Februártól újra működik a kolontári iskola

2011.01.20. 06:27
Februárra kicserélik a parkettát és befejezik a festést, így újraindulhat a tanítás a kolontári iskolában. A kolontári gyerekek az iszapkatasztrófa óta Ajkán tanulnak. Az iskola épületét amúgy nem érte kár a katasztrófa alatt.

Februártól újra Kolontáron tanulhatnak a helyi kisdiákok, akik a vörösiszap-katasztrófa miatt október óta Ajkára járnak iskolába. A csak alsó tagozatosokat oktató kolontári általános iskolában két hónapja tart a felújítás, a festéssel és a parkettázással még nem készültek el, de a jövő héten ez is befejeződik. Tavaly december óta kicserélték a járólapokat és a teljes világítást, az épület külső felújítását pedig tavasszal kezdik majd el.

Az iskola épületét az iszapkatasztrófát követően adományraktárnak használták és onnan biztosították a kármentesítésben részt vevők ellátását is. A tizenhat, alsó tagozatos diák és két tanítónőjük az ajkai Borsos Miklós Általános Iskola Eötvös épületében folytatta a tanévet a kilencnapos kényszerszünet után.

Soháné Csóka Zita igazgató elmondta, hogy az iskola tanulóinak létszáma csökkent. A diákok közül hárman a szüleikkel albérletben élnek a katasztrófa óta, őket átmenetileg másik iskolába íratták.

Az iskola vezetője elmondta, hogy az elmúlt három hónapban rengeteg adományt kaptak; sokan számítógépet, tanszert, játékot és pénzt is felajánlottak segítségül. A gyerekek több kiránduláson is részt vettek, a legutóbb egyhetes lengyelországi sítáborozáson voltak egy vállalkozó jóvoltából, az őszi szünetben pedig Nagymaroson jártak.

A kolontári iskola épületében a katasztrófa nem okozott kárt, a helyi kisdiákoknak a bontási és mentesítési munkálatok miatt kellett október 18-a óta Ajkára járniuk iskolába.