Nem lesz rózsák háborúja Felgyőn

2010.10.01. 13:19
Péntek délelőtt bejelentette a helyi választási irodán Kaltenekker Lászlóné, hogy visszalép a felgyői polgármesterjelöltségtől. Ez azt jelenti, hogy a Csongrád megyei településen mégsem indul egymás ellen férj és feleség: a polgármesterségre ugyanis Kaltenekker László is pályázik, a felesége már csak képviselő lehet. A különös helyzetről a házaspár nyilatkozott a lapunknak, ám végül nem járultak hozzá az általuk elmondottak közléséhez.

Péntek délelőtt eljuttatta a helyi választási bizottsághoz a polgármesterjelöltségről lemondó nyilatkozatát a felgyői Kaltenekker Lászlóné, tudta meg lapunk Petkovné Tápai Márta felgyői jegyzőtől, a választási iroda vezetőjétől. Így a Csongrád megyei településen nem lesz férj-feleség párbaj a településvezetői székért, ami pedig egyedülálló lett volna az országban (hét polgármesterjelölt így is jut az 1073 szavazópolgárra).

László és Lászlóné a kettős polgármesterjelöltség okozta helyzetről korábban nyilatkozott a lapunknak, ám a cikk megjelenése előtt úgy döntöttek, mégsem járulnak hozzá a megjelenéshez, azt mondták, nem tetszik nekik az írás stílusa, nem tartanák szerencsésnek a mostani megjelenését. A különös jelöltségük körülményet így korábbi, más lapoknak adott nyilatkozataik alapján foglaljuk össze.

A házaspár egy felgyői civil szervezetben tevékenykedik évek óta, a legnagyobb eredményük egy több tízmillió forintos támogatás elnyerése volt, amiből megépült a község első játszótere. Kaltenekker László korábban a megyei lapnak azt mondta: épp ennek a játszótérnek a megépítése körüli huzavona – hogy nem az 1300 fős település központjában, hanem csak annak szélén épülhetett meg – volt az utolsó csepp a pohárban; ekkor döntötte el, hogy elindul a választáson.

"Akik külön-külön felkértek bennünket, úgy látják, meg tudjuk majd változtatni a falu jövőjét" – nyilatkozta ugyanő, szintén korábban és szintén a megyei lapban arról a különös helyzetről, hogy a felesége is polgármesterjelölt. Aki azt mondta, nem akarta jelöltetni magát, de ha már az ajánlócédulákkal őt is megtisztelték a választók, nem sérthette meg őket a visszautasítással. A megyei lapnak ebben az interjúban azt mondták, nem dacból indultak mindketten, nincs haragban egymással, a kettős jelöltség feszültséget sem okozott közöttük és programjuk is ugyanaz.

Igaz, arra már nem adott magyarázatot, hogy akkor miért döntött mégis úgy: visszalép a polgármesterjelöltségtől. Erről egyébként a megyei lapnak már szeptember közepén beszélt, ám a helyi választási irodának mégis csak most, szinte az utolsó pillanatban jelentette be a döntését (bár gyakorlatilag a szavazás megkezdéséig bárki dönthet úgy, hogy visszalép). Mivel a szavazólapok már elkészültek, Kaltenekkerné neve szerepel azokon, de le fogják húzni mindegyikről – mondta a jegyző.

Lászlóné mostani döntése nem azt jelenti, hogy teljesen visszavonulna a helyi közélettől. A képviselőválasztáson elindul, vagyis előfordulhat, hogy a férj polgármester lesz – erre szintén egy korábbi nyilatkozatuk szerint neki és a jelenlegi, a községet 1987 óta vezető polgármesternek van a legnagyobb esélye –, míg a felesége az ezután hattagú képviselőtestület egyik tagja (eddig kilenc önkormányzati képviselő volt Felgyőn).

Egyébként ha ez történik, azon biztosan nem fognak megrökönyödni a faluban: a mostani települési vezetőt Ábel Istvánnak hívják, a képviselők névsora pedig – ABC-sorrendben – úgy kezdődik: Ábel Istvánné.