Visszajöhetnek-e Orbán Viktor miniszterei?

2010.03.25. 09:43
Lassan nyolc éve, hogy véget ért az Orbán-éra. Ki emlékszik már Vonza Andrásra és Ligetvári Ferencre, a 2002 előtti kormányzat két figurájára? Az Index elővette a teljes 28 fős kormánynévsort, és egyenként beárazta az egykori miniszterek jelenlegi esélyeit.

Gógl Árpád

gogl

Korábbi pozíció: egészségügyi miniszter (1998–2000)

Jelenlegi pozíció: fideszes országgyűlési képviselő

Pártháttér: Fidesz

Mi történt vele? A 2002-es vereség után megpróbálta megszerezni Székesfehérvár polgármesteri székét, de a helyhatósági választásokon a szocialista Warvasovszky Tihamér legyőzte. A helyi pártszervezetben azonban megerősödtek a pozíciói, és 2003-ban a fehérvári Fidesz elnökévé választották. 2006-ban a második fordulóban ismét hozni tudta a Fejér megyei 2. számú választókörzetet, és egyéni képviselőként bekerül a parlamentbe. Mivel Mikola István elvette tőle a Fidesz fő egészségügy-politikusának szerepét, a legutóbbi parlamenti ciklusban a külügyi és határon túli magyarok bizottságának volt tagja. Nála nem érvényesül a nyertes csapaton ne változtass elv, a pártvezetés úgy döntött, hogy nem indítja újra a már kétszer megnyert választókörzetében (helyette Varga Tamás indul).

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Hámori József

hamori

Korábbi pozíció: a nemzeti kulturális örökség minisztere (1998–1999)

Jelenlegi pozíció: a magyar UNESCO-bizottság elnöke

Pártháttér: pártonkívüli

Mi történt vele? Miután lemondott a miniszteri bársonyszékről, két évig Orbán Viktor tudománypolitikai tanácsadója volt. A miniszterelnök ezután a Tudomány- és Technológiapolitikai Kollégium elnökévé nevezte ki. A Tudományos Akadémia elnöki tisztéért is indult, de a 2002-es szavazáson Vizi E. Szilveszter futott be. 2004-ben a magyar UNESCO-bizottság elnöke lett.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Rockenbauer Zoltán

rockenbauer

Korábbi pozíció: nemzeti kulturális örökség minisztere (1999–2002)

Jelenlegi pozíció: művészettörténész

Pártháttér: Fidesz

Mi történt vele?

Rockenbauer még egy ciklusban volt parlamenti képviselő, 2002-ben beiratkozott az ELTE doktori képzésére, a 2006-os választások után otthagyta az országgyűlést. Fokozatosan visszavonult a politikából, ma már kerüli, hogy aktuálpolitikai kérdésekben megnyilvánuljon, a tudományos életben keresi a boldogulást. Szellemi szabadfoglalkozású művészettörténész. 2009-ben jelent meg könyve Csinszkáról Ady, illetve Márfi Ödön feleségéről. A könyv inkább Csinszka Márfival való kapcsolatot dolgozza fel, mivel a festő a volt kultuszminiszter fő kutatási területe.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Szabó János

szabo janos

Korábbi pozíció: honvédelmi miniszter (1998–2002)

Jelenlegi pozíció: nyugdíjas

Pártháttér: FKGP

Mi történt vele? Az ő idején csatlakoztunk a NATO-hoz, az ő idején döntött a kormány a Gripenek beszerzéséről, de leginkább botrányairól volt nevezetes. Az ellenzék folyamatosan megkérdőjelezte szakértelmét, korrupciós gyanúba is keveredett a MiG-ek tervezett felújítása miatt, de erről bizonyítékok nem kerültek elő. A kisgazda belháború alatt Szabó csatlakozott a kisgazda miniszterek alapította Független Kisgazdák Demokratikus Szövetségéhez, formálisan ezért zárták ki az FKGP-ből. 2002 utáni tevékenységéről nem található nyilvános adat.

Mekkora esélye van a visszatérésre?  0%

Pepó Pál

pepo

Korábbi pozíció: környezetvédelmi miniszter (1998–2000)

Jelenlegi pozíció: a Debreceni Egyetemen tanszékvezető

Pártháttér: FKGP

Mi történt vele? Pepó miniszterségéről még az akkori koalíciós partner, a Fidesz politikusai is úgy fogalmaztak, hogy a környezetvédelmi tárca történelmi mélypontja volt. Túlzó jóindulattal talán karakteresnek nevezhető regnálása után visszatért a katedrára, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumán a növénynemesítési és genetikai tanszék vezetője lett.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Ligetvári Ferenc

ligetvari

Korábbi pozíció: környezetvédelmi miniszter (2000)

Jelenlegi pozíció: a Gödöllői Szent István egyetem tanára

Pártháttér: FKGP

Mi történt vele?

Ligetvári az egyetemi katedrát hagyta ott a miniszteri székért, és oda is tért vissza a rövid kitérő után. Miután lemondott posztjáról, a gödöllői Szent István Egyetem tanára lett, és most is ott tanít.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Katona Kálmán

katona

Korábbi pozíció: közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter(1998–2000)

Jelenlegi pozícó: MDF-es országgyűlési képviselő

Pártháttér: MDF, Fidesz, MDF

Mi történt vele?

Minisztersége után két évig a Magyar Villamos Művek Rt. elnök-vezérigazgatója. A 2002-es önkormányzati választások után a Fidesz színeiben bejutott a fővárosi közgyűlésbe. Ezek után visszatér az MDF-be, amit tíz évvel azelőtt cserélt le a fiatal demokratákra. A fórum fővárosi frakciója mellett a pártban is egyre aktívabb, 2004 és 2008 között az országos választmány elnöke volt. A 2006-os választásokon Miskolcról egyéni képviselőként ugyan nem jutott be a parlamentbe, de az MDF budapesti listájáról igen. Az őszi önkormányzati választásokon indult a főpolgármesteri székért, de csak hatszázalékos eredményt ér el. 2009-ben szakított a Dávid Ibolya-féle pártvezetéssel, és az óta nyíltan kritizálja a jelenlegi MDF-t.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%

Nógrádi László

nogradi

Korábbi pozíció: közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter (2000)

Jelenlegi pozíció: Lenti polgármestere, KDNP-s országgyűlési képviselő

Pártháttér: Fidesz, KDNP

Mi történt vele? Nógrádi azután mondott le miniszteri posztjáról, hogy szolgálati autója halálos balesetet okozott. Nyolc éve ő Lenti polgármestere. A parlamentből sem távozott, egyéni képviselőként 2002-ben és 2006-ban is nyerni tudott Zala megyében. A 2004-es Wekler-féle kreatív borvidék-alakítási botrányban kiderült, hogy ő is szeretett volna egy pár falut a Balatonmelléki Borvidékhez csatlakoztatni. A fideszes pártvezetéssel a kapcsolata az idei választások előtt romlott meg. Nógrádit a Fidesz nem akarta egyéniben indítani, így végül független jelöltként indult. Mivel a kopogtatócédulákat sikeresen összegyűjtötte, minden bizonnyal a Fidesztől vesz majd el szavazatokat.

Mekkora esélye van a visszatérésre? 0%