Iszapömlés Veszprém megyében

2010.10.13. 15:11

Fontosabb részletek
  • Október 4-én gátszakadás volt a Magyar Alumínium ajkai timföldgyárának vörösiszap-tárolójánál.
  • A katasztrófában kilencen haltak meg, 120-an megsebesültek.
  • Kolontáron 50, Devecserben 230-270, Somlóvásárhelyen 21 ház rongálódott meg vagy vált lakhatatlanná.
  • Az erősen lúgos szennyeződés a Torna patakon és a Marcal folyón keresztül felhígulva a Dunába jutott. A Torna és a Marcal teljes élővilága elpusztult.
  • A Magyar Tudományos Akadémia jelentése szerint a vörösiszap önmagában nem okoz környezeti problémát, a lúgos oldószer hatását kell semlegesíteni.
  • Orbán Viktor október 11-én napirend előtti felszólalásában jelentette be a parlamentben, hogy őrizetbe vették a Mal Zrt. vezérigazgatóját, a vállalatot pedig állami irányítás aló vonják.
  • A Nemzeti Nyomozóiroda eddig három embert gyanúsított meg közveszélyokozással és környezetkárosítással.
  • Bakondi György katasztrófavédelmi biztosként átvette a kontrollt a Mal Zrt. felett

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nem kerültek káros anyagok a levegőbe Ausztriában a nyugat-magyarországi vörösiszap-szennyezés következtében, közölte az osztrák környezetvédelmi hatóság. A levegő higany-, ólom-, nikkel-, króm-, kadmium- és arzéntartalma nem mutat semmiféle eltérést a korábbi szinthez képest. A vizsgálatok során kimutatott értékek jelentősen a megengedett határértékek alatt húzódnak. (MTI)

  • A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola szakértői újabb felmérő repüléseket hajtottak végre a másik két magyarországi zagytározó felett. A speciális lézerműszerekkel végzett mérésekkel rögzítették a két tározó töltéseinek jelenlegi állapotát, így egy újabb felmérés esetén már az egészen apró elmozdulások is láthatóvá válnak. (MTI)

  • A Veszprémi Városi Bíróság elrendelte Bakonyi Zoltán azonnali szabadlábra helyezését, közölte Bánáti János, a Mal Zrt. vezérigazgatójának jogi képviselője. Az ügyvéd elmondta: a döntés fő indoka az, hogy a bűncselekmény alapos gyanúja sem állapítható meg az eljárás ezen kezdeti szakaszában. Az ügyészség fellebbezett a bíróság döntése ellen. (MTI)

    bakonyi
    Bakonyi Zoltán távozik a Veszprémi Városi Bíróság épületéből
  • Félmillió eurót, azaz mintegy 140 millió forintot ad a katasztrófa áldozatainak megsegítésére az Audi-konszern. A társaság a dolgozói körében is gyűjtést szervez. (MTI)

  • A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jogsegélyszolgálatot működtet székhelyén a lakáshitellel tartozó vörösiszap-károsultaknak, és elnöki körlevelet intézett az érintett pénzügyi szervezetekhez, meghatározva a felügyelet által elvárt magatartást - közölte a felügyelet.

  • Feloldották a kitelepítési készenlétet Devecserben, az iszapkatasztrófa sújtotta ajkai térségből megkezdték a katonai teherautók kivonását. Délután elindultak azok a katonai teherautók, amelyek szombat hajnaltól azért álltak készültségben, hogy szükség esetén a lehető legrövidebb időn belül kimenekítsék a kisváros lakosságát. (MTI)

  • A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) adománygyűjtést kezdeményez a katasztrófa károsultjainak megsegítésére. Az adományozók felajánlásaikat a Pro Georgio Sancto egyesület segélyezési számlaszámára utalhatják: RO86BRDE150SV18185421500, deschis la BRD Sfantu Gheorghe. (MTI)

  • Körülbelül száz rendőr gondoskodik a közbiztonságról szerda éjszaka az iszapáradat által sújtott településeken. Továbbra is ellenőrzik azokat, akik Devecserre akarnak bejutni. Sümegre és Tapolcára Devecseren keresztül nem lehet eljutni. (MTI)

  • Ismét sajtóbejárást tartanak a kiürített Kolontáron csütörtökön, hogy megmutassák a település közepén megépült gátat és az ajkai zagytározó megsérült északi oldalfalát, közölte Dobson Tibor kármentesítési szóvivő. A hazai és nemzetközi sajtó hiteles tájékoztatása érdekében csütörtök délelőtt Ajkáról autóbusszal viszik át az újságírókat a múlt szombat reggel kiürített Kolontárra. Legutóbb vasárnap tartottak sajtóbejárást, azon 150 hazai és külföldi újságíró vett részt. (MTI)

  • Csütörtökön lebontják az iszapkatasztrófában megrongált lakóépületeket Kolontáron, mondta Dobson Tibor helyszíni kármentesítési szóvivő. Szerdán egy épületet már lebontottak, de műszaki okok miatt csak csütörtökön kezdhetnek hozzá a többi épület eldózerolásához.

    A maradék nyolc ház elbontásával valószínűleg még csütörtökön végeznek - jelentette ki Dobson Tibor. A szóvivő elmondta: a kolontári védőgát gyakorlatilag elkészült, már csak az utómunkák folynak. Ugyancsak folytatják a Kolontár és Devecser közötti vasúti töltés megerősítését - mindkét munkával végeznek péntekig. (FH)

  • A korábbi 1100-1200 főről mintegy 800-ra csökkentették a vörösiszapömlés mentesítésében részt vevők számát, közölte csütörtök kora reggel Dobson Tibor kármentesítési szóvivő. Ebben a 800 főben nincsenek benne az önkéntesek. Dobson Tibor szerint azzal, hogy a védőgát rendszere megépült, már nem szükséges fenntartani a Devecserre vonatkozó riadókészültséget, ezért a katonák visszatérhettek laktanyájukba, és az esetleges evakuálás céljából oda küldött autóbuszok elhagyhatták a térséget.

    A segélyekkel kapcsolatban Dobson Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy Devecseren közintézményekben tárolják és jellegük alapján szétválogatják az adományokat. Egyesek megpróbálnak visszaélni a helyzettel, olyan emberek is sorba állnak adományért - az egyebek között mosóporból, tisztálkodó szerekből álló csomagokért -, akik valójában nem károsultak - mondta a szóvivő. Szerinte ezek az emberek azt használják ki, hogy a hatóságok nem tudnak személyi igazolványt kérni sok károsulttól, mert a katasztrófában elvesztek vagy megsemmisültek az okmányaik. Hangsúlyozta: már a rendőrök is fokozottan figyelnek arra, hogy ne legyen visszaélés. A vörösiszap sújtotta térségében az MTI által korábban megkérdezett polgármesterek arról számoltak be, hogy a károsultaknak elsősorban pénzadományokra van szükségük. (MTI)

  • Változott az iszapkatasztrófával sújtott térség vasúti menetrendje, Ajka és Somlóvásárhely között már eszerint közlekednek a vonatpótló buszok. Kedd óta az eddiginél hosszabb szakaszon közlekednek a vonatpótló autóbuszok a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon, Ajka és Somlóvásárhely között. A buszok Kolontár és Ajka-gyártelep megállót továbbra sem érintik. A Devecserre utazó utasokat Ajka állomásról és Somlóvásárhelyről külön táblával ellátott, megkülönböztetett járművek szállítják.

    A térség menetrendje változott, eszerint egyes vonatok korábban indulnak, viszont az autóbuszok a hosszabb menetidő miatt néhány szerelvény csatlakozását a vasúttársaság nem tudja biztosítani. Az utasok az esetlegesen előforduló további változásokról a helyi tarifával hívható 06 40 49 49 49-es kék számon, a mav.hu és a mav-start.hu honlapokon, illetve az állomásokon kihelyezett hirdetményekről tájékozódhatnak. (FH)

  • Öt különbusszal viszik Somlószőlősre a devecseri diákokat, mert a Veszprém megyei város általános iskoláját a vörösiszap-katasztrófa miatt egyelőre nem lehet megnyitni. A diákok porvédő maszkban álltak csütörtök reggel a megállóban, arra várva, hogy elszállítsák őket a 15 kilométerre lévő, öt évvel ezelőtt felújított, de két éve az összevonások miatt bezárt intézménybe, amelyet most ideiglenesen újra megnyitottak. A devecseri iskolának 380 diákja van, közülük szerdán több mint 250 tanuló vett részt a somlószőlősi tanításon. Az iskolásokat szállító busz elmegy a pusztamiskei és a borszörcsöki gyerekekért is, ugyanis e két faluból is a devecseri iskolába járnak a diákok. A somlószőlősi iskolában szerdán kezdődött meg az oktatás, a tanórákon a katasztrófáról és annak hatásairól beszélgettek.

    A devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója, Eszterhainé Fatalin Ilona korábban azt mondta, hogy az intézményben egyelőre "harctéri állapotok" vannak, de gőzerővel folyik a takarítás, a helyreállítás, és szerinte 2-3 hét múlva már ismét ott tanulhatnak a helyi diákok. A város iskolájában vannak elszállásolva azok, akiknek el kellett hagyniuk az otthonukat az iszapáradat miatt. (MTI)

  • Dobson Tibor kármentesítési szóvivő a kolontári sajtóbejárás előtt közölte, hogy a gátszakadás helyét a korábbi tervekkel ellentétben nem lehet megközelíteni, mert az elmúlt órákban másfél centiméternyit csúszott a talaj, jelentette tudósítónk.

  • 1,5 millió forintot utalt át a Magyar Kármentő Alap számlájára a Közép-európai Egyete. Az egyetem arra kérte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Polgári Védelmi Főfelügyelőségét, hogy az átutalt összeget a vörösiszap által károsult, sokszor egymástól elszakított családok kommunikációjának elősegítésére, például mobiltelefonok, sim- és feltöltőkártyák vásárlására fordítsa. A Főfelügyelet a javaslatot támogatta, és azonnal megkereste a mobilszolgáltatókat az ügyben.

  • Közös levélben kér segítséget a magyar állampolgároktól a károsultjak számára Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő. A közjogi méltóságok valamennyi háztartásba el kívánják juttatni levelüket.
    A Magyar Kármentő Alapba történt felajánlások összege délelőtt 11 óráig már meghaladta a 200 millió forintot. (MTI)

  • Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a kolontári sajtóbejáráson azt mondta, imádkozik, hogy ne essen az eső, mert ha ez bekövetkezne, semmit sem lehetne tenni az ellen, hogy a víz magával vigye a szennyezést.

  • A szakemberek jelenleg a IX. jelű tározóból pumpálják át a vörösiszapot fedő vizet az új, X./A jelű tározóba, így igyekeznek tehermentesíteni a IX.-es falait. Biztosak abban, hogy újabb falrészek fognak elmozdulni. Első lépésként a gátszakadás nyomán keletkezett rést kell betömni. Hosszabb távon földdel vagy gipsszel temetik be a sérült tározót, és rekultiválják a területet. Valószínűleg fűzfaerdőt telepítenek rá, és egy külső erődítményrendszer fogja lokalizálni a szennyezést.

  • Illés Zoltán elmondta, a magyar EU-elnökséget ki kell használni arra, hogy az unió veszélyes hulladéknak minősítse a vörösiszapot. Kezdeményezzük egy uniós kármentesítési alap létrehozását is, mert jelenleg ilyen nincs.

  • Az államtitkár abszurdnak és ostobának nevezte, hogya jelenlegi jogszabályok szerint egy település jegyzője építési hatóságként járhat el az ajkaihoz hasonló ipari létesítményeknél, ezért kezdeményezni fogja, hogy ez a jogkör a környezetvédelmi hatósághoz és a katasztrófavédelemhez kerüljön.

  • Legalább félévente fel kellene mérni repülőről a három magyarországi zagytározó állapotát, hogy az esetleges újabb katasztrófák megelőzhetők legyenek, mondta Bíró Tibor, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola dékánja. Szakértőik a napokban már adatgyűjtő repülést végeztek a tíz napja megsérült ajkai tározónál, csütörtökön pedig a két másik vörösiszap-tározót mérik fel. (MTI)

  • Délután kezdik meg a veszélyes helyen lévő házak bontását Kolontáron, negyven épületet dózerolnak le. Ez a munka egy, legfeljebb két napig tart. A házak bontására azért is van szükség, mert azok a jelenlegi helyükön visszaduzzasztanák a következő szennyezéshullámot. A faluban egyébként nemsokára elkészül az új, hatszáz méteres védmű, ami a felsőbb részen lévő házakat védi, és megakadályozza, hogy az esetleges újabb áradat Devecser felé folyjon tovább.

  • cikkünk a témában:

    Péntek déltől újra termel a Mal Zrt.

    Péntek déltől újra termel az ajkai timföldgyárat üzemeltető, állami felügyelet alatt működő Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. - közölte a vállalatot felügyelő kormánybiztos szóvivője. (MTI)

  • A román vízügyi hatóság csökkenti a Duna vizének minőségét ellenőrző mérések gyakoriságát. A legutóbbi mérések azt mutatták, hogy a víz pH-értéke 7,86, ami a megengedett értékek között helyezkedik el. Az elmúlt napokban négyóránként vettek vízmintát, a mérések gyakoriságát azonban a következő huszonnégy órában ritkítja, így csak nyolcóránként végzik el az ellenőrzést, ezt követően pedig csak naponta egyszer. (MTI)

  • Gördülékeny volt az Európai Unión belüli koordináció a magyarországi iszapömlés ügyében, jelentette ki Janez Potocnik, az Európai Bizottság környezetvédelmi felelőse. (MTI)

  • A kiürített Kolontár egykori megállójához már kiszállították a vasúti síneket, zajlik az új vasúti pálya alapozása. Az iszapömlés miatt használhatatlanná vált a falunál a pályaszerkezet.

    A Torna-patakon a katonák által korábban épített ponton-hidat már elbontották, a települést kettészelő védőgát oldalát erősítik, teherautók hordják az ahhoz szükséges köveket, földet. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Jótékonysági vízitúra az iszapkárosultakért

    Az Eventus Egyesület egynapos vízitúrát szervez október 24-én a Dunakanyarban, Visegrádtól a Népszigetig azzal a céllal, hogy megsegítse Kolontár lakosságát.

  • Már nem elegendő a hagyományos porálarc a vörösiszap által sújtott területeken, ajánlatos a munkaruházati boltban vásárolt speciális álarcokat viselni, állapította meg a veszprémi egyetem szakértői csoportja. A por belélegzése az arra érzékenyeknél nyálkahártya irritációt okozhat. A szakemberek szerint emellett ajánlott ecetes vízzel portalanítani a lakásokban, az ecetsav ugyanis közömbösíti az iszap lúgtartalmát. A Devecseren álló mobil mérőbusz adatai alapján a szállópor koncentrációja jelenleg határérték körüli. (Független Hírügynökség)

  • A Délkelet-ázsiai Országok Szervezete (ASEAN) magyarországi nagykövetségei is gyűjtöttek a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítésére. Malajzia, a Fülöp-szigetek, Indonézia, Thaiföld és Vietnam nagykövetsége csütörtökön adta át 1,2 millió forint értékben tartós élelmiszert, tisztítószert, konzerveket, takarókat és több raklapnyi ásványvizet tartalmazó segélycsomagját, amelyet a Magyar Vöröskereszt juttat el a károsultakhoz. (MTI)

  • A  Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Oktatásért Felelős Államtitkársága és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra kér minden magyar diákot és pedagógust, hogy fejenként legalább száz forinttal támogassák a vörösiszap-katasztrófa áldozatait. Az iskolák által október 31-ig összegyűjtött pénzt a kolontári és devecseri általános iskolába járó gyermekek családjainak, illetve az érintett oktatási intézményeknek juttatják el. Az intézményvezetőket arra kérik, hogy koordinálják a gyűjtést, és az összegyűlt pénzadományokat a szeretetszolgálat OTP 11784009-20200745-00000000 számlaszámára utalják. Minden adakozó intézmény az általa gyűjtött összeg nevesítésével együtt felkerül a NEFMI honlapjára. (MTI)