Cssssssss

2010.04.24. 00:15
Szombat 0 órától vasárnap este 7 óráig tilos a választók befolyásolása. Az első fordulóval ellentétben este hétkor akkor is véget ér a kampánycsend, ha valahol még szavaznak.

Azt, hogy Magyarországon létezik a kampánycsend intézménye, a választások első fordulójának estéjén, negyed nyolc és tíz óra között mindenki megtanulhatta. A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 40. paragrafus 2. bekezdése szerint "a szavazást megelőző nap 0 órától a szavazás befejezéséig választási kampányt folytatni tilos". A törvény 61. paragrafus 1. bekezdése szerint "szavazni a szavazás napján 6 órától 19 óráig lehet. [...]", a két bekezdést értelmezve így a kampánycsend április 24.0 órától április 25. óráig tart.

Vagy kicsit tovább, az első fordulóban az Országos Választási Bizottság úgy értelmezte a törvény 61. paragrafusát, hogy 19 óra akkor lesz, amikor az utolsó, 19 óra előtt már szavazásra váró leadta a szavazatát, így a kampánycsendet is meghosszabbította, majd végül a szavazás tényleges vége előtt pár órával végül mégis feloldotta. Apróbb hiba volt, hogy a kampánycsend meghosszabbításáról szóló határozatot negyed órával a kampánycsend lejárta után hozták meg, így a sajtó addigra már beszámolt a közvélemény-kutatások eredményéről.

Az elmúlt tíz napban sokat foglalkoztak a kérdéssel, legutóbb Jóri András, az információs jogok országgyűlési biztosa határozott úgy, hogy a kampánycsend márpedig este hétig tart, és ez az OVB ígérete szerint most már szerintük is így lesz, akár elhúzódik a szavazás, akár nem.

Most, hogy - talán - tudjuk, mettől meddig is tart a kampánycsend, nézzük, miben korlátozza a szabályozás a választópolgárokat, a pártokat és a médiát. A pártok semmiféle formában nem próbálhatják meg ebben az időszakban befolyásolni a szavazók döntését. Péntek éjféltől tilos új plakátot kiragasztaniuk, szórólapot postázniuk, telefonon hívniuk választóikat, vagy bármilyen formában kapcsolatot létesíteniük velük. A sajtóban nem jelenhetnek meg beszámolók a pártok kampányeseményeiről, programjáról, neves személyiségeiről - sőt, ilyenkor még a pártok nevét sem ejti ki a sajtó, hanem "egyik pártnak" meg "másik pártnak" nevezi őket. Az online média, így az Index a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének állásfoglalását követve a kampánycsend időszaka alatt nem közöl a választással, kampánnyal, a jelöltekkel, pártokkal kapcsolatos híreket. A régebbi anyagok elérhetők maradnak, de ilyet a nyitóoldalra nem teszünk ki.

A választópolgároknak leginkább arra kell figyelniük, hogy ne hagyják magukat befolyásolni vasárnap este hétig. Ha ekkor még sorban állnak, már az önök döntése, hogy hagyják-e megváltoztatni a véleményüket.