Zuschlag a bűnszervezetet próbálta cáfolni

2011.01.14. 10:10 Módosítva: 2011.01.14. 11:20
A bűnszervezet vádját és az üzletszerű csalás minősítést igyekezett cáfolni Zuschlag János az utolsó szó jogán, az ellene és társai ellen folyó per fellebbviteli tárgyalásán a szegedi ítélőtáblán. Január 31-én hirdetnek ítéletet.
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

"Az elmúlt húsz év minden bűnét, hibáját nem lehet rajtam számon kérni" – mondta a tárgyalóterembe megbilincselve, két fegyőr vezetésével érkező egykori szocialista politikus. Nem bűnszervezetben, és nem a személyes haszonszerzés érdekében követték el a csalást - hangsúlyozta az elsőrendű vádlott, aki a rá kiszabott nyolc és fél éves börtönbüntetést aránytalanul súlyosnak tartja.

Állítása szerint a civil szervezetek elnökei nem tudtak a pályázatokról, egymás tevékenységéről, és soha nem is egyeztettek egymással. Zuschlag János azt mondta, csupán országgyűlési képviselőként adott utasításokat munkatársainak, korábbi személyi titkárának, a másodrendű vádlott Lados Istvánnak, illetve a negyedrendű vádlottnak, Őri Andrásnak.

Szavai szerint a lobbizásánál nem történt törvénytelen dolog, az ifjúsági pályázatok segítése a feladatai közé tartozott, erre politikai mandátuma volt. Az apparátust soha nem befolyásolta, csupán politikusoktól kért segítséget, de ez szükségszerű volt, hiszen bizonyos kérdésekben politikai döntéseket kellett hozni – fogalmazott a vádlott negyvenperces, részben papírról olvasott felszólalásában.

Lados vallomását külön is említette

Zuschlag János álláspontja szerint az elsőfokú bíróság számtalan tanúvallomást félreértelmezett. Önkényesen választotta ki a tanúkat, akiktől idézett az ítéletben, és szerinte a vallomásokból is úgy emelt ki részleteket, hogy azok értelme megváltozott. Az ítélet által idézett tanúk alig említenek konkrétumokat, vallomásaik feltételezésekre épülnek - mondta a vádlott, aki szerint Lados István vallomása, amely az ítélet alapját képezte, hemzseg az önellentmondásoktól és a tárgyi tévedésektől.

A Fiatal Baloldal vezetése nem volt tisztában azzal, hogy a politikai ifjúsági szervezet programjainak finanszírozása fiktív pályázatok segítségével történik – mondta Zuschlag.

A vádlott elismerte, hogy koordinálta a védekezést, de ezt egyszemélyben tette. Állítása szerint soha nem próbálta törvénytelen eszközökkel befolyásolni a nyomozást, nem volt olyan kapcsolata, amellyel erre lehetősége lett volna. Mint mondta, azért fordult Lusztig Péterhez - aki 2007-ben a rendőrséget is felügyelő önkormányzati minisztériumban, Lamperth Mónika akkori miniszter kabinetirodáján dolgozott -, mert az ügy az eljárás során politikai dimenziót kapott.

Példát akarnak statuálni

Zuschlag János úgy látta, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság erkölcsi és politikai filozófiai szempontból értékelte a történteket. Példát akart statuálni a büntetés kiszabásánál, és nem vette figyelembe a kárenyhítését, a megbánást, és azt sem, hogy már három és fél éve van előzetes letartóztatásban.

A kár megtérítése - mint mondta - legális forrásból történt. A vádlott azonban a táblabíróság előtt sem kívánta megjelölni, milyen forrásból teremtette elő a visszafizetett ötvenmillió forintot.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság Zuschlag Jánost folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt 8 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Katus: Hanyag voltam

Katus Ferenc harmadrendű vádlott tételesen vitatta az elsőfokú ítélet megállapításait.

"Hanyag voltam, egy beavatatlan stróman" – mondta az utolsó szó jogán a vádlott, aki hangsúlyozta, ifjúsági szolgáltató irodát működtetett Kiskunhalason, pályázati támogatással programokat valósított meg, és úgy gondolta, minden törvényesen zajlik.

"Az én tudtommal és beleegyezésemmel nem történt bűncselekmény" – fogalmazott a két és fél évet előzetes letartóztatásban töltő, első fokon öt év hat hónap börtönbüntetéssel sújtott férfi.