MDF: "perverz összjáték" kezdődött

2010.03.28. 15:37 Módosítva: 2010.03.28. 15:38
A választási bizottságokban egyfajta "perverz összjáték" kezdődött az MDF kiszorítására, mondta Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője a párt budapesti sajtótájékoztatóján vasárnap. Hozzátette azt is, hogy az MDF képviselőjelöltjeit egyenként kísérlik meg "levadászni", becsületes embereket akarnak büntető ügyekbe keverni. Szerintük Farkas Tibort a Jobbik, Király Zoltánt pedig a Fidesz jelentette fel.

Farkas Tibor MDF-es képviselőjelölt, aki a XVII. kerületben, a főváros 25-ös számú választókerületében indul az áprilisi országgyűlési képviselő-választáson, a sajtótájékoztatón újból visszautasította azt az állítást, hogy törvénytelenül kapott volna a szocialista párttól ajánlószelvényeket, és közölte: büntetőfeljelentést tesz az ügyben.

Feljelentett a jobbikos

Szerinte tisztességesen zajlott le az ajánlószelvények gyűjtése a kerületben. Farkas azt is elmondta, hogy úgy értesült, őt a kerületi választási bizottság jobbikos delegáltja jelentette fel. Arra az újságírói kérdésre, az MDF honnan tudja, hogy a feljelentést a jobbikos delegált tette meg, Kerék-Bárczy Szabolcs azt válaszolta, hogy rendőrségi forrásokból.

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy szombat délelőtt a rendőrség közleményt adott ki, amelyben arról tájékoztatott: ajánlószelvényeket foglalt le a XVII. kerületben, mert pénteken feljelentés érkezett, amely szerint egy képviselőjelölt a szabályoknak nem megfelelően gyűjtötte azokat. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a választás, a népszavazás és a népi kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. A rendőrök a jelölt összes ajánlószelvényét lefoglalták.

Csak az MDF-et jelentgeti fel mindenki

A HírTV péntek este azt közölte, hogy Farkas Tibor MDF-es jelöltre leadott cédulákat foglalt le a rendőrség. Somogyi Zoltánt, az MDF kampányfőnökét egy szombati, más témában tartott sajtótájékoztatón kérdezték az ügyről. A politikus válaszában arra hívta fel a figyelmet: szerte az országban csak az MDF jelöltjeit jelentették fel, és a hasonló esetek döntő többségében az derült ki, hogy hamis volt a vád.

Kerék-Bárczy Szabolcs a sajtótájékoztatón elmondta azt is: a Fővárosi Bíróság vasárnapi döntése értelmében Király Zoltán indulhat egyéni képviselőjelöltként Budapesten az országgyűlési választásokon. A szóvivő közölte: Király Zoltánt a Fidesz III. kerületi elnöke jelentette fel a rendőrségen. Az MDF ezt onnan tudja, hogy a fideszes politikus előbb jelentette be a nyomozás tényét, minthogy erről bárki tudomást szerzett volna. A szóvivő hangsúlyozta: az MDF megteszi a szükséges jogi lépéseket ebben az ügyben is.

A világ sokszínű

Kerék-Bárczy Szabolcs a sajtótájékoztatón felemelt három színes filctoll készletet, melyet a Jobbiknak, a Fidesznek és az MSZP-nek ajánlott, megjegyezve azt: a három párt embereinek a szemét egyaránt a színes tintával kitöltött ajánlószelvények zavarják. A három párt szokjon végre hozzá, hogy a világ nem egyszínű, nem csak a Fideszből, nem csak a Jobbikból és nem csak az MSZP-ből áll. Kajdi József, az MDF szakpolitikai kabinetvezetője elmondta: a Fővárosi Választási Bizottság vasárnapi határozatával elrendelte Király Zoltán nevének feltüntetését az egyéni szavazólapon.

Király Zoltán nevét azért törölte a szavazólapról a budapesti 4-es számú választási bizottság pénteken, mert a jelölt nyilvántartásba vételi kérelmét a bíróságon megtámadták. A testület azzal indokolta a szavazólapi törlésről szóló döntését, hogy Király Zoltán a felülvizsgálati kérelem elbírálásáig jogerősen nem tekinthető képviselőjelöltnek.