Nyilvántartásba vették az MDF nógrádi listáját

2010.03.22. 22:11
Túl későn jelentette be visszalépését a salgótarjáni választókerületben induló jelölt, ezért a Területi Választási Bizottság nyilvántartásba vette az MDF Nógrád megyei listáját. A fővárosi választási bizottság döntése alapján Budapesten tíz tisztán MDF-es jelölt indul majd a választásokon.

A Területi Választási Bizottság (TVB) hétfőn nyilvántartásba vette az MDF területi listáját Nógrád megyében, tájékoztatott Barta László főjegyző, a Területi Választási Iroda vezetője.

A TVB hétfőn délután öt jelölőszervezet területi listáját már nyilvántartásba vette, a hatodik párt, az MDF listája azért volt bizonytalan, mert egy képviselőjelölt visszalépett, egy másik pedig a szükséges 750 helyett csak 747 érvényes ajánlószelvénnyel rendelkezett, mondta Barta.

Mivel Nógrád megyében négy választókerület van, két képviselőjelölt megléte kell a területi lista nyilvántartásba vételéhez. A salgótarjáni választókerületben visszalépett Eötvös Mihály képviselőjelölttel, az MDF alelnökével kapcsolatban a választási eljárási törvény azon rendelkezését alkalmazták, miszerint "nem érinti a listaállítás jogát az, ha az egyéni választókerületi jelölt kiesett." Eötvös Mihályt február 26-án vették nyilvántartásba, visszalépését vasárnap jelentette be.

Az MDF szécsényi jelöltjét a helyi bizottság azért nem vette nyilvántartásba, mert - kettős ajánlás és adathibák miatt - a leadott 776 ajánlószelvényéből csak 747 volt érvényes. A TVB tagjai hétfőn este Szécsényben ellenőrizték a szelvényeket. Az érvényesek között találtak még egy érvénytelent, így a jelöltnek csak 746 szelvénye van, vagyis nem lehet nyilvántartásba venni.

A megyében jelenleg Eötvös visszalépésével Dobos Attila maradt az egyetlen MDF-es jelölt.

Tíz MDF-es jelölt lesz Budapesten

A fővárosi választási bizottság hétfői döntése értelmében az MDF-es Király Zoltán és Slosár Gábor is indulhat egyéni képviselőjelöltként az országgyűlési választásokon, mondta Kajdi József, az MDF szakpolitikai kabinetvezetője hétfőn este.

A fővárosi választási bizottság tehát megállapította, bőven meghaladta mind a két képviselőjelöltnél a szükséges ajánlószelvények mennyisége a törvényben előírtakat, mondta. Jogerőre három nap múlva emelkedik a döntés, tette hozzá. A két egyéni képviselőjelölt tisztán MDF-es színekben indul a fővárosban.

Pusztai Erzsébet, Csapody Miklós, valamint Győri Dénes fővárosi MDF-es képviselőjelölt nyilvántartásba vétele ellen fellebbezéssel éltek, azonban ezeket a fellebbezéseket a fővárosi választási bizottság elutasította, tette hozzá Kajdi.

Kajdi József hétfőn jelentette be, hogy visszalép a párt országos listájáról, amelynek harmadik helyén szerepelt. Azt mondta, hogy nem politikai okokból döntött így. Az MDF országos listáját kedden hozzák nyilvánosságra.