Anti-Molnár egészségpolitika következik

2011.02.11. 17:12 Módosítva: 2011.02.11. 17:17
Várhatóan májusban terjesztik be azokat a jogszabályokat az országgyűlésnek, amelyek 2012-től átalakítják a hazai egészségügyi rendszert. A siófoki frakcióülésen Szócska Miklós ismertette a képviselőkkel a Semmelweis-tervet, amely kilenc nagytérségi ellátási körzetre osztaná az országot. Budapesten az állam által átvett kórházak mellett az országos intézeteket és az egyházi fenntartású intézményeket is egységbe akarják szervezni. Az egészségügyi bizottság elnöki posztján Mikola István megüresedő helyét Kovács József, a gyulai Pándy Kálmán Kórház főigazgató főorvosa veszi át.

A hazai egészségügy átalakításáról szóló, tavaly ismertetett vitairat legkorábban március végén kerülhet a kormány elé. A Fidesz-KDNP három napos, siófoki zárt frakcióülésén információink szerint abban egyetértés volt, hogy az egészségügyi rendszert átszabó jogszabályok az alkotmányozás után, várhatóan májusban kerülnek az országgyűlés elé.

Az elképzelések szerint 2012-től az országban kilenc egészségügyi nagytérséget alakítanak ki. Ezeken belül részletesen szabályozzák a feladatok megosztását és a betegek útját a háziorvosoktól, a térségi járóbetegellátó intézményeken, a városi, megyei kórházakon át a nagytérségi központokig és országos intézetekig.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkáraz Index kérdésére megerősítette: Siófokon részletesen beszámolt a képviselőknek a Semmelweis-tervről, illetve azokról a tapasztalatokról, amelyeket az elmúlt hetekben szerzett országjáró körútján. Az államtitkár a megyékben a kórházak, az önkormányzatok és a szakma vezetőivel találkozott. A fórumok február végén zárulnak le. "Eddig mintegy 2000 oldalnyi hozzászólás érkezett, ezeket is igyekszünk beépíteni a végleges tervbe" - mondta az államtitkár.

Kérdésünkre, hogy mi az elképzelés a fővárosi kórházak állami irányítása alá vonásával, Szócska Miklós azt mondta: Budapesten van a magyar ellátórendszer csúcsa, a fővárosiak mégsem kapnak megfelelő ellátást. A cél az, hogy a Budapesten működő különböző fenntartású intézményeket, köztük az egyházi kórházakat is egységes rendszerbe szervezzék és az integrációban rejlő tartalékok kihasználásával fenntarthatóbbá tegyék.

A fővárosi rendszer átalakítását a Fidesz egyes körei és Tarlós István főpolgármester ellentétei kísérték. Kérdésünkre, hogy a frakció tagjai közül fogalmazott-e meg valaki ellenvéleményt Siófokon, Szócska Miklós azt válaszolta: inkább szakmai árnyalatok fogalmazódtak meg.

A hírek szerint szóba került az is, hogy a 2008-as népszavazás után az új kormány semmiképpen nem vezet be vizitdíjat. Szócska Miklós ezzel kapcsolatban azt mondta: "ez egy kérdés kapcsán hangzott el, s leszögeztem, nem privatizáljuk a biztosítót, sőt kifejezetten anti-Molnár egészségpolitikára törekszünk".

A frakcióülésen döntés született arról, hogy az országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke Kovács József lesz. A gyulai Pándy Kálmán Kórház főigazgató főorvosa 2010-ben jutott be egyéniből a parlamentbe. A belgyógyász-gasztroenterológusnak egészségügyi menedzser végzettsége is van, korábban a Magyar Kórházszövetség elnökségi tagja volt, 2008-tól a Magyar Vöröskereszt Országos alelnöke.

A bizottsági elnöki poszt azután ürült meg, hogy Mikola István korábbi elnököt hazánk OECD nagykövetének nevezték ki. Mint korábban megírtuk, Mikola megkínálása a poszttal a Fidesz egészségpolitikusai között feszültségek lecsendesítését szolgálta, akárcsak Pesti Imre korábbi egészségügyért felelős főpolgármester-helyettes kinevezése a fővárosi kormányhivatal kormánymegbízottjának.