Az MTV előtt éhségsztrájkolók kiszorítására készülnek

2011.12.28. 15:06 Módosítva: 2011.12.29. 01:51
Egy titokzatos fekete kabátos férfi arra szólította fel az MTV székháza előtt 18 napja éhsztrájkolókat, hogy hagyják el a magánterületet. Az éhségsztrájkolók csendes ellenállásra készülnek.

Szerda délután egy óra körül egy fekete kabátos férfi jött ki az MTV Kunigunda útjai székházából és egy félbehajtott A4-es papírra kézzel írott szöveget olvasott fel az éhségsztrájkolóknak, miszerint a tulajdonos meghatalmazásából arra szólítja fel őket, hogy hagyják el a magánterületet.

Csak bírósági határozzattal lenne jogszerű

Amikor a jelenlévők arról kérdezték, hogy ki ő és kinek az utasítására olvasta fel ezt a mondatot, a férfi arra kérte az éhségsztrájkolókat, hogy ne rá haragudjanak, majd visszament az épületbe. A helyszínen tartózkodó Németh Péter, a Népszava főszerkesztője ekkor felhívta az épület tulajdonosát, a Wallis Rt. vezérigazgatóját, aki közölte, hogy ő nem adott ki ilyen típusú utasítást. A kérdés, hogy akkor a magát megnevezni nem kívánó férfi kinek a parancsát teljesítette, ott létünkig nem derült ki.

Az MTV székházának eladásáról megállapodást írt alá idén júliusban a köztévé és a gyártóbázist tulajdonló Wallis, azonban az ingatlan még mindig a cég tulajdonában van.

Nagy Navarro Balázs közölte, hogy keddi kirúgásukat követően számítanak rá, hogy megpróbálják őket kiszorítani, mondván, hogy már nincs közöttük MTVA-s alkalmazott. Mint mondta, csendes ellenállásra készülnek, amennyiben akár a biztonsági szolgálat, akár a rendőrség el akarja őket zavarni, akkor leülnek a földre, és békében, csendesen fognak küzdeni demokratikus jogaikért.

Az éhségsztrájkolókat védő ügyvéd az Indexnek elmondta, hogy jogszerűen egyelőre nem szoríthatják ki a területről az éhségsztrájkolókat. "Az üzemeltető korábban maga helyezett ki egy olyan táblát, melyen az állt, hogy éhségsztrájkra kijelölt terület, tehát kvázi hozzájárult az ottlévők jelenlétéhez. Innentől kezdve a területen az éhségsztrájkolókat birtokvédelem illeti meg, tehát erőszakkal nem lehet, csak jogellenesen eltávolítani őket.  Bírósághoz kellene fordulni a terület gazdájának - amit a zavaros szerződések miatt nem lehet tudni, hogy ki valójában - és jogerős bírósági végzéssel lehet őket végrehajtói közreműködéssel eltávolítani" - nyilatkozta az ügyvéd az Indexnek.

Rendőrt hívtak

Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka a kirúgásukat követően nem jutottak be az MTV épületébe, hogy magukhoz vehessék személyes tárgyaikat. Mint mondják, ez abból a szempontból is jogellenes, hogy szakszervezeti vezetőként továbbra is szabad bejárásuk kellene, hogy legyen. Tíz tanú jelenlétében erről jegyzőkönyvet vetettek fel. Az éhségsztrájkolók szerda délután is megpróbáltak bejutni, ám a biztonsági szolgálat feltartóztatta őket, ezért most a rendőrséghez fordultak.

"A biztonsági szolgálat emberei a rendőrök kiérkezése után azt ajánlotta fel, hogy vendégkártyával, egyenként bemehetünk az épületbe és kihozhatjuk a holminkat a szakszervezeteknek fenntartott irodából, ezt azonban nem fogadtuk el, mondván, tanúk nélkül nem fogunk bemenni egyedül az épületbe, arról nem beszélve, hogy semmilyen jogszabály nem tiltja, hogy szakszervezeti vezetők egyszerre többen is tartózkodjanak a házban" - nyilatkozta Nagy Navarro. Az eset miatt feltehetően bírósághoz fordulnak.

Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója korábban a hir24.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy "bár az MTVA-s munkaviszonyukat elvesztették, a szakszervezeti tisztségviselőségüket nem. Ez pedig azt jelenti – a Munka törvénykönyve szerint -, hogy továbbra is biztosítani kell számukra az épületbe való belépést. Tehát ugyanúgy szabadon járkálhatnak, mint ahogy eddig is tették."

Kétszázan a flashmobon

Este 150-200 ember jelent meg a Facebookon meghirdetett zenés flashmobon a székház előtt, ahol Dés László és barátai jazz zenével szórakoztatták a napok óta szóló két karácsonyi szám helyett az éhségsztrájkolókat. A megjelent demonstrálók emellett olyan rigmusokat kiabáltak, mint „Szolidaritás", „Demokrácia", „Szabad sajtó", „Tájékoztass, ne retusálj". A tömegben több politikus, köztük Horváth Csaba, Mécs Imre, Jávor Benedek és Karácsony Gergely is megjelent.

Nagy Navarro Balázs azt mondta az összegyűlteknek, hogy az éhségsztrájkot folytatni fogják, amíg a hírmanipulátorok nem távoznak, és nem lesz pontos tájékoztatás. Szerinte nem egy politikai csoport górcsöve a közmédia, és tiltakozni kell az önkényuralmi lépések ellen.

A DK felmondott Szalai Annamáriának

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezetőit tartja felelősnek a közmédiában kialakult helyzetért Varju László független országgyűlési képviselő, ezért a politikus szerdán egy jelképes felmondólevelet vitt az NMHH budapesti, Ostrom utcai épületébe a két vezetőnek - írja az MTI.

A Demokratikus Koalíció pártigazgatója így kívánt tiltakozni az ellen, hogy az MTVA kedden rendkívüli felmondással szüntette meg az MTV Kunigunda utcai gyártóbázisa előtt két hete éhségsztrájkoló szakszervezeti vezetők munkaviszonyát. A politikus Szalai Annamáriát, az NMHH, és Böröcz Istvánt, az MTVA vezetőjét nevezte meg felelősnek azért, hogy - mint mondta - a kitakarási botrány nem zárult le, és nem bocsátották el a retusálás megrendelőit. Kijelentette, hogy a két vezető nem több, mint a rendszer kiszolgálója, ezért szerinte "legfeljebb addig fognak az általuk vezetett intézmény élén állni, amíg az Orbán-rendszer tart".

A VDSZ a világ szakszervezeteinek segítségét kéri és nemzetközi szolidaritási akciót szervez a 18 napja éhségsztrájkot folytató tévések, Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka rendkívüli kirúgása kapcsán. A vegyipari szakszervezet azért is kiáll a médiában dolgozókért, mert az MTVA módszere, a hatalmi erőfitogtatás félelmet kelt a közszférában vagy a versenyszférában becsületesen dolgozók körében is.