Egy hónap alatt lecseréltek egy rakás vezetőt

2010.07.07. 14:29
A kormány egy hónapos működése alatt a legtöbb személycserét a korrupciós ügyekkel sújtott honvédségnél hajtották végre, menesztették a vezérkari főnököt és helyetteseit, a katonai titkosszolgálatok első embereit és a HM cégeinek vezetését. Teljesen kicserélődött a rendőrség és a katasztrófavédelem vezetése is. Többen nem várták meg a felmondást, maguk távoztak.

Falus Ferenc országos tisztifőorvos keddi felmentése, majd szerdán Barát Gábornak, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetőjének menesztése az egy hónapja megalakult kormány sokadik személycseréje. A gazdasági területen végrehajtott személyi változások után most összefoglaljuk a többi közintézmény élén eddig történt változásokat.

Honvédség

A fűnyírót a leghamarabb Hende Csaba honvédelmi miniszter indította be. A honvédelemnél volt a legrövidebb idő alatt a legtöbb személycsere, de ez talán nem is volt meglepő a napvilágra került korrupciós ügyek után. A kormány hivatalosan május 29-én alakult meg, június elsején már bejelentették a vezérkari főnöknek és helyetteseinek, a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) főigazgató-helyetteseinek felmentését. Menesztették Szilvásy György volt MSZP-s titokminiszter fivérét, Szilvásy Istvánt, a HM Állami Egészségügyi Központ főigazgatóját. Új vezetője lett az MH Összhaderőnemi Parancsnokságának is.

Hende Csaba
Hende Csaba

A következő csapás június 25-én következett, a miniszter hét, a honvédelmi tárca tulajdonában álló cég vezetésében hajtott végre cseréket. Ezek közül a legkevésbé a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt.) volt a meglepő. A 35-40 milliárdos forgalmú cég korábbi vezérigazgatóját, K. Gábort áprilisban különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás gyanújával harmincnapos előzetes letartóztatásba helyezték. A céget a Budapesti Katonai Ügyészség volt szóvivője februárban egyenesen gengszterszervezetnek nevezte, aztán már nem volt szóvivő. Korrupciógyanús ügyek lengik körül a HM rekreációs és térképészeti cégeit is.

Érdekes ugyanakkor, hogy a HM-es cégek közül most négynek egy békéscsabai illetőségő vállalkozó lesz az igazgatósági elnöke. Borbíró Zoltánnak több magánnyomozó cége is van, és tavaly azért mentették fel a békéscsabai Vagyonkezelő Zrt. igazgatótanácsi elnökségéből, mert tízmilliót ajánlott fel a helyi közélet szereplőiről szóló lakossági bejelentésekért. A tárca azzal indokolta a döntést, hogy így csökkenthetik a vezető testületek létszámát, és pénzt takaríthatnak meg, mivel a kinevezett tisztségviselők a munkájuk után csak egy társaságban veszik fel járandóságukat.

Miniszteri megbízott került a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem élére, amelynek rektorát, Sz. Jánost kommandósok tartóztatták le befolyással üzérkedés gyanújával, majd előzetes letartóztatásba került. Politikai szempontból nem tűnik túl jó döntésnek Gubcsi Lajos kinevezése a HM Zrínyi Kommunikációs Kft. ügyvezetői posztjára – már ami a támadási felületet illeti. Gubcsi a KISZ KB egykori tagja, a KISZ központi lapjának egykori főszerkesztője volt. Kezdetben Németh Miklóshoz és Szűrös Mátyáshoz küldött jobbító szándékú leveleket, 2004-től viszont már Orbán Viktort látta el jótanácsokkal.

 Intézmény  Távozó vezető  Új vezető
Honvéd Vezérkar vezérkari főnök Tömböl László Benkő Tibor
Honvéd Vezérkar vezérkari főnök helyettes Hazuga Károly Orosz Zoltán
Katonai Felderítő Hivatal főigazgató Madarász Károly Tóth András
Katonai Felderítő Hivatal főigazgató helyettes  
Négyesi József
Katonai Biztonsági Hivatal főigazgató Kovácsics Ferenc Domján László
Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) főigazgató-helyettes Hamar Ferenc Tarján István Domján László
MH Összhaderőnemi Parancsnoksága  
Kovács József
MH Összhaderőnemi Parancsnoksága helyettes  
Huszár János
MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnök  
Fucsku Sándor
HM Állami Egészségügyi Központ főigazgató Szilvásy István  
MH Központi Kiképző Bázis Huszti András Róth László mb.
Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem miniszteri biztos  
Deák János
HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő ZRt. (HM EI Zrt)   Borbíró Zoltán it-elnök, Móró Lajos vezérigazgató, Holbok Sándor fb-elnök
HM Currus Gödöllői Harcjárműtechnikai ZRt.   Borbíró Zoltán it-elnök, Spaics József vezérigazgató, Mihálykó Sándor fb-elnök
Armcom Kommunikációtechnikai Zrt.  
Borbíró Zoltán it-elnök, Ferenczi Ferenc vezérigazgató
Arzenál Elektromechanikai Zrt.  
Borbíró Zoltán it-elnök, Kovács József vezérigazgató, Kelemen József fb-elnök
HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Kft.  
Szászvári Lajos ügyvezető, Kelemen József fb-elnök
HM Térképészeti Közhasznú Kft.  
Németh László ügyvezető, Holbok Sándor fb-elnök
HM Zrínyi Kommunikációs Kft.  
Gubcsi Lajos ügyvezető, Mándoki Andor fb-elnök

Rendőrség, katasztrófavédelem

Nem ért nagy meglepetés senkit, hogy a kormányváltás után szinte az összes rendőri vezetőt lecserélték. Az országos rendőrfőkapitány az a Hatala József lett, aki éppen Pintér Sándor előző minisztersége idején lett közbiztonsági főigazgató az ORFK-nál. Miután leváltották a rendőrségnél, Pintér Sándor cégében – a Civil Biztonsági Szolgálatnál – kapott vezetői posztot. Pintér Sándor a személycserék bejelentésekor az állományt azzal nyugtatta, hogy az eddigi vezetés nem megszégyenülve távozik, csak ő másképp képzeli el a rendőrség irányítását. A most leváltott vezetők valamennyien kapnak munkát a Belügyminisztériumtól.

 Intézmény  Távozó vezető  Új vezető
ORFK rendőrfőkapitány Bencze József Hatala József
ORFK közbiztonsági főigazgató Samu István Papp Károly
ORFK gazdasági főigazgató Sipos Gyula Lajtár József
ORFK bűnügyi főigazgató Házi István Petőfi Attila
Nemzeti Nyomozóiroda Petőfi Attila Csizner Zoltán
BRFK rendőrfőkapitány Tóth Gábor Tóth Tamás
Készenléti Rendőrség Papp Károly Sándor Miklós
Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató Tatár Attila Bakondi György
Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgató-helyettes  
Hoffmann Imre
Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettes Muhoray Árpád  
Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettes Kivágó Tamás Tollár Tibor

Új emberi erőforrásokat keres a humántárca

Folynak a személycserék a Nemzetierőforrás-minisztérium alá tartozó intézményeknél is. Falus Ferenc országos tisztifőorvost kedden menesztette Réthelyi Miklós. Helyét Paller Judit az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének tisztifőorvosa veszi át.

Falus Ferenc
Falus Ferenc

Szerdán felmentették tisztségéből Barát Gábort, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság vezetőjét is. A posztra Mészáros József szociológia professzort nevezik ki.

Nagy feltűnést keltett a kormányzás első napjaiban Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, aki nyolc munkatársával személyesen ment el Kárpáti Zsuzsához, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet vezetőjéhez, hogy más posztot ajánljon fel neki. Lapunknak adott interjújában Szócska Miklós elmondta, hogy ő úgy tartotta tisztességesnek, ha szemtől szemben mond fel Kárpátinak, de ezt a gesztus sokan félreértették.

Június végén a Nemzetierőforrás-minisztérium vezetésével folytatott egyeztetés után közös megegyezéssel távozott Török Ottó, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési Intézet (NUSI) főigazgatója is. A NUSI irányítását július 1-jétől miniszteri megbízottként Vígh László, a Szolnoki Sportcentrum Kht. korábbi ügyvezető igazgatója látja el.

Közlekednek

Horváth Zsolt Csaba
Horváth Zsolt Csaba

Június 15-én Sárdi Erikát, a Miniszterelnöki Hivatal Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának korábbi osztályvezetőjét nevezték ki a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökévé. Az előző elnök, Horváth Zsolt Csaba munkaviszonya közös megegyezéssel megszűnt.

Völgyesi Zsolt lett a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ főigazgatója. Elődje, Kerékgyártó Attila munkaviszonya ugyancsak közös megegyezéssel szűnt meg.

Elvitte őket az árvíz

Az árvíz levonultával Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár június 16-án menesztette Filotás Ildikót, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vezetőjét, mert bevásárlóközpontok építését engedélyezték a Sajó árterében. A Miskolc melletti, hét és fél ezer lakosú Felsőzsolcáról másfél ezer embert kellett kitelepíteni, százhatvan ház dőlt össze, a lakóházak négyötöde megsérült. A kárt több milliárd forintra becsülik.

Illés Zoltán szerint lehetséges, hogy az áruházak építését engedélyező hatósági döntés megfelelt a jogszabályoknak, azonban úgy látta, hogy az mindenképpen ellentmondott a józan ész és a szakma szabályainak.

miskolcarviz10jun0010

Akik maguk távoztak

Június 15-én lemondott Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke is. Június 29-én felmentését kérte Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke is.

Beadta lemondását Kaltenbach Jenő, a Független Rendészeti Panasztestület elnöke is. Az egykori kisebbségi ombudsman úgy gondolta, nem várja meg, hogy leváltsák a testület éléről, amely a rendőrséget érintő lakossági panaszok kivizsgálására jött létre 2008-ban.