Rendőrök jártak az MTVA székházában

2011.12.25. 23:19 Módosítva: 2011.12.26. 11:29
A politikusok kiérkezése előtt lekapcsolták az LMP szerint kínzással egyenértékű zenét a Kunigunda utcai székháznál. Az éhségsztrájkolók feljelentést tettek.

Lekapcsolták a napok óta két számot bömböltető hangfalakból a zenét a közmédia óbudai épülete előtt, de a reflektorokat az épületdekoráció őrzésére való hivatkozással továbbra is felkapcsolva hagyják – ez lett az eredménye, hogy vasárnap este Schiffer András és Szabó Tímea LMP-s politikusok meglátogatták az éhségsztrájkoló aktivistákat.

Az LMP délutáni közleményében jogsértőnek nevezte, hogy a közmédia hírszerkesztőségének vezetése ellen éhségsztrájkkal demonstráló Nagy Navarro Balázs szakszervezeti vezetőt és társait az USA guantanamói támaszpontján alkalmazott módszerekhez hasonló eljárással próbálják távozásra bírni. Schiffer emiatt rendőröket hívott a helyszínre, akik ki is jöttek, majd jegyzőkönyvet vettek fel.

Az éhségsztrájkolóknak napok óta két dalt, egy temetői hangulatú számot és a Jinggle Bells popváltozatát kellett hallgatniuk, éjszaka pedig reflektorral világítják őket, a tüntetők szerint azért, hogy ne tudjanak pihenni. A tüntetőket szenteste a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) munkásai kordonnal próbálták körbekeríteni, de ez végül nem sikerült, a kerítés nem ér körbe.

Nagy Navarro Balázs és társai zaklatás és gyülekezési joguk megsértése miatt feljelentést tettek – a rendőrség még nem döntötte el, hogy indít-e eljárást. Este az MTVA visszautasította, hogy az LMP az emberi jogok megsértésével vádolja az intézményt; a vádaskodás miatt pedig bírósághoz fordulnak.

Az MTVA közleményében az emberi jogok megsértésére való hivatkozást puszta hangulatkeltésnek nevezi, a guantánamói foglyokkal történő összehasonlítást pedig vádaskodásnak.

Az MTVA szerint a közmédia gyártóbázisa előtt demonstrálók jogellenesen akcióznak: magánterületet használnak bejelentés és engedély nélkül, sztrájkot folytatnak a sztrájktörvény szabályainak semmibevételével, pártpolitikai demonstrációkon vesznek részt, és egyetlen céljuk, hogy mártírrá váljanak.

Az MTVA a közlemény szerint orvosi ügyeletet, fűtött pihenőszobát, megerősített biztonsági őrzést, tisztálkodási lehetőséget, mobil WC-t biztosít a jogellenesen demonstrálók számára.

Nagy Navarróék december 9-e óta demonstrálnak: azt szeretnék elérni, hogy távozzanak azok a vezetők, akiket felelősnek tartanak a köztévé hírműsorainak manipulálásáért. A hírműsorok kézivezérlése és politikai kiegyensúlyozatlansága mellett az éhségsztrájk közvetlen kiváltó oka az volt, hogy a köztévé híradójában december elején kitakarták a Hírcentrum vezetése számára nem kívánatos Lomnici Zoltán egykori főbírót.

Az éhségsztrájk hatására részben teljesültek a demonstrálók kérései. Felmentették Élő Gábort, az MTI Hírcentrum igazgatóját, Papp Dániel MTVA hír- és hírháttérműsoraiért felelős főszerkesztőjét felmentették, de megmaradt a közéleti műsorok főszerkesztőjének. Élő Gábor két helyettese közül Hegedűs István pedig csupán figyelmeztetést kapott.

Az éhségsztrájkolók most azt követelik, hogy távozzon posztjáról Böröcz István, az MTVA, és Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója.