Újra erősödött a Fidesz

2010.03.03. 13:10
Nem tudta kihasználni a Fidesz szavazóinak átmeneti elbizonytalanodását az MSZP. A kormánypárt nem erősödött, a Fidesz viszont az aktív szavazók körében újra 48 százalékon áll. A Fidesz erősödésének a Jobbik látta kárát, a párt maximális támogatottsága 20 százalékról 14 százalékra zuhant. Az MSZP-t szinte csak a nyugdíjasok támogatják, a középkorúak még a parlamentbe se szavaznák be.

Két hét visszaesés után február végén újra erősödött a Fidesz, derült ki a Nézőpont intézet heti választáskutatásából. A párt az aktív szavazók körében február közepén 43, a hónap harmadik hetében 42 százalékon állt, február végére újra 48 százalékra erősödött.

 

Módszertan

Az adatfelvétel 2010. február 26. és 28. között készült, 1000 fő véletlenszerű kiválasztásával, országos reprezentatív mintán. Az adatfelvétel módszere: telefonos lekérdezés.

Az adatok hibahatára a mintanagyságtól függően legfeljebb +/- 3,2 százalék.

Hibahatáron belüli mértékben ugyan, de csökkent az MSZP támogatottsága. Február közepén még az aktív szavazók 12 százaléka támogatta a pártot, a hónap végére táboruk 10 százalékosra olvadt. A Jobbik támogatottsága közel azonos a kormánypártéval, a felmérés alapján az aktív szavazók körében 8 százalékon állnak.

A teljes népesség körében a Fidesz 39, az MSZP 9, a Jobbik 8 százalékon áll.

A kutatás szerint a Fidesz erősödését a Jobbik bánja. A Nézőpont Intézet a másodlagos preferenciák figyelembevételével arról is statisztikai becslést készít, hogy mekkora lehet a pártok maximális szavazótábora. A Fidesz erősödésével párhuzamosan csökkent a Jobbik potenciális szavazóinak a tábora a február közepi 20 százalékról egészen 14 százalékig.

A Fidesznek 52 százaléknyi potenciális szavazója van, az MSZP akár 19 százalékot érhet el.

A Nézőpont elemzése szerint az MSZP nem tudott profitálni a Fidesz átmeneti gyengélkedéséből. Az ellenzéki szavazók nem pártoltak át az MSZP-hez, csak átmenetileg elbizonytalanodtak. Az MSZP támogatottsága pedig nem nőtt, sőt, a 30-44 évesek körében a kormánypárt még a parlamenti küszöböt, az 5 százalékos támogatottságot sem éri el.

A szocialisták egyedüli erőssége a nyugdíjas korosztály, bár itt is csak minden ötödik szavazó támogatja a pártot.