakozását fejezte ki.

Illés Zoltán elmondta: a leváltott vezetők helyére nagy tapasztalatattal rendelkező, régóta a környezet- és természetvédelem szakterületein dolgozó embereket kíván kinevezni.

Salamon Gábor, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója a Független Hírügynökségnek pénteken, az akkor még csak az egyik lapban megjelent információkra reagálva azt mondta: maga is a sajtóból értesült a hírről, ezért nem is kívánja azt kommentálni.

Annyit azonban elmondtott, hogy közel 30 éve dolgozik a természetvédelemben és a leváltás kapcsán kifizetendő kéthavi végkielégítést méltánytalannak tartaná. Hozzátette azt is, hogy amit a becsülete kíván, azért harcolni fog. Egyébként úgy érzi, nincs miért szégyenkeznie, ha kell, megnyugodva áll fel a székéből.

Az aggteleki igazgató felmentése miatt tiltakozását fejezte ki a debreceni székhelyű Tiszántúli Természetvédők Társulata (TTT). Zsák Ferenc Tibor elnök nyílt levelében arra utal, hogy véleménye szerint nem szakmai, hanem személyes okok vezettek a döntéshez.