Amikor még Kuncze sem MSZP-s volt

2010.04.06. 16:10 Módosítva: 2010.04.06. 16:10
A Demokrácia és Dilemma Intézet (DeDi) duális időtengelyen emlékeztet arra, hogy mi volt a legutóbbi kampány idején, és jelzi azt is, hogy mi van most. Hol, hogyan és kinek mutatott be Gyurcsány? Mit mondott előbb Mikola, azt hogy "szinglihordák", vagy hogy húsz évig fog kormányozni a Fidesz a határontúli szavazatok segítségével? És hogyan reagált erre Semjén Zsolt?

2006

március 2.

Bemutatjuk Karcagot

Egy karcagi lakossági fórum után Gyurcsány Ferenc kiint az őt pfujoló tömegnek. A Fidesz értelmezésében a lefelé mutató hüvelykujj „a lehető legdurvább" egyezményes kézmozdulat. A párt értelmezése szerint ezzel az akkori miniszterelnök a fél országot mélyen megsértette. Gyurcsány Ferenc szerint szó sem volt mutogatásról, a kép egy teljesen ártatlan mozdulatsorozat pillanata csupán.

gyurcsany01

2010

március 2.

A kuruc Pálffy

Pörzse Sándor után egy másik híres tévés személyiség is átáll a mikrofon túloldalára. Pálffy István felfedezi a benne élő kurucot, és bejelenti, hogy a KDNP színeiben szeretne ezen túl politizálni. Állítása szerint nem érdekli, hogy képviselő is lesz-e, de végül mandátumot ígérő helyre kerül a Hajdú-Bihar megyei területi Fidesz-KDNP listán.

március 3.

A bicskei jobbikos

Némi hezitálás után lemond  pártbeli tisztségeiről Rihó Krisztián, választókerületi kampányfőnök, és a bicskei Jobbik elnöke. A politikust azzal gyanúsítják, hogy részt vett a Magyarok Nyilai nevű szervezet egyik akciójában, mégpedig a Hiller István kulturális miniszter háza elleni Molotov-koktélos támadásban. Rihó ártatlanságát hangoztatja, de mint mondja, nem akarja pártját nemtelen támadásoknak kitenni.

március 4.

Kuncze feat Komássy

Bár az SZDSZ-szel már nem érez közösséget, azért a kampányból nem akar teljesen kimaradni Kuncze Gábor. Személyes ismeretséggel indokolja, hogy részt vesz az MSZP-s Komássy Ákos kampányrendezvényén. A hónap végén már azt nyilatkozza majd, hogy az MSZP-re fog szavazni.

2006

március 6.

Dehogy díszzsidó Deutsch

Az MSZP-s Pásztor Ferenc blogjában Deutsch Tamást kritizálja, és közben klaviatúráját a díszzsidó kifejezés hagyja el. Rogán Antal ötödik kerületi ellenfele pár nap sajnálkozás után kénytelen lemondani a képviselőjelöltségről.

Visszalépés Kalocsán

Ugyanaznap a Fidesz kénytelen visszaléptetni kalocsai képviselőjelöltjét, miután MDF-es riválisa, Romsics Imre, magnófelvételt mutat be arról, hogy Bagó Zoltán megzsarolta. Évekig tartó pereskedés után 2009. szeptemberében a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy Romsics valótlant állított, amikor arról beszélt, hogy Bagó fenyegette őt.

2010

március 9.

Kétmillió kopogtató

A Fidesz bejelenti, hogy a minden jelölt indításához minimálisan szükséges 132 ezer helyett kétmillió ajánlószelvényt gyűjtöttek. A kisebb pártok hetekig tiltakoztak, hogy a Fidesz elszedte a választók negyedének szelvényeit. Később az MDF kérdésére a Fidesz bejelenti, hogy a fölösleges szelvényeket megsemmisítik.

2006

március 15.

Az utolsó Őszöd előtti nemzeti ünnep

Gyurcsány a Múzeumkertben tart beszédet. Az elkúrtad előtti időkben az ellentüntetők kénytelenek a Gyurcsány, takarodjjal beérni. Árpádsávos zászlóból is csak három lobog ekkor még. Később az állami díjkiosztók elmaradt kézfogásaira figyel az ország. Sólyom László Fekete Jánossal, Szabad György pedig Gyurcsány Ferenccel nem hajlandó kezet rázni.

2010

március 15.

Kampány hónap 15-e

Orbán Viktor a Tabánban szól híveihez, Mesterházy Attila a város egyik legkisebb terét tölti meg szocialistákkal. A Jobbik a Bajcsy Zsilinszky útra hívja az embereket. Mivel miniszterelnök-jelölti vita ebben az évben nincs, ezért ez a kampánynak az a pontja, amikor időben és térben egymáshoz legközelebb beszél a három legerősebb párt listavezetője.

március 16.

Táncolj, Lajos!

Bokros Lajos, Hajdú Péter meghívására a TV2 Frizbi című műsorában szerepel. A személyes hangvételű interjúból megtudhatjuk, hogy az MDF miniszterelnök-jelöltje már az általános iskolában is az eszével csajozott. Latinos műveltségének alátámasztásául a műsor zárószámaként felejthetetlen táncprodukcióval ajándékozza meg a nemzetet.

március 18

Király Király!

A Jobbik szóvivőjéről kiderül, hogy nem is olyan ártatlan keresztényi a múltja, mint ahogy azt önéletrajzában hirdeti. A politika előtti időből előkerült fotóknak és videóknak köszönhetően Király András egy délelőtt alatt kegyvesztetté válik a radikális pártban. Azóta több képviselőről kerültek elő botrányos felvételek, de Király helotázását eddig senkinek sem sikerült felülmúlni.

2006

március 19.

Forza Viktor, Forza Ungheria

A Fidesz megtartja választási kongresszusát. Nagy tapsot kap a Gyurcsánnyal nem kezet fogó Szabad György, és a videón üzenő Silvio Berlusconi. Bemutatják a Hajrá, Magyarország! címet viselő programot. A frissen megválasztott miniszterelnök-helyettes jelölt Mikola István kifejti, hogy nem négy évre kellene megszerezni a hatalmat, hanem legalább húszra, és hogy ezt a határon túli magyarok szavazati jogával lehet elérni. Később ezt a kijelentését sokan támadják, de ő pár nap múlva, egy pécsi fórumon, megfejeli ezt a túlzott szabadságjogok káros hatásairól való elmélkedéssel, valamint megajándékozza a szocialistákat a "szinglihordák" kifejezéssel.

2010

március 19.

Retro

A szerényen csak Torgyán-Kisgazda-Koaliciónak elnevezett politikai szervezet jelöltjeként Torgyán József sikeresen gyűjti össze az ajánlószelvényeket, és így indulhat Csongrád megyében, mint egyéni képviselőjelölt.

Ugyanaznap Gyurcsány Ferenc, a valaha általa grundolt Demokratikus Charta felkérésére elmondja évértékelő beszédét. Feltűnő, hogy Mesterházy Attilát csak egyszer említi, a pedig hallgatóságból hiányoznak a szocialisták vezető politikusai. Egy ezresért pedig megvásárolható a 2006-os miniszterelnök-jelölti vita és az őszödi beszéd.

március 20.

Cirkuszi fórum

Eldől, hogy kis pártok is indulnak. Bár az utolsó pillanatig kérdésesnek tűnt, végül az LMP és az MDF is össze tudta gyűjteni az országos lista állításához szükséges kopogtatócédulákat, sőt a Seres Mária féle Civil Mozgalom is. A Demokrata Fórum azonban nem tud szakítani kaotikus imidzsével. A budapesti és több másik lista körül is vannak viták. Csapody Miklós visszalép, aztán nem, aztán mégis, miután inkább SZDSZ-es kap meg egy akár mandátumot is érő helyet.

2006

március 27.

Semjén Zsolt nem hagyja magát

Miközben a Fidesz vezérkart valószínűleg a hideg rázza ki attól, hogy mit mond következőre Mikola, Semjén Zsolt  úgy dönt, nem hagyja, hogy a nemzet orvosa legyen a keresztény értékrend legfőbb védelmezője a Fidesz-KDNP-ben. A kereszténydemokraták vezetője üdvözli a Budapesten látogatóban járt lengyel elnök, Lech Kaczynski még polgármesterként hozott rendelkezését, amikor kitiltotta a melegfelvonulást Varsóból, és támadja Gyurcsányt, amiért a vallás szerinte csak magánügy.

március 28.

Bombariadó

Gyurcsány Ferenc bejelenti, hogy a szlovák titkosszolgálatoktól érkező információk alapján, a kampányzáró választási nagygyűléseken, illetve a választásokon robbantások várhatók. A rendőrség fokozott figyelmet, és megerősített rendőrségi és titkosszolgálati jelenlétet ígér.