32 000 lépés a felsőoktatás áldozataiért

2012.03.14. 19:23
Megtartotta I. Szabad Hallgatói Piknikét a bázisdemokratikusan szerveződő Hallgatói Hálózat lágymányosi sejtje. Az ötperces program után még egy menetre is maradt idő, így végül az erőforrásminisztérium előtt a Rage Against the Machine is dübörgött.

Talán azért, mert háromkor még csak nagyjából hamincan voltak a Jászai Mari téren, a Hallgatói Hálózat LÉK nevű lágymányosi sejtjének egyik vezérszónoka – aki barna bőrkabátjában olyan benyomást keltett, mintha a kilencvenes években menő lett volna a nyolcvanas évek – bemondta a hangosbeszélőjébe, hogy az esemény félórás késéssel fog kezdődni, ezért addig nyugodtan „egyétek a magatokkal hozott pikniketeket”. Fél négy előtt tíz perccel a létszám már elérte az ötven főt, így elkezdődött az I. Szabad Hallgatói Piknik, ami nem tartott tovább öt percnél.

A két felszólaló közül az első Ilyés Virág volt, aki azzal indított, hogy idén a tavalyihoz képest 32 ezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba. Ez amiatt van, hogy 73 milliárd forintot vontak ki a közoktatásból – folytatta, és hozzátette, hogy „mindebből tisztán látszik, hogy mind a köznevelési törvény, mind a felsőoktatási törvény pusztán költségvetési okokból született”. Eközben a diákhitelt úgy reklámozzák, mintha a segítségükre lenne, pedig ez nem ilyen fekete-fehér – mondta.

Szerinte a családalapítás és a lakásvásárlás szóba sem jöhet akkor, ha a diploma utáni években a dolgozók a bérük felét a részletfizetésre költik. Nyílt párbeszédet követelt, és a mellébeszélés megszűntetését. Nem kezelhetik a diákokat marionettbábukként, mert vannak gondolataik és céljaik. A változásért fognak küzdeni, hiszen a jövő az övék, és joguk van azt alakítani – mondta.

A második felszólaló arról emlékezett meg, hogy 164 évvel ezelőtt pontosan ezen a napon, március 14-én néhány fiatal meghallotta a hírt, hogy Bécsben kitört a forradalom, másnap pedig több ezer egyetemistával együtt kirobbantották a magyar forradalmat. „Egy maroknyi ember is hatalmas dolgokat indíthat el” – vont párhuzamot a mozgalmukkal arra célozva, hogy ma ők is kevesen voltak, de talán majd a kezdeményezésüket látva aktivizálják magukat a passzív hallgatók is. Ők is tüntetnek csütörtökön: negyed négykor az ELTE bölcsészkara előtt találkoznak az Astorián, ahonnan a HaHa transzparensei alatt átvonulnak az Egymillióan a magyar sajtószabadságért tüntetésére.

Meglepően kevés idő után be is jelentették, hogy a rendezvénynek vége, de fakultatívan részt lehet venni egy menetben, amely során 32 ezer lépést tesznek meg, tehát egy-egy lépést mindenkiért, aki a keretszámcsökkentés miatt kihullott a rendszerből. Ezután az ötvenfős menet elindult az élén egy riksával, amin egy magnóra kötött Ipodból harsogott a Rage Against the Machine. (Ezúttal kevés transzparens volt, de azért például az egyik tüntetőnél volt egy kartondarab, amire ráírta arabul, hogy "szabadság", illetve egy másik demonstrátor kitűzött egy nagy kalózzászlót a riksára, viszont a szervezők hamar kapcsoltak, és gyorsan visszaadták neki, hogy tekerje össze.)

Néhány perc után megérkezett a menet a Nemzetierőforrás-minisztérium elé (a Honvéd és a Szalay utca sarkához), ahol elhatározták, hogy a 32 ezer lépés fennmaradó részét a kereszteződés négy zebráján körbe-körbejárva teszik meg; mivel a törvény nem mondja meg, hogy egy ember hányszor mehet át egy zebrán, így lezárhatják a két utcát.

A HaHa tagjai az „Ez még csak a kezdet!” és „Az egyetem a miénk!” jelszavakat skandálták, és felvetették azt is, hogy mi lesz, ha legközelebb nem ötvenen, hanem ötvenezren jönnek el tüntetni. Továbbra is dübörgött a Rage Against the Machine, és a demonstrálók már az autósforgalmat is zavarták, ezért két rendőr feloszlatta a menetet, így negyedóra alatt valószínűleg nem sikerült megtenni a 32 ezer lépést az áldozatokért.

Tehát újabb egyetemfoglalás nem volt, csak egy rövid flashmob. Egy villámflashmob.