Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Van alapja a pécsi egyházmegyét ért vádaknak a püspöki körlevél szerint

2011.02.20. 15:59
Kapcsolódók (9)
Püspöki körlevélben foglalkozott a pécsi egyházmegyét ért vádakkal az egyházmegye ideiglenes vezetője, számolt be róla a Nol.hu. A híveket az ítélkezéstől intő körlevél szerint a vádak részben megalapozottak.

A pécsi egyházmegye templomaiban vasárnap felolvasták az egyházmegyét ideiglenesen vezető szombathelyi püspök, Veres András körlevelét, amelyben a pécsi egyházmegyét ért vádakra reagált, írja aNol.hu.

Mayer Mihály, a pécsi egyházmegye vezetője január 19-én lemondott. Az addig Mayer vezetése alatt álló egyházmegye gazdálkodását és pénzügyeit a rendőrség vizsgálja, miután az elmúlt hónapokban több feljelentés is érkezett a hatóságokhoz. Az első feljelentésről az Index adott hírt október végén. Akkor mintegy 40 rendbeli bejelentés érkezett a rendőrségre, amelyek a gazdasági visszaélések gyanúja mellett felvetették azt is, hogy a püspökségen szexuális visszaélések is történtek.

A nyomozóhatóság és a püspökség eddig nem nyilatkozott az ügyben, így a feltételezett visszaélésekről számos találgatás terjedt a megyében. Veres András a hívek sürgetésére döntött úgy, hogy körlevelet bocsát ki a történtekről, írja a Nol.hu.

A körlevél elején Veres megjegyezte, hogy az egyházmegyéről megjelent sajtóhírek szerinte nem mindig voltak tárgyilagosak, nem tartották be az ártatlanság vélelmének elvét. Veres arról írt: sürgető az igény, hogy a személyi méltóság és az információhoz való jog ne kerüljön összeütközésbe, és szerinte e téren az új médiatörvény rendet teremt majd. A körlevél szerint a történelem folyamán az egyház egésze és tagjai ki voltak téve a jó és rossz szándékú kritikának, néha támadásoknak, ám ezt Krisztus előre megmondta az apostolainak. Veres azt írta: ha kiderül, alaptalanul vádolták meg az egyházmegyét, akkor a híveknek kijutna az a kegyelem, hogy ne csak higgyenek Krisztusban, hanem szenvedjenek is érte.

A levél következő részében viszont már Veres kijelentette: anélkül, hogy bárkit vádolnánk vagy elítélnénk, be kell látnunk, hogy a sajtóban tárgyalt esetek nem mindegyikében ért minket alaptalan vád. Szerinte ezek megítélése viszont nem az ő feladatuk, különösen, mert nincsenek birtokában azoknak az ismereteknek, amelyek alapján ítéletet mondhatnának.

Veres körlevelében nem titkolta, hogy a pécsi egyházmegye anyagi helyzete meggyengült, ezért szükség volt bizonyos intézkedésekre. A Népszabadság cikkírója szerint ezzel vélhetően a püspökségnél általa elindított elbocsátásokra utalt, és arra, hogy az egyházmegye ingóságainak és ingatlanjainak egy részét értékesítenék. Veres további takarékossági lépéseket helyezett kilátásba.

A körlevelet azzal zárta, hogy a hívek imádkozzanak egymásért, és különösen azokért, akik az említett események kapcsán sokat szenvedtek, és akik emiatt az egyháztól való elfordulás kísértésébe estek.

A Népszabadság tudósítója a körlevelet a pécsi bazilikában hallgatta meg. A távozó hívek azt mondták neki: szükség volt már a most felolvasott körlevélre, ám többen hozzátették, hogy ezután sem látnak tisztán, mi is történt valójában az egyházmegyében. Szinte minden megkérdezett azt tartotta a körlevél legfontosabb üzenetének, hogy megóvja magát az ítélkezéstől.