Iszapömlés Veszprém megyében

2010.10.12. 09:57

Fontosabb részletek
  • Október 4-én gátszakadás volt a Magyar Alumínium ajkai timföldgyárának vörösiszap-tárolójánál.
  • A katasztrófában kilencen haltak meg, 120-an megsebesültek.
  • Kolontáron 50, Devecserben 230-270, Somlóvásárhelyen 21 ház rongálódott meg vagy vált lakhatatlanná.
  • Az erősen lúgos szennyeződés a Torna patakon és a Marcal folyón keresztül felhígulva a Dunába jutott. A Torna és a Marcal teljes élővilága elpusztult.
  • A Magyar Tudományos Akadémia jelentése szerint a vörösiszap önmagában nem okoz környezeti problémát, a lúgos oldószer hatását kell semlegesíteni.
  • Orbán Viktor október 11-én napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlamentben, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, a vállalatot pedig állami irányítás aló vonják.
  • A Nemzeti Nyomozóiroda eddig három embert gyanúsított meg közveszélyokozással és környezetkárosítással.
  • Bakondi György katasztrófavédelmi biztosként átvette a kontrollt a Mal Zrt. felett

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kijelölték a Devecserben épülő új lakópark helyét, a terveket Makovecz Imre tervezőcsapata készítette, közölte Toldi Tamás, a város polgármestere. A Leier Hungária Kft. tizenöt lakásos sorházat épít Devecserben, és vállalta, hogy karácsonyra beköltözhetnek a lakásokba az érintettek. Várhatóan 140 millió forintos költséggel építik fel az előre gyártott elemekből álló sorházat, amelyben 70-80 négyzetméteres lakásokat alakítanak ki. (MTI)

  • A NASA Earth Observing-1 (EO-1) műholdjának október 9-i felvétele az ajkai vörösiszaptározó katasztrófájának következményeiről.

    vorosiszap nasa
    Klikk a képre a nagyobb verzióért!
  • Ékes József fideszes képviselő A profit és a hanyagság ára címmel elmondott napirend előtti felszólalásában úgy ítélte meg, hogy a profitéhség és a környezetvédelmi érdekek figyelmen kívül hagyása okozta a kolontári tragédiát. Mint mondta, ő járt a zagykazettánál, és arra figyelmeztetett, nem kizárt, hogy további veszély van. (MTI)

  • Az iszapkatasztrófa környezeti kárainak felmérése érdekében megmozdult a statikus szakma, és az összefogás eredményeként Veszprém, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Vas megyéből és Budapestről ötven szakértő mérnök vállalta Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely sérült épületei kár- és állapotfelmérését, közölte Zalavári István, a Veszprém Megyei Mérnöki Kamara elnöke. (MTI)

  • Hatályba lépett a lex Mal, miután a hétfő esti parlamenti elfogadása után Schmitt Pál államfő aláírta a jogszabályt, és azt a kedden ki is hirdették. A kormány elrendelte a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. állami felügyelet alá vonását; a céget kormánybiztosként Bakondi György irányítja. (MTI)

  • Az Európai Unió újabb szakembert küld Magyarországra az iszapkatasztrófa elhárítására, jelentette be José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Pécsen. Ez a szakember "mindent tud az iszapkárosító hatásokról és záros határidőn belül Magyarországra érkezik, hogy segítsen a veszélyek elhárításában" - mondta. Orbán Viktor köszönetét fejezte ki az eddig felajánlott támogatásért. Megjegyezte: "aki gyorsan ad, az kétszer ad". (MTI)

  • Kárfelmérő bizottság létrehozásáról döntött a Veszprém megyei védelmi Bizottság, hogy pontosan felmérjék a lakosság igényeit, az iszapömlés miatt károsult területet és ingatlanokat, mondta Lasztovicza Jenő, a testület elnöke a bizottság ülése után. A biztosító szakembereiből, statikusokból, építészekből álló kárfelmérő bizottság fogja megvizsgálni a lakossági igényeket, hogy pontosan tudják, ki akar a településen maradni és ki költözik el. (MTI)

  • Egymillió forintot utal át a Magyar Kármentő Alap számlájára a bonyhádi önkormányzat, amelynek képviselőtestülete a kedd délelőtti megalakulást követően első döntésével támogatta az adomány átutalását, közölte Potápi Árpád, Bonyhád polgármestere. A bonyhádi székhelyű Völgység-Hegyhát Takarékszövetkezet szintén egymillió forinttal segíti a károsultakat. (FH)

  • A vörösiszap katasztrófa miatt otthon nélkül maradt embereknek 39 telket ajánl fel ingyen a Komárom-Esztergom megyei Kömlőd. Nyolc közművesített telekre azonnal lehet építeni - mondta Kiss Ferenc polgármester.

    Az ingatlanok 8-900 négyzetméteresek, a település gyermekes családoknak ajánlja fel a telkeket. Kömlőd Tatabányától, Tatától és Oroszlánytól 15-20 percnyi autóúttal érhető el.  A felajánlott telkek iránt érdeklődők a községházán kaphatnak tájékoztatást - mondta a polgármester.

  • Szerdán dönt a kormány a Mal termelésének újraindításáról, aminek az előkészítése már folyik. Ha a kormány úgy dönt, hogy az ajkai gyár megkezdheti a termelést, akkor az technológiai okok miatt legkorábban hétfőn történhet meg, mondta kedden Bakondi György, aki kormánybiztosként felügyeli az állami irányítás alá került céget. A társaságnál - amit mostantól egy több mint tíz szakértőből álló csoport irányít, akik már megkezdték a cég átvételét - Bakondi kezdeményezésére az APEH-elnök átfogó adóhivatali revíziót indított.

  • Meghaladta a százmillió forintot délelőtt 11 órakor a Magyar Kármentő Alapba befizetett adományok összege, jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Az alappal kapcsolatos költségeket a kormány állja, vagyis a befizetett adományokból működési, infrastrukturális költségekre egy fillért sem költenek. Beszámolt arról is, a közeljövőben a kabinet elé kerül egy olyan javaslat, amely megteremti annak lehetőségét, hogy akik adományt fizetnek be az alapba, valamilyen adójóváírási lehetőséget kapjanak. (MTI)

  • A cég irányítását kedd reggel vette át az állam, a finanszírozó bankokkal a Mal állami felügyelői csütörtökön tárgyalnak, közölte Bakondi György. A társaság adósságállományáról a kormánybiztos üzleti titokra hivatkozva nem nyilatkozott; a cégnyilvántartás adatai szerint a múlt év végén a Malnak 18,4 milliárd forintos kötelezettségállománya volt.

    02
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • A kormánybiztos felügyelőket nevezett ki a cég egyes tevékenységeinek irányítására, de hozzátette, hogy a menedzsmentet nem mentik fel. A Malt irányító titkárságnak a kormánybiztos mellett további tizennyolc tagja van. Az egyes szakterületet felügyelők között említette Bakondi György Szaló Pétert, a belügyminisztérium építésügyi helyettes államtitkárát, Varga Józsefet, a Mecsekérc Zrt. vezérigazgatóját - ő a termelés felügyeletével foglalkozik -, valamint Hatala Pált, a Magyar Öntészeti Szövetség főtitkárát.

  • cikkünk a témában:

    Felsőzsolca újjáépítői terveznék a devecseri telepet

    Nem az első hírekben szereplő Makovecz Imre, hanem Kós Károlyról elnevezett egyesülésének két, árvizi vészhelyzetekben tapasztalatot szerzett tagja állhat a Devecserben épülő telep tervezésének élére. Közben egy osztrák vállalkozó vállalta, hogy ingyen építene 15 sorházat, és gyűjtést is indított hazájában.

  • Nyugdíjba vonul a Nitrokémia Zrt. vezérigazgatója, Bakonyi Árpád, közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Azt írták, "a posztot 2002 óta betöltő vezető a stratégiai nézetkülönbségeket érzékelve maga kezdeményezte felmentését, amit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elfogadott". Bakonyi Árpád a hétfőn őrizetbe vett Mal-vezető, Bakonyi Zoltán édesapja.

  • Kolontáron és környékén vizsgálódtak azok az uniós szakértők, akik kedden érkeztek Magyarországra, hogy segítséget nyújtsanak a katasztrófa következményeinek felszámolásában. A szakértők helikopterrel körberepülték a vörösiszap által elöntött területet. Ezután a faluban és a falu határában a talajt vizsgálták. Egy helyen le is ástak, hogy megállapítsák, milyen mélyen szennyeződött lúgos vörösiszappal a föld.

  • A Mal Zrt.-hez kinevezett egyik felügyelő, Varga József a Mecsekérc Zrt. vezérigazgatója múlt hét pénteken úgy nyilatkozott az MTI-nek: valami nem volt jól megépítve, nem volt jól kezelve, "külső körülményekben okot keresni cinizmus". Varga elképesztőnek tartotta, hogy a veszélyes anyagot ilyen nagy mennyiségben a pH-érték csökkentése nélkül helyezték el a tárolóban. Úgy vélte, már önmagában ennyi víz, vagy semleges anyag kiáramlása is komoly gondokat okozott volna, és nagyságrendekkel súlyosította a bajokat, hogy erősen lúgos volt. "Szakmai és emberi felelősség is joggal vetődik fel azoknál, akik tudták, milyen anyagról van szó, és mégsem tettek semmit a veszély csökkentése érdekében". Varga úgy vélte, ennek oka a jogszabályi hiányosságokban és a spórolásban kereshető.

  • Nemcsak átfogó APEH-revízió lesz, hanem kedden házkutatás is volt az alumíniumipari vállalkozásnál, annak budapesti központjában, jelentette be Bakondi György.

  • Három nap alatt készült el az a 600 méter hosszú, átlagosan 2,7 méter magas földgát Kolontáron, amelyet szombaton a lakosság kitelepítése után kezdték építeni a falu közepén.

    03
  • cikkünk a témában:

    Bakonyi nem gondoskodott a védekezésről

    A rendőrség azzal gyanúsítja Bakonyi Zoltánt, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. őrizetbe vett vezérigazgatóját, hogy katasztrófa esetére nem dolgozta ki a szükséges intézkedéseket, nem gondoskodott a védművek és a riasztórendszerek kialakításáról. A vezérigazgató vallomást tett, de panaszt tett a gyanúsítás ellen. A rendőrség szerint a nyomozás eddigi adatai megalapozzák Bakonyi előzetes letartóztatását, aki a bíróság döntéséig őrizetben marad.

  • cikkünk a témában:

    Greenpeace: Kritikus az arzén és a finompor szintje Devecsernél

    Az arzén mellett legkevesebb három elem okozhat tartós környezeti és egészségügyi problémákat az Ajka térségében kiömlött vörösiszapból – közölte kedden az osztrák fővárosban a Greenpeace, a felkérésükre készült vegyi elemzés újabb eredményeit ismertetve. A környezetvédő szervezet Bécsben kiadott közleménye szerint a vörösiszap antimon-, nikkel- és kadmiumtartalma emberre, állatra és a környezetre nézve egyaránt "problematikus lehet". A Greenpeace szerint a kritikus szennyeződést mindemellett az arzén okozta.

  • Nem tapasztalható újabb változás a sérült kazettán - közölte a tározónál végzett legfrissebb ellenőrzések eredményeit Dobson Tibor kármentesítési szóvivő. 24 órában figyelik a sérült kazettát, amelyben massza van, így az csak pár száz méterre juthatna el, ha kidőlne a gát. Hangsúlyozta azt is, hogy a mellette levő, 9-es kazettából is jórészt sikerült kiszivattyúzni a vizet. (MTI)

  • Autóbusszal érkeztek a kormány tagjai a vörösiszap sújtotta ajkai térségbe szerda délelőtt. A miniszterek a kiürített Kolontáron tájékozódnak a veszélyhelyzetről. A vörösiszappal szennyezett úton át rendőri felvezetéssel jutottak a miniszterek Devecseren keresztül a múlt szombat reggelre kiürített Kolontárra, de a hermetikusan lezárt faluba újságírókat nem engedtek be.

    A Devecsert és Kolontárt összekötő úton csak munkagépek és rendőrautók közlekedhetnek, Kolontár határában a rendőrség a köztársasági őrezred utasítására senkit nem engedhet tovább.
    A kormánytagok kolontári tájékozódása után születhet döntés a veszprémi kormányülésen a katasztrófát okozó Mal Zrt. hétvégi újraindításáról. (MTI)

    D  AS20101013009
    Orbán Viktor és szóvivője, Szijjártó Péter a vörösiszap-katasztrófáról folytatott kihelyezett kormányülés előtt az ipari katasztrófa sújtotta Kolontárra indul a veszprémi megyeháza épülete elől. (Fotó: Kovács Tamás)
  • Folyamatosan mossák és locsolják a vörösiszappal több mint egy hete elöntött Devecser utcáit, az emberek porvédő maszkban közlekednek, a védekezésben dolgozó autók miatt pedig erős a forgalom a veszprémi kisváros utcáin. A Devecserbe érkezőket rendőrök ellenőrzik, figyelmeztetnek a készültségre, és a kolontári útzárra. A védelmi bizottság tagjai folyamatosan értekeznek, és várhatóan a  nap folyamán Veszprémben tartandó kormányülésen döntenek a készültség fenntartásáról is. (MTI)

  • Szerda délelőtt nem sokkal fél tíz előtt elhunyt az a kolontári  idős lakos, akit az ajkai kórházban ápoltak az iszapömlés miatt elszenvedett sérülései miatt. (MTI)

  • Délután háromkor feloldják a kitelepítési készenlétet Devecserben - közölte a Veszprém megyei város polgármestere. Toldi Tamás azt mondta, hogy a készenléti állapot feloldásáról a védelmi bizottság délutáni ülésén születik hivatalos döntés, de a lakosság már tud róla. A katonák levonulnak a területről, de a kiürítési terv továbbra is életben marad.  A városban az ajkai iszaptározó újabb sérülése miatt múlt szombat reggel rendelték el a kitelepítési készenlétet. (MTI)

  • Pintér Sándor belügyminiszter szerint a kolontáriak legkorábban pénteken térhetnek vissza településükre, akkorra fejeződik be ugyanis a területet védő új gát végleges kiépítése.

    Pintér a Veszprémbe kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón közölte: az épülő védmű már jelenleg is képes lenne egy újabb iszapömléstől megvédeni Kolontárt és Devecsert, így a települések kitelepítésére vonatkozó vészhelyzet elhárult. (MTI)

    D  AS20101013016
    Bakondi György kormánybiztos, Pintér Sándor belügyminiszter (k) és Nagy Anna kormányszóvivő sajtótájékoztatót tart
  • A katasztrófa által érintett önkormányzatok szerdáig mintegy 500 millió forintot fordítottak a védekezésre, mondta Bakondi György, a Mal Zrt. kormánybiztosa a veszprémi kormányszóvivői tájékoztatón. A katasztrófaelhárítás minden költségét pontosan feljegyzik, azokat azonban egyelőre még nem összegezték. (MTI)

  • A dolgozók betartották a műszaki előírásokat, a cég nem felelős a vörösiszap-katasztrófáért, mondta Tolnay Lajos, a Mal Zrt. elnöke. Nagyon sajnálja a történteket, és mélyen együtt érez a katasztrófa áldozatainak hozzátartozóival. Feladatának tekinti a károk enyhítésében való részvételt, és mindent megtesz azért, hogy a vállalat biztonságosan újból üzemszerűen működjön. (Figyelő)

  • Megkezdődött a Mal Zrt. vezérigazgatójának előzetes letartóztatásával kapcsolatos tárgyalás a Veszprémi Városi Bíróságon. Bakonyi Zoltánt nem sokkal 14 óra után vitték be a terembe, vezetőszár volt rajta, fejét kabátjával takarta. A tárgyalás zárt. Bakonyi Zoltánt hétfőn vették őrizetbe több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás gyanújával. (FH)