Ez a poszt a következő Percről percre része:

Négypárti lesz a parlament

Fontosabb részletek
  • a Fidesz 52,73 százalékkal nyerte meg a választást, az MSZP 19,3, a Jobbik 16,67, az LMP 7,48, az MDF 2,67, a Civil Mozgalom 0,89 százalékot szerzett.
  • Az országban csak egy helyen vezet nem fideszes jelölt.
  • A Fidesz az első fordulóban 119 helyen győzött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Avarkeszi visszaléphet az LMP javára

    "Nincs mondanivalóm az ügyben" - hárította el esetleges visszalépésére irányuló kérdésünket Avarkeszi Dezső, a szocialisták csepeli jelöltje.

  • Még a héten összeülhet az MDF elnöksége, hogy értékelje a választási eredményeket, közölte Karsai Péter, az MDF elnökségi tagja. Arra a kérdésre, hogy ki lehet az új elnök, még nem tudott válaszolni. "Egyelőre a sebeket nyalogatjuk" - tette hozzá. Annyit mondott, hogy a rendkívüli országos gyűlést, mely új elnököt választhat, harminc napon belül kell összehívni a pártelnök lemondása után. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Felvetni sem szabad a Fidesz-Jobbik együttműködést

    Figyelmeztet a Financial Times. Már a Jobbik 17 százaléka is ronthat az ország megítélésén.

  • A vajdasági magyar pártvezetők üdvözölték a Fidesz választási győzelmét.  Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke "jó végkifejletnek" nevezte az eredményeket. Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt vezetője nagy elégedettséggel szólt arról, hogy az anyaországi magyarok többsége - ezt mutatják szerinte az eredmények - nemzetben gondolkodik. (MTI)

  • Délután háromtól ülésezik az Országos Választási Bizottság. A tervezett napirend: jogorvoslat elbírálása. Egyéb részleteket nem közöltek.

  • Az MSZP Jókai utcai központjában ülésezik az MSZP országos elnöksége és a megyei elnökök. Úgy tudni, hogy az LMP javára történő eseteges visszalépések is szóba kerülnek. (FH)

  • Vasárnap mérleget vont az ország, a választás eredménye minden eddiginél nagyobb egységet tükröz, mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a képviselői irodaházban tartott sajtótájékoztatón. Szerinte az első forduló tétje az elmúlt nyolc év kormányzati politikájáról alkotott választói vélemények összegzése volt, a második pedig a következő kormány felhatalmazásáról szól.

  • Navracsics szerint máshogy tud megalakulni a kormány, ha a megosztottság folytatódik, vagy akkor, ha a nemzeti egység kerekedik felül. Hozzátette, a következő kormánynak társadalmi osztály, területi és ideológiai tagolódás nélkül minden magyar érdekeit szem előtt tartó politikát kell folytatnia. "Minél nagyobb mértékű nemzeti egység kell ahhoz, hogy minél hamarabb ki tudjuk vezetni az országot a válságból" - közölte Navracsics.

  • Navracsics Tibor bejelentette: eldőlt, hogy nem lesz miniszterelnök-jelölti vita, mert a Fidesz nem látja értelmét. Arra a kérdésre, mikor alakulhat meg az új parlament, azt felelte: reméli, minél hamarabb, mert ő szeret a parlamentben lenni.

    Utalt arra, hogy az új országgyűlés megalakulásakor a Fidesz azonnal be fogja nyújtani a kisebb parlamentről és az önkormányzati rendszer egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslatait.

    Kérdésre azt is elmondta, hogy az közigazgatás reformját elsősorban a bürokratikus eljárások egyszerűsítésével, a takarékosságra való törekvéssel próbálják megvalósítani.

    Meg akarják nehezíteni, hogy a mentelmi jog mögé lehessen bújni, de erről részleteket nem árult el a frakcióvezető.

  • Akadályozzuk meg Orbán Viktor túlhatalmát - lépések a demokratikus ellensúly megteremtéséért címmel tart sajtótájékoztatót fél háromkor Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke.

  • Retkes Attila, a szabad demokraták elnöke csak jövő hét kedden áll ki a nyilvánosság elé azzal, hogy az SZDSZ hogyan értékelte a választási eredményeket.

    Hanga László, a párt sajtófőnöke azt mondta, hogy ezen a héten az SZDSZ különböző testületei, például az ügyvivő testület és a választási operatív testület értékeli az SZDSZ választási szereplését. A sajtófőnök közölte, hogy személyi konzekvenciákról egyelőre nem esett szó. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Négy MSZP-es visszalép az LMP javára

    A Nol.hu információi szerint az MSZP négy budapesti körzetben visszalép az LMP képviselői javára. Ez Terézvárosban, Józsefvárosban, Zuglóban és Csepelen érintheti a választások végeredményét. Az LMP korábban elzárkózott bármilyen együttműködéstől.


  • Szalai Tibor, a II. kerületi választási iroda vezetője szerint 2008 márciusában (a szociális népszavazást követően) a választási tapasztalatokról adott beszámolóban már jelezte a kijelölt szavazókör működésének zavarait, tehát a hosszú várakozási időt, a manuális munka megnövekedését, illetve a mozgóurnával való szavaztatás nehézségeit a Fővárosi Választási Iroda vezetőjének.

    Jelzésükre azonban semmilyen választ nem kaptak - közölte Szalai Tibor. Mint írta, sajnálattal állapították meg, hogy - jelzéseik ellenére - sem az európai parlamenti képviselők tavalyi választásakor, sem a sokkal összetettebb feladatellátást igénylő országgyűlési választásokra nem történt változtatás.

    Közölte, visszautasítják a II. kerületi választás lebonyolításában résztvevő köztisztviselők nevében a médiában megjelent indokolatlan és szakmailag megalapozatlan bírálatokat, ami a köztisztviselőket tenné felelőssé a helyzetért.

  • Aggasztják a magyarországi választási eredmények Mircea Geoanát, a román parlament szenátusának elnökét, aki szerint a Fidesz győzelme a Szász Jenő által irányított romániai Magyar Polgári Párt (MPP) megerősödéséhez vezethet. Keddi blogbejegyzésében Geoana úgy értékelte a magyarországi választási eredményeket, hogy nem lenne meglepő, ha Traian Basescu román államfő és Orbán Viktor "összehangoltan a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kárára cselekedne" majd, és megfosztanák ez utóbbit a romániai magyarok legfőbb érdekvédelmi szervezeteként élvezett státusától, ami első lépésben az RMDSZ-nek a román kormányból való kiszorítása révén valósulhat meg. Geoana szerint a magyarországi választási eredményt Bukarestben elsősorban abból a szemszögből kell vizsgálni, hogy a Fidesz támogatja a romániai magyar "radikális" erőket. Úgy véli, hogy Orbán Viktor "támogatja" Tőkés László romániai európai parlamenti képviselőt és Szász Jenő MPP-elnököt, valamint a szlovákiai, a vajdasági és az ukrajnai radikális magyar erőket.

    A román szenátus elnöke szerint köztudott az is, hogy Basescu az MPP pozícióját akarja megerősíteni az RMDSZ kárára, így a magyarországi választásokat követően az MPP nem csak Basescu támogatását élvezheti majd, hanem a budapesti új hatalomét is - írja Mircea Geoana. (MTI)

  • A Jobbik feljelenteti Mesterházy Attilát rágalmazás és becsületsértés miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, mivel a választás éjszakáján a Jobbikot fasisztának nevezte, áll a Jobbik közleményében.
    A dokumentum szerint a Jobbik tagjai, szimpatizánsai, vezetése soha nem szolgáltak egyetlen szélsőséges politikai diktatúrát sem, szimbólumaik között nem szerepeltettek önkényuralmi jelképeket, és soha nem törekedtek a hatalom - akár erőszakos eszközökkel történő - kizárólagos birtoklására. Mindez, állítja a Jobbik közleménye, az MSZP elődszervezetéről - melynek több jelenlegi szocialista politikus is tagja volt - már nem mondható el.

  • Az Országos Választási Bizottság (OVB) kedd esti ülésén 5:4 arányban úgy döntött, büntetőfeljelentést tesz az MSZP állítólagos pártpreferenciákat nyilvántartó adatbázisával kapcsolatban, az adatbázis ügyében benyújtott kifogást ugyanakkor elutasította.

    Egy videón hallható, hogy az anonim aktivista szerint a szocialisták az elmúlt nyolc év összes választásáról rendelkeznek az ajánlószelvények adataival, ezeket fel tudták használni a kampányban. A nyilatkozó szerint a 2010-es választáson is használja az adatbázist az MSZP.

  • Budapest akadályozta meg, hogy a Jobbik a második legnagyobb pártként kerülhessen be az Országgyűlésbe, mondta kedden Brüsszelben Demszky Gábor, a főváros főpolgármestere.

    Demszky az EU mellett működő Régiók Bizottsága által szervezett konferencián tartózkodott Brüsszelben. Az országgyűlési választások vasárnapi első fordulójának eredményeit kommentálva azt mondta az MTI-nek: a választási eredmény megmutatta, hogy "a főváros más", mint az ország többi része.

    Felhívta a figyelmet arra is, hogy az LMP-nek Budapesten sikerült megelőznie a Jobbikot.

  • A vasárnapi szavazási problémákat elemezte kedd délutáni ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB). Valamennyi megszólaló testületi tag lényegében a korábbi álláspontját fejtette ki és megismételték, hogy nem az OVB a felelős a történetekért.

    Szigeti Péter, az OVB elnöke arról beszélt, hogy a jogalkotó az igazolással szavazásnál "bizonyos feltételek bekövetkezte esetén végrehajthatatlan szabályozást alkotott", és az igazolással szavazás rendszerének átalakítása "nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket". Az OVB elnöke emlékeztetett: az Országos Választási Iroda mellett a területi választási irodák és a jegyzők vezetésével a helyi választási irodák bonyolítják le a választást, és hogy az OVB a vasárnap bizonyos döntések esetében alulinformált volt.

    Az OVB tagjai egyetértettek abban, hogy a testületnek döntést kell hoznia annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő a második fordulóban a vasárnapihoz hasonló sorban állás. (MTI)

  • Megváltoztatta a Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden az Országos Választási Bizottság (OVB) múlt csütörtöki határozatát, amelyben a testület megállapította, hogy a Fidesz megsértette a választási eljárásról szóló törvényt az egyik videomegosztó portálra feltett, Kubatov Gábor pártigazgató mondatait tartalmazó hangfelvétellel - közölte az LB.

    Az LB álláspontja szerint "a jogi felelősség megállapítása csakis és kizárólag aggálytalan és kétséget kizáró bizonyítékokon alapulhat", ennek megállapítására azonban a vonatkozó eljárási szabályok szerinti háromnapos határidő nem elég.

  • Nemtelen, alaptalan és személye elleni támadásnak nevezte Bencze József országos rendőrfőkapitány az ellene, valamint Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány ellen tett feljelentéseket, amelyeket az elmúlt időszak nagy rendőrségi nyomozásaival hozott összefüggésbe. "Nagyon furcsállom és összeesküvés-elmélet nélkül merem azt mondani, hogy pontosan a választások előtt néhány nappal egyszerre szinte szőnyegbombázásként, össztűzként a rendőrség elsőszámú vezetőit veszi valaki, vagy valakik ilyen módon górcső alá és próbálják meg ellehetetleníteni és lejáratni" - fogalmazott a rendőrfőkapitány. "Nnyilván el lehet gondolkodni azon, hogy kinek állhat érdekében a rendőrség első számú vezetőjének a lejáratása és az elmúlt hónapok nagy ügyei mindenképpen egy ilyen kérdőjelet tesznek fel (...) bennem is, hogy vajon az ott elszenvedett sérelmek, azok indíthatnak-e valakit arra, hogy ilyen támadást indítson".

  • Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke az MTI kérdésére az OVB kedd esti üléséről távozóban azt mondta: nem látja okát annak, hogy lemondjon. "Meghallgattam az OVB vasárnapi üggyel kapcsolatos elgondolásait, és azt gondolom, hogy mivel ezzel alapvetően egyet tudok érteni és el tudom fogadni, ezért nincs okom arra, hogy lemondjak" - közölte Szigeti.

    01
    Szigeti Péter a keddi ülésen (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

    Az Országos Választási Bizottság (OVB) a vasárnapi szavazási problémákat elemezte többek között kedd délutáni ülésén. Valamennyi megszólaló testületi tag lényegében a korábbi álláspontját fejtette ki és megismételték, hogy nem az OVB a felelős a történtekért.

  • Jövő hét szombaton ül össze az MDF országos választmánya, mondta Makay Zsolt, a testület elnöke. A párt elnöksége ezen a héten pénteken értékeli a 2010-es országgyűlési választás első fordulójában elért eredményt. Az országos választmány vagy arról dönt, hogy a legrövidebb időn, azaz harminc napon belül új elnököt kell választani, vagy pedig arról határoz, hogy az alapoktól fogva teljes tisztújítást rendel el a pártban.

    mdf este06
    Bokros Lajos a választás éjszakáján
    A párton belül Hock Zoltán, a pártból kilépett volt országgyűlési képviselő, Herényi Károly elnökhelyettes, Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt és Makay Zsolt neve merült fel lehetséges új pártelnökként.

    (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Martonyi: Elkötelezettebb apparátus kell

    Kiterjedt személyi és szervezeti változások lehetnek a Külügyminisztériumban, értesült a Népszabadság. A lap egyes forrásai szerint Martonyi János csak az EU-elnökség végéig vállalná a külügyminiszteri posztot, utódja Németh Zsolt lehet, aki első körben a külügyi államtitkári poszt várományosa. Egy éven belül akár negyven nagykövetség élén is váltás lehet, Stumpf István és Rockenbauer Zoltán neve is nagykövetként merült fel.

  • A posztkommunista éra végét jelöli Magyarországon az MSZP választási veresége, írta szerdai számában a Neue Zürcher Zeitung svájci lap. Az Orbán Viktor vezette nemzeti konzervatív Fidesznek sikerült a listás szavazatok egyértelmű többségét, 52,67 százalékot összegyűjtenie, és nyilvánvalóan azelőtt áll, hogy a második fordulóban megszerezze a remélt kétharmados többséget, írta a tudósító. A svájci lap szerint Orbán számára a legnagyobb kihívás a "félkatonai gárdájával az államhatalmat provokáló" Jobbik. Az MSZP a nyolcéves, rossz gazdálkodás és korrupciós botrányok jellemezte kormányzás után kemény büntetést kapott azzal, hogy támogatóinak több mint a felét elvesztette, írják.
    A tudósító szerint Magyarországon "tovább parázslik a távozó szocialistákkal szembeni gyűlölet és bizalmatlanság", a szavazás és a választási eredmények közzétételének elhúzódása után Budapesten az a szóbeszéd kezdett terjedni, hogy a vesztes párt áll a háttérben. (MTI)

  • A jobbratolódás elősegítheti a magyar gazdaság fellendülését, írta szerdai írásában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A jobboldali konzervatív Fidesz nagyarányú választási győzelme után Magyarországon bizonytalanság uralkodik az új kormány gazdaságpolitikáját illetően, vélekedett a konzervatív újság. Mint írják, a miniszterelnök-jelölt első intézkedésként adócsökkentést jelentett be, de részleteket nem említett. Közgazdászok "vegyes érzésekkel" tekintenek a magyarországi kormányváltozásra, írja a lap. (MTI)

  • Valamennyi - országos listát állító - párt adatbázisát és névjegyzékét ellenőrzi az adatvédelmi biztos és a hivatal munkatársai - közölte Jóri András sajtótitkára. Mészáros Katalin elmondta: kedden a Fidesznél, míg szerdán a szocialistáknál vizsgálódnak. A tapasztalatokról csak a vizsgálatok végén ad tájékoztatást az Adatvédelmi Biztos Hivatala.

    Az MTV Híradó információi szerint a Fidesz Szentkirályi utcai székházában tartott keddi ellenőrzés során nem találtak szabálytalanságokat a hivatal munkatársai. Jóri András adatvédelmi biztos hivatalból indított eljárást a pártok által vezetett nyilvántartások felmérésére és azok jogszerűségének ellenőrzésére.

    A Kuruc.info múlt héten publikált egy részletet Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója 2009 szeptemberében fideszes fiatalok nyári egyetemén tartott előadásából, amelyen a pártigazgató arról beszél, hogy milyen választói nyilvántartási rendszert hoztak létre az elmúlt években. A csütörtökön nyilvánosságra hozott [2] hanganyagrészlet szerint pedig a pécsi időközi választáson kampánycsend alatt szórtak ki az MSZP-s szórólapokat. (MTI)

  • Gémesi Györgyöt, Gödöllő polgármesterét Az MDF-ből többen is megkeresték, hogy vállalná-e a párt vezetését, erősítette meg a Magyar Rádió értesülését Gémesi György, Gödöllő polgármestere. A párt vezetésére való felkérés a részéről, jelen pillanatban, nem aktuális, mondta Gémesi. Jelenleg az önkormányzati választásokra készül a Gödöllői Lokálpatrióták színeiben, tette hozzá. Az MDF-ből 2006-ban kilépett városvezető nem zárta ki, hogy az önkormányzati választások után, bizonyos feltételek mellett, felkérés esetén elvállalná az MDF vezetését. Mint mondta, a mostani megkeresés csak érdeklődés volt. (MTI)

  • Magyarországon bejutott a parlamentbe az a párt, amely minden bajért a cigányokat, a zsidókat és a bankárokat hibáztatja, írta szerdán az országgyűlési választások első fordulójának eredményeit kommentáló cikkében a Szegodnya című ukrán napilap. Az ukrán lap a választás „sokkoló" szenzációjának nevezte a Jobbik sikeres szereplését, megjegyezve, hogy a párt első ízben jut be a parlamentbe, és komolyan ronthatja Magyarország nemzetközi hírnevét. A párt fegyveres szárnya, a hivatalosan betiltott Magyar Gárda pedig a magyar nácik, a nyilasok jelképeit használja, mutatott rá a cikk.

    Az újság szerint a magyarországi parlamenti választásokon a jobboldal a válság és a szocialisták gazdasági kudarcai miatt győzött. Orbán Viktor, a párt vezetője, leendő miniszterelnök „nemzetegyesítés" címén magyar útleveleket akar adni a Szlovákiában, Romániában, Szerbiában és Ukrajnában élő kisebbségi magyaroknak, írja a lap. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Szanyi: A Fidesznek és a Jobbiknak is szerepük volt az átjelentkezésekben

    Szanyi Tibor szerint a Fidesz és a Jobbik sokkal több szavazatot kapott azokban a szavazókörökben, ahol sok volt az átjelentkezés. Nem azt mondja, hogy ez a két párt szervezte, de szerepük volt benne, mondta az MSZP-s politikus sajtótájékoztatójáról tudósítónk. A számok viszont nem támasztják alá állítását.

  • Egyelőre nem kért személyi védelmet a Köztársasági Őrezredtől Orbán Viktor, a mandátumok többségét már az országgyűlési választás első fordulójában megszerző Fidesz-KDNP szövetség miniszterelnök-jelöltje. Orbán védelméről a Fidesz elnöki stábjának biztonsági igazgatósága gondoskodik. (MTI)