Mesterházyt ajánlja frakcióvezetőnek az MSZP elnöksége

2010.04.27. 12:59

Mesterházy Attila frakcióvezetői kinevezését támogatja az MSZP elnöksége. A lemondását a választási vereség után felajánló pártvezetés keddi tanácskozásán más személyi kérdés nem került szóba. Mesterházy miniszterelnök-jelölttől szokatlan módon már az első forduló előtt jelezte, hogy szeretne frakcióvezető lenni - ezzel gyakorlatilag már akkor elismerte, hogy nem is készül választási győzelemre.

A frakcióvezetőt az MSZP új parlamenti frakciója választja majd meg megalakulása után. Az MTI értesülései szerint az alakulóülést május 3-án, jövő hétfőn tarthatják.

Az elnökség javaslata biztos vitát vált majd ki a frakcióban. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök hétfői interjújában jelezte, hogy szerinte külön kéne választani a pártelnöki és a frakcióvezetői posztot, márpedig Mesterházy a pártelnökségre is pályázik. Az MSZP jelenlegi, átmenetinek tekinthető vezetése a Népszabadság értesülései szerint nem támogatja Gyurcsány elképzelését.

A Népszabadságban megjelentek szerint Molnár Csaba volt kancelláriaminiszter neve is felmerült frakcióvezetőként. Molnár Gyurcsány bizalmi embere, az MSZP Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének elnökeként annak idején ő javasolta Gyurcsányt miniszterelnöknek. Az MSZP 59 fős parlamenti frakciójában 15-en Gyurcsány támogatói. És Tóth József, Szanyi Tibor és Szili Katalin sem feltétlenül a mostani vezetés támogatói (Tóth és Szanyi a budapesti pártvezetéssel nincs jóban, Szili az EP-választást követő kongresszuson elmaradt szembenézést hiányolva vonult ki), de a jelenlegi vezetésnek stabilnak tünő többsége van a frakcióban, így kinevezését aligha akadályozhatják meg.