Fontosabb részletek
  • Orbán Viktor a parlamentben értékelte a uniós elnökséget.
  • Szerinte az elnökség rendkívül sikeres volt, komoly eredmény az uniós szemeszter, az európai romastratégia és a horvát csatlakozási tárgyalások lezárása is.
  • A környezetünkben mindenkinél válság van, ezért az uralkodó széljárással szembemenő megoldásokra van szükség Magyarországon, mondta.
  • A kínai látogatásról elmondta: a kormánynak elsősorban az ország népéért van felelőssége. Lehet tüntetni, de elvárja azt, hogy a tüntetések ne akarják lerombolni Magyarország fontos céljait.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Merjünk magunk lenni és ne hagyjuk, mások mondják meg, kik vagyunk és mit tegyünk - Orbán szerint ezt üzentük Európának.

    A világ az újrarendeződés folyamatában van, nem látni még tisztán, kire milyen szerep jut a következő évtizedekben.

  • Orbán szerint semmilyen titok nincs, csak munka és fel nem adott kitartás. A lemondással szemben ellen kell állni, nincs titok.

    Megértettük, hogy a válságot nem lehet a régi eszközökkel kezelni, új módszerek kellenek. Nem élhetünk úgy, mint korábban - mondta Orbán, aki szerint mi ezt megértettük, Magyarország pedig nem hátrált meg a gigászi problémáktól. Nem elméleti megoldást, hanem működő problémát mutattunk Európának.

    Fotó: Barakonyi Szabolcs
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Az EU-s miniszterelnökök múlt heti találkozóján kivétel nélkül mindenki kiválónak minősítette a magyar uniós elnökséget, és gratuláltak Magyarországnak - kezdte felszólalását Orbán Viktor.

    Sőt, többen is megkérdezték, miben áll a magyar siker titka. Európa arról beszél, a magyar elnökség a legnehezebb feladatokat vállalta magára, óriási erőfeszítésekkel.

  • "2008-2009-ben nagyon sok Fideszes és KDNP-s politikus keményen bírálta Kínát Tibet miatt" - kezdte el kérdését tudósítónk a Parlament folyosóján Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek, de befejezni nem tudta. Amikor ugyanis Semjén Zsolt meghallotta a Tibet szót, kedvesen elmosolyodott, kollégánk vállára tette a kezét, majd azt válaszolta, "kezét csókolom" és továbbment.

    Semjén Zsolt 2008-ban egy indítványt akart elfogadtatni a parlamenttel Tibet mellett. Azt mondta: "Magyarországnak erkölcsi kötelessége kiállni Tibetért (...), ami nem Kína ellen, hanem Tibet mellett foglal állást. Az emberi jogok tekintetében nincs alku, mindenki erkölcsi kötelessége a kiállás". A kínai kormányfő szombati látogatásakor ilyet nem hallottunk.

  • 在过去60年的事实,对未来的志同道合,才证实他们 - jelentette ki Orbán Viktor.

  • Köszöntjük olvasóinkat, a történelmi hétvége után máris történelmi felszólalással: Erős Európa, erős Magyarország címmel kezdi a napirend előtti felszólalásokat Orbán Viktor. Schiffer András kicsit máshonnan közelíti majd meg a kérdést, Brüsszel nem Moszlva: és Peking? címmel. Jöhetnek-mehetnek viszont a kínaiak, a Jobbik még mindig tudja, mi az igazán fontos téma: Ezt nem Jókai írta, hanem Alföldi rendezte címmel fog értekezni Vona Gábor.

  • Az országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága szavazott az egyes elektronikus hírközlési tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz érkezett módosító indítványokról is. A testület feladatkörébe tartozó javaslatok közül csupán Karácsony Gergely indítványát támogatták a képviselők. A sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény szövegén változtató javaslat szerint a médiatartalom-szolgáltató vagy a vele munkaviszonyban álló személy nemcsak a nyomozó hatósági, hanem valamennyi hatósági eljárás során jogosult lenne információforrásai titokban tartására, feltéve, hogy a számára átadott információ közzétételéhez közérdek fűződött.

  • Hétfő délután titkos szavazással döntenek az alkotmánybíróság új tagjairól. Az alkotmányügyi bizottság által javasolt tagok megválasztásához a képviselők kétharmadának kell igennel szavaznia, nagy meglepetés tehát nem várható. Így ma délutántól a 15 tagúra bővülő Alkotmánybíróság új tagja lehet Pokol Béla egyetemi tanár, jogtudós, Balsai István fideszes képviselő, volt igazságügyminiszter, Szalay Péter ügyvéd, Antal József egykori alkotmányjogi tanácsadója, Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogi karának tanára és Dienes Oehm-Egon egykori nagykövet, nemzetközi magánjogász. A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja hétfő délelőtti ülésén egyhangúlag döntött arról, hogy Paczolay Péter jelenlegi elnököt támogatja az Alkotmánybíróság (Ab) elnöki posztjára - jelentette be a tanácskozást követően Lázár János frakcióvezető. A kormánypárti frakció azt szeretné, ha az Országgyűlés július 4-én választaná meg az Ab új elnökét.

  • Általános vitára alkalmasnak találta a kulturális örökség védelméről szóló törvény módosítását célzó javaslatot hétfőn az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága. A javaslat a nemzeti emlékhelyek listájának rögzítése mellett részletesen szabályozná a helyszínek kezelésének kérdéseit és az emlékhellyé nyilvánítás kritériumait is. Az előterjesztés definiálja a történelmi emlékhely fogalmát, meghatározza, mely helyszín lehet nemzeti emlékhely, egy mellékletben pedig tételesen fel is sorolja a nemzeti emlékhelyeket. A már 2001-ben nemzeti emlékhellyé nyilvánított Millenniumi Emlékmű és Hősök Emlékköve mellett a kilences listán a budai Várnegyed, a pesti Kossuth Lajos tér, a Magyar Nemzeti Múzeum épülete, a Rákoskeresztúri Újköztemető 298., 300. és 301. parcellája, a debreceni református nagytemplom és kollégium, a mohácsi történelmi emlékhely, az ópusztaszeri történelmi emlékpark, valamint a székesfehérvári romkert szerepel.

  • cikkünk a témában:

    Már nem fontos a Fidesznek a nemzeti konzultáció eredménye

    Ellentétes az új alkotmánnyal az ombudsmanról szóló törvényjavaslat – állítja a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa. Fülöp Sándor a képviselőknek küldött levelében azt írta, hogy az előterjesztés súlytalan, jogkörök nélküli helyettessé tenné hivatali utódait, és ezzel megszüntetné a jövő nemzedékek védelmére szolgáló intézményes garanciákat. Fülöp az Indexnek azt mondta, komoly nemzetközi visszhangja lenne, ha a külföldön is követendő példának tekintett rendszert hirtelen megszüntetnék.

  • cikkünk a témában:

    Mennyi lesz Schmitt Pál fizetése?

    A köztisztviselői illetményalap harminckilencszerese lesz az államfő méltó fizetése. Kinevezik az új alkotmánybírákat, a hét legfontosabb kérdése pedig a parlamentben az lesz: mennyi az annyi?