Június 6-án választ elnököt az MSZP

2010.04.27. 16:27
Mesterházy Attila az MSZP elnöksége szerint helytállt a kampányban, így a kudarc ellenére egyhangúlag ajánlották frakcióvezetőnek. A párt június 6-án választ elnököt, új elnökséget meg vagy koraősszel, vagy télen. A régi arcok Lendvai szerint nem jelentenek akadályt a megújulásban.
Kiss Péter, a Magyar Szocialista Párt alelnöke az ülés előtt
Kiss Péter, a Magyar Szocialista Párt alelnöke az ülés előtt

"Ellenzékben nem jár száz nap türelem, a szocialista párt egy perc türelmet sem kér" - kezdte az MSZP elnökségének és megyei elnökeinek keddi egyeztetését követő sajtótájékoztatóját Lendvai Ildikó, aki azonnal tisztázta, hogy az elnökválasztó kongresszusig - amit június első hétvégéjén, valószínűleg 6-án, vasárnap tartanak majd - ő a párt elnöke. Mint mondta, a mai tanácskozások két fő témája a frakcióalakítás és a kongresszusi felkészülés volt.

A frakció alakulóülését május 3-ra hívta össze az elnökség, és élve jogaival Mesterházy Attilát ajánlotta frakcióvezetőnek. Lendvai állítása szerint az elnökség egyhangúlag döntött, és bár a megyei elnökök nem szavaztak, ellenvélemény az ő tanácskozásukon sem hangzott el. "Frakcióvezetőként bizonyított, a nehéz körülmények ellenére helytállt a kampányban, a vártnál több szavazót mozgósított" - indokolta, hogy miért egy bukott miniszterelnök-jelöltet ajánlanak frakcióvezetőnek.

A kongresszus előkészítése immár hivatalosan is megkezdődött, első körben az alapszervezetekben értékelik az elmúlt négy év teljesítményét, vitatják meg az új stratégiát és döntenek arról, hogy milyen menetrend szerint történjen meg a tisztújítás.

Az MSZP elnöksége vasárnap, a választási vereség után nem mondott le, csak felajánlotta a lemondását, így a most összehívott kongresszus előtt nem tartanak tisztújítást. Június 6-án döntik el, hogy elfogadják-e az elnökség lemondását, és elrendelik a teljes tisztújítást - a párt alapszabálya szerint elnökséget csak teljes tisztújítás után lehet választani. Ez esetben még az önkormányzati választások előtt új, tisztújító kongresszust tartanak.

Lendvai Ildikó, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) leköszönő elnöke
Lendvai Ildikó, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) leköszönő elnöke

A másik lehetőség, hogy a júniusi kongresszuson csak elnököt választanak és kidolgozzák az ellenzéki stratégiát, ez esetben a teljes tisztújítás az önkormányzati választás utánra tolódna. Lendvai kitérő válaszokat adott az egyik vagy a másik forgatókönyv támogatottságára vonatkozó kérdésekre.

"Elvárom, hogy a volt miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc részt vegyen a múlt értékelésében" - felelte Lendvai arra a felvetésre, hogy Gyurcsány a hírek szerint írásban kívánja nyilvánosan értékelni az MSZP teljesítményét. Arra a kérdésre, hogy hogyan tartja elképzelhetőnek a megújulást egy olyan frakcióval, amelyben szinte kizárólag az elmúlt négy-nyolc évben aktív szerepet játszó politikusok ülnek, azt mondta, "nem a frakció összetétele a fontos, hanem hogy milyen politikát folytat".