Orvos és tanár alig gyújthat rá valahol

2012.01.01. 15:18
Januártól életbe lép a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása, amely a zárt helyeken szinte mindenhol megtiltja a dohányzást. Kérdések és válaszok a változásokról.

Ha valaki január elsején rágyújt egy kocsmában, akkor megbüntetik?

Biztosan nem. A nemdohányzó védelméről szóló törvény szigorítása ugyan január elsején hatályba lép, de bírságolni csak április 1-től fognak.

Áprilistól viszont sehol nem lehet cigarettázni?

Ott lehet, ahol nem tiltják. Rá lehet majd gyújtani az utcán, de ott se mindenhol, mert a szabad levegőn is számos helyen korlátozzák a füstölést. A törvény tiltja a dohányzást a játszótereken, az aluljárókban, a buszmegállókban és a pályaudvarokon. Az önkormányzatok ezen kívül egyéb területeket, például parkokat is nemdohányzó közterületnek minősíthetnek. Az új törvény viszont megtiltja a dohányzást szinte minden zárt helyen. Nem szabad majd rágyújtani a kocsmában, az étteremben, a szórakozóhelyen, a vonaton, a munkahelyen, a hivatalban és a kórházban.

És ha kijelölnek dohányzóhelyet?

Bent még dohányzóhelyet sem szabad kijelölni. Nem lehet tehát majd a munkahelyen sem egy külön szobája vagy egy félreeső lépcsőfordulója a dohányosoknak, a vasúton pedig már január elsejétől megszüntetik a dohányzókocsikat. A törvény csak néhány kivételes esetben engedi meg a dohányzást zárt térben: a hotelek szivarszobáiban, a börtönökben, a pszichiátriai zárt intézményekben és egy utolsó pillanatban becsempészett módosítással a játékkaszinókban.

Miért kapnak ilyen előjogokat a rabok és a pszichiátriai betegek?

Ez elsősorban azért van, mert a bezártság, a depresszió és a súlyosabb pszichiátria betegségek elviselését könnyebbé teszi a cigaretta. Ezeken a helyeken is külön dohányzóhelyet kell kijelölni, ami megfelelően szellőzik és a füst nem jut be a nemdohányzó részre.

És a kaszinók?

Ezt különösebb indoklás nélkül fogadták el szilveszter előtt egy nappal, ráadásul a kaszinókban megengedik, hogy bárhol dohányozzon az ember.

Ha rá akar majd gyújtani az ember, akkor ki kell mennie az utcára?

Igen. Dohányzóhelyet csak a szabad levegőn lehet kijelölni a szórakozóhely, a munkahely vagy a közintézmény bejáratától öt méterre. Azokon a szórakozóhelyeken, ahol ez technikailag nem oldható meg, a bejárathoz közelebb is rá lehet majd gyújtani. Nagyon nehéz helyzetben lesznek a dohányzó orvosok és tanárok: a kórházakban és az iskolákban ugyanis még az udvaron sem lehet dohányzóhely, így nekik mindig ki kell menniük a bejárat elé, ha el akarnak szívni egy cigarettát.

Mi van, ha valaki a kocsmájában olyan elszívókat szerel fel, ami nem engedi terjedni a cigifüstöt?

A törvény szerint egy kocsmában zárt helyen nem lehet kijelölni semmilyen dohányzóhelyet, így az ilyen technikai megoldásokkal se lehet kikerülni a tiltást. A kocsmákban csak a teraszokon vagy a kerthelyiségekben, vagy a bejárat közelében lehet dohányozni áprilistól.

Az autóban lehet dohányozni?

Ezt nem tiltja a törvény, bár volt olyan javaslat, hogy aki a gyereke mellett rágyújt az autóban, azt büntesse meg a rendőr. Ezt végül nem fogadták el.

Áprilistól hogyan büntetik meg a dohányosokat. Mindenhol lesz egy ellenőr? 

Nem valószínű. Az ellenőrzéseket az ÁNTSZ végzi majd. Eddig is elég ritkán fordult elő, hogy valakit megbírságoltak volna tiltott helyen dohányzásért, most se nagyon várható, hogy tömegesen lesz ilyen.

Mekkora lesz a büntetés?

Ha valakit így elkapnak, az 20-50 ezer forintra bírságolható. Megbüntethetik a szórakozóhelyet is: a szabályok betartatásáért felelős üzemeltetőt vagy alkalmazottat 100-250 ezer forintra, a helyet működtető céget 1-2,5 millió forintra.

Ki lehet akkor szúrni egy kocsmával, ha valaki bemegy oda, odahív egy ellenőrt és rágyújt a pultnál?

A kocsma vagy a szórakozóhely tulajdonosát, üzemeltetőjét vagy egy rendezvény szervezőjét akkor nem büntetik meg, ha felszólította a dohányost, hogy nyomja el a cigarettát, vagy menjen ki.

Mikor fog drágulni a cigaretta?

Először februárban, aztán júniusban megy fel az ára az áfa és jövedéki adó emelése miatt. Egy doboz ára így első lépésben közel 80 forinttal drágul, a nyáron pedig további harminc forinttal, így az év második felére több mint száz forinttal kerülhet majd többe.

Tényleg csak dohányboltban lehet majd cigarettát venni?

Az erről szóló törvényt még nem fogadták el. Ha dönt róla a parlament, akkor a dohánytermékek kiskereskedelme 2013-tól az államé lesz, amely ezt koncessziós szerződéssel fogja átengedni főként családi vállalkozásoknak, munkanélkülieknek és gyesről visszatérő nőknek. Ehhez pályázatokat fognak kiírni. Cigarettát így a dolgok mostani állása szerint 2013 január 1-től már csak dohányboltban lehet árulni.

Nem lehet majd cigarettát venni az éjjel-nappaliban sem?

Még nincs elfogadott törvény, de most úgy néz ki, hogy csak dohányboltban lehet majd árulni, amire egy 18-as karikát is ki kell tenni. Nem lesz majd cigaretta tehát a vegyesboltban vagy az éjjel-nappaliban. Egy most elfogadott módosító indítvány szerint már 2012 áprilisától nem lehet cigarettát árulni a kocsmákban, 2012 szeptemberétől pedig a nagy bevásárlóközpontokban sem. És a benzinkutakon sem lehet majd cigarettát venni, mert a parlament elutasította az erről szóló módosító javaslatot. 2013-ra így a mostaninál sokkal kevesebb helyen lehet majd cigarettához jutni: a 2000 főnél kisebb falvakban csak egy dohánybolt lehet, a nagyobb városokban, illetve Budapesten a kerületekben kétezer lakosonként működhet egy-egy ilyen üzlet.  • Hírek
  • Megtakarítás