Visszajöhetnek-e Orbán Viktor miniszterei?

2010.03.25. 09:43
Lassan nyolc éve, hogy véget ért az Orbán-éra. Ki emlékszik már Vonza Andrásra és Ligetvári Ferencre, a 2002 előtti kormányzat két figurájára? Az Index elővette a teljes 28 fős kormánynévsort, és egyenként beárazta az egykori miniszterek jelenlegi esélyeit.

Pintér Sándor (61 éves)

pinter sandor

Korábbi pozíció: belügyminiszter (1998–2002)

Jelenlegi pozíció: Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. elnöke

Pártháttér: pártonkívüli

Mi történt vele? A Fidesz 2002-es választási veresége után az MSZP többször is felszólította Pintért, hogy a leköszönő belügyminiszter állítsa le az újraszámolást követelő Fidesz-híveket. Pintér ezt végül utolsó parlamenti munkanapján megtette, majd hátat fordított a politikának. Rövidesen fontos szereplője lett a hazai biztonsági piacnak, eddigi hasonló érdekeltségei mellé megszerzett még egy teljes céget, a Civil Biztonsági Szolgálat Rt-t. 2006 októberében újra felmerült a neve. „El tudja képzelni, hogy Pintér Sándor idején olyan állapot legyen, mint most, Budapest utcáin” – tette fel a költői kérdést a Hír tv riporterének Orbán arra utalva, hogy a rendőröket gyakorlatilag vágóhídra küldték. Ezek után némi meglepetést okozott, hogy a Fidesz által sokat támadott budapesti rendőrkapitány, Gergényi Péter nyugdíjazása után a Pintérrel közös érdekeltségbe tartozó utazási irodánál helyezkedett el.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 50%

Az Eclipse-ügy és Gergényivel való kapcsolata okán láthatóvá vált belső ellenzéke miatt az utóbbi hetekben kérdésessé vált, hogy vállalják-e személyét.

Fónagy János

07

Korábbi pozíció: közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter

Jelenlegi pozíció: országgyűlési képviselő

Időszak: 2000-2002

Pártháttér: Fidesz

Mi történt vele?

2002-ben és 2006-ban is megpróbált egyéni listáról bekerülni a parlamentbe, de mindkétszer csak listáról sikerült neki. Ennek ellenére idén újra indul a budapesti hetedik kerületben, a 10. számú választókörzetben. A közlekedési és a gazdasági bizottság tagja, előbbinek 2002 óta az elnöke is. 2006 óta ő a Fidesz budapesti elnöke

2006-tól a fővárosi közgyűlés tagja, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a gazdasági bizottság tagja és alelnöke. 2005-ig az 1944–45-ben ausztriai kényszermunkára hurcolt áldozatok kártalanítását irányító osztrák megbékélési alapítvány kuratóriumában képviselte a Magyarországot, tevékenységéért megkapta az Osztrák Köztársaság nagykeresztjét. 2005-ben a „Magyar Zsidóságért” emlékérem kitüntetésben részesült.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 50%

Jelenleg is ő a Fidesz vasúti közlekedéssel kapcsolatos szócsöve. Biztos, hogy szakterületén szükség lesz kormányzati szerepvállalására is.

Pálinkás József

palinkas

Korábbi pozíció: oktatási miniszter (2001–2002)

Jelenlegi pozíció: a Magyar Tudományos Akadémia elnöke

Pártháttér: Fidesz

Mi történt vele? Minisztersége után visszatért a tudományos életbe. Bár a 2002-es MTA tisztújításon csekély támogatottsága miatt visszalépett, 2008-ban már megválasztották az Akadémia elnökének. Azóta tartózkodik a nyílt politikai állásfoglalástól, és tisztségével összeegyeztethetetlennek tartja, hogy bármilyen politikai funkciót vállaljon, vagy részt vegyen a kampányban.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 20%

Orbánnal nem mindig volt felhőtlen a viszonya, és hagyományos kulturális szakterületén nagy a túljelentkezés. Nagyot kellene neki ajánlani, hogy az MTA éléről a kormányba lépjen.

Harrach Péter

harrach

Korábbi pozíció: szociális és családügyi miniszter (1998–2002)

Jelenlegi pozíció: KDNP-s országgyűlési képviselő

Pártháttér: Fidesz, 2006-tól KDNP

Mi történt vele? Harrach Péter nem maradt parlamenti tisztség nélkül miután ott kellett hagynia a szociális tárcát. Az új országgyűlés még 2002-ben alelnöknek választotta, és ezt a pozíciót két cikluson át, egészen mostanáig birtokolta. A Pest megyei 1. számú választókörzetet 1998 óta mindig, így 2002-ben és 2006-ban is hozta.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 20%

A szociális területen vannak Orbánhoz közelebb állók is.

Pokorni Zoltán

p01

Korábbi pozíció: oktatási miniszter (1998–2001)

Jelenlegi pozíció: a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselő, XII. kerületi polgármester

Pártháttér: Fidesz

Mi történt vele? 2003-ban visszatér a Fidesz alelnöki pozíciójába, ahonnan az édesapja napvilágra került ügynökmúltja miatt mondott le. A 2006-os választások idején meggyengült a helyzete. Bár sokan Pokornit várták, Orbán Mikola Istvánt választotta miniszterelnök-helyettesnek. Pokorni ugyan benne volt az első tízben az erőrangsort jelző országos listán, azonban tizedik helye nyilvánvalóvá tette, hogy a régi Orbán–Pokorni-harmóniával történt valami. A 2006-os kampányban az iskolai ingyentankönyvek kérdésében nyílt összetűzésbe kerül a miniszterelnök-jelölttel. A választások után nem is vállalta el a frakcióvezetői posztot.  A parlamenti vereség után az önkormányzati választásokon vigasztalódott, a budapesti XII. kerület, a Hegyvidék polgármestere lett. A polgármesteri hivatást egyre inkább kitölti politikai ambícióit.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 20%

Nincs benne Orbán Viktor belső körében, és várhatóan nem lesz különálló oktatási tárca sem.

Demeter Ervin

demeter ervin

Korábbi pozíció: titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter (2000–2002)

Jelenlegi pozíció: fideszes országgyűlési képviselő

Pártháttér: MDF, Fidesz

Mi történt vele? 2002-ben már a Fidesz országos listájáról került a parlamentbe, holott az előző ciklusát még mint MDF-es államtitkár kezdte a titkosszolgálatokat felügyelő  tárca nélküli miniszter alatt. Miután 2002-ben a Fidesz 6-0-ra kikapott Heves megyében, a párt a következő választások előtt Demeter Ervint delegálta az egri szervezet elnökének, hogy egy kicsit gatyába rázza a helyi polgári oldalt. 2006-ban ő is indult egyéniben Egerben, de a szocialista polgármester, Nagy Imre megverte. A párt hevesi területi listájáról jut be, azt idén is ő vezeti. Előbb a honvédelmi, majd a nemzetbiztonsági bizottság tagja, és ő volt az elnöke a K&H-s brókerbotrányt vizsgáló parlamenti bizottságnak. Idén is ő vezeti a Heves megyei listát.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 20%

Egyéni képviselői jelöltséget sem kapott a pártelnöktől, így valószínűsíthető, hogy kormányzati szerepre sem jelölné.