És most tényleg valami egészen más: 2012

2012.01.01. 11:49

Január elsejétől hatályos az alaptörvénynek hívott új magyar alkotmány, illetve számos ahhoz kapcsolódó úgynevezett sarkalatos törvény. Az alaptörvény értelmében az országot Magyar Köztársaság helyett Magyarországnak hívják. Az új alkotmány hatályba lépésén – melyhez már elfogadása előtt átmeneti rendelkezéseket fogadtak el –, és számos adóügyi törvénymódosítás életbe lépésén kívül mindennapokban is több változást tapasztalhatunk.

Megszűnt a négynapos sztrádamatrica

A teherforgalmat fokozottabban terhelő elektronikus útdíjfizetésnek még az előkészítése sem kezdődött el, viszont a személyautósok terheit növeli a kormány azzal, hogy megszüntette a négynapos autópálya-matricát. A sztrádahasználat a személyautósoknak legalább 2950 forintba kerül mostantól, ezért heti matricának nevezett, de valójában 10 napra érvényes úthasználati jogosultságot vehetnek. Az éves díjuk 42 980 forintra nőtt. A motorosok 1470 forintért vehetnek heti matricát. A teherautósok D2-D4 kategóriában 3375 forintért vehetnek napijegyet, a legnehezebb teherautók éves díja 234 950 forint lesz.

Szintén az autósokat érinti, hogy bevezették a baleseti adót, ez egy személyautóst átlagosan évi 6000 forinttal terhel.

Nincs több dohányzás a kocsmákban

2012 januárjától a legtöbb zárt közforgalmú helyen megtiltották a dohányzást. Tilos rágyújtani a kocsmákban, szórakozóhelyeken, munkahelyeken, közintézményekben, vonatokon, ráadásul ezekben nem is lehet kijelölni dohányzóhelyet egy külön szobában. Zárt helyen csak a szállodák szivarszobáiban, pszichiátriai intézményekben és börtönökben lehet mostantól dohányozni, illetve az utolsó pillanatban a kaszinókat is a kivételt élvező helyek közé sorolták.

A kocsmákból, éttermekből ki kell majd menni, ha valaki rá akar gyújtani. A törvény januári hatályba lépése után három hónapos türelmi időszak következik, addig csak figyelmeztetnek, és csak áprilistól szabnak ki bírságot.

Hagytak időt új ügyfélkapus jelszavak igénylésére

Egy törvénymódosításnak köszönhetően a rendszer nem zárja ki azokat a felhasználókat, akiknek eredetileg októberben lejárt volna a jelszavuk. Először év végéig hosszabították meg az új jelszavak igénylésének határidejét. A módosítás értelmében nem az alapból beállított dátum, hanem a regisztrációtól számított két év után jár csak le az eredeti jelszó.

Megszűnt a korhatár előtti nyugdíjazás

Nyugdíj helyett korhatár előtti ellátás jogcímen kaphatják meg a pénzt az érintettek. Ez azt jelenti, hogy egészségügyi ellátásra jogosultak maradnak, de a járandóság után személyi jövedelemadót vonnak le tőlük.

Szűkítették a szocpollal elérhető ingatlanok körét

Ez a döntés azokat érintheti, akik újépítésű lakást vennének idén. A vissza nem térítendő támogatást csak olyan ingatlanok vásárlásakor lehet igényelni, ahol a lakás ára és bekerülési költsége közötti különbség egy négyzetméterre vetítve nem haladja meg a nettó 300, bizonyos esetekben a 350 ezer forintot.

Ezzel jelentősen lecsökken azon lakások köre, melyekhez a vevő szocpolt igényelhet. Emellett támogatott lakáshitelt is bevezetnek, ami az EU támogatásvizsgálata után léphet életbe. A témáról bővebben itt.

Egységesítették az élelmiszerek dátumjelölését

Eddig olyan termékekkel is találkozhattunk a boltokban, melyeken év/hónap/nap és olyanokkal is, amiken nap/hónap/év sorrendben voltak feltüntetve a számok. Ezentúl EU előírásoknak megfelelően kötelezően az utóbbi sorrendet kell használni.

Februártól szigorúbb a szabálysértési törvény

Az egy hónap múlva érvénybe lépő rendelkezés értelmében a szabálysértőket akár 75 napra is elzárhatják. Esetükben nem lesz kötelező a bíró előtti meghallgatás. Akár olyan szabálysértésekért is elzárás kapható, melyek súlyosabb, bűncselekményi fokáért sem jár elzárás. Így szélsőséges esetben egy szemetelőt is elzárhatnak.

Szigorúbb katonai szabályok

Egyelőre csak a hadköteles korú férfiak nyilvántartását teszik kötelezővé. A gyakorlati hadkötelezettség csak vészhelyzet esetén lesz kötelező, de a nyilvántartásba kerüléshez szükséges alkalmassági vizsgálaton való mindenkinek kötelező lesz majd.

Államosították a fővárosi kórházakat

Az önkormányzati vagyon állami kézbe kerülésének egyik első lépéseként 12 fővárosi egészségügyi intézmény kerül ki a főváros kezéből. Ezt több lépcsőben a megyei, majd a városi kórházak államosítása követi.

A BKV utasai nincsenek biztosítva

A nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva mondta fel a szerződést a közlekedési vállalat. Ezentúl csak akkor kap kártérítést az érvényes jeggyel rendelkező utas, ha a BKV felelőssége megállapítható a balesetben. Pedig több gond is van a vállalat járműállományával. A 3-as metró öregedő szerelvényein kívül a sínek is rossz állapotban vannak – májusban le is selejteztek negyvenhármat –, ami az utasok testi épségét veszélyeztetheti.

Itt az Erzsébet-kártya

Januártól csak a nemzeti üdülési alapítvány által kibocsátott Erzsébet-utalvány lett fogyasztásra és készétel-vásárlásra adható béren kívüli, kedvezményes közteherrel adható juttatás.