Ez a poszt a következő Percről percre része:

Schmitt Pál lemondott

Schmitt Pál váratlanul felszólalt a Parlamentben, a beszéd végén bejelentette, lemond. Az országgyűlésnek tizenöt napja van új köztársasági elnököt választani.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Minden frakció és egy független is felszólalt, úgyhogy most szavaznak.

  • Lázár szerint az ellenzéknek "hagynia kellett volna, hogy az egyetem rendezze ezt a vitát". Szerinte "Schmitt Pál semmi olyat nem tett az elmúlt két évben, hivatali ideje alatt, amiért le kellett volna mondania". Azt pedig tiszteletre méltónak tartja, hogy Schmitt Pál megküzd a becsületéért, amiben "barátként, de merem vállalni, politikusként is mögötte állok".

    06
  • akár csak órákra is: Lázár János most mondta emelt hangon, hogy az ellenzéknek nem kellett volna hazudoznia az országnak kisdoktori dolgozatokról.

  • Lázár János viszont megköszönte az ellenzéknek, hogy hozzájárultak a házszabálytól való eltéréshez. Arra viszont nem számított, hogy ilyen vita lesz, de ez legalább bizonyítja, hogy "ez a vita nem a kisdoktori dolgozatról szól". Ezt Orbán Viktor az asztalon hangosan kopogva tapsolta lelkesen. Ahogy azt is, hogy Lázár szerint az ellenzéknek nem kisdoktori dolgozatról kellett volna beszélniük, hanem arról, hogy nem tetszett nekik az elnök. "Önök politikai célként tűzték ki, hogy megbuktassák Magyarország köztársasági elnökét. Ehhez kerestek szövetségeseket és nem kevesebbre játszottak, mint egy ember becsületére" - mondta, és újra két aranyat és három gyereket emlegetett. Orbán újra előtapsolt - kopogott.

  • A kereszténydemokrata Rubovszky György kiborult, hogy mindenki őket teszi felelőssé, és a vita méltatlan a köztársasági elnökhöz. "Tessék elképzelni, az elnök úr ezt most valószínűleg tévén nézi" - mondta. Azt szerette volna, ha vita nélkül döntenek a javaslatról.

    05
  • de most egy annyira megbízhatatlan forrás súgta, hogy Martonyi lesz, hogy mostantól ebben hiszek.

  • Tóbiás szerint a Fidesznek döntenie kell, mert ha a következő elnökjelöltjük is pártkatona lesz, abból baj lesz. Igaz, elképzelni se tud Schmittnél nagyobb pártkatonát. Orbán ezt széles mosollyal fogadta, lehet, hogy ő igen. Tóbiás ezután arról beszélt, hogy az MSZP már húsz éve közvetlen köztársaságielnök-választást akar. De - ha jól értettük - most, hogy a Jobbik is, inkább azt szeretnék, hogy kétharmad helyett négyötödös többséggel válasszon elnököt a parlament. "Ne nézzék hülyének Magyarországot" - zárta végül felszólalását egy olyan gondolatmenettel, amit elvesztettünk.

  • Az MSZP részéről Tóbiás József szólalt fel. Azért bírálta a Fideszt, mert azt mondta, hogy Schmitt Pál sérthetetlen, pedig legfeljebb a köztársasági elnök az, de még ő sem. Utána beszólt Szijjártó Péternek, majd a munka törvénykönyvéről beszélt. Végül arról, hogy Schmitt bukása Orbán veresége, hiszen ő üzente meg Bulgáriából, hogy Schmitt legyen az elnök. "Ez az ön felelőssége - mondta - és ez a felelősség végig fogja kísérni kormányzásukat".

    04
  • Schiffer szerint két dologgal szembe kell nézni. "Nem lehet büntetlenül kiiktatni a demokratikus mechanizmusokat, ha egyetlen személyen múlik bármely poszt betöltése, az méltatlan szomorújátékká válik" - mondta, és bábszínházazott is. A másik tanulság pedig az, hogy nem hazugozhatjuk az ellenfelünket úgy, hogy aztán magunkra nem tartjuk érvényesnek ugyanezt. "Ez visszamenőlegesen is igaz" - mondta. "Szembe kell nézni azzal, hogy hány olyan kártétel történt az elmúlt húsz évben, hogy valaki méltatlanná vált, mégis ragaszkodott a pozíciójához" - mondta. Végül arról beszélt, hogy a Fidesz jobban tette volna, ha demokratikus vitában dönt a köztársasági elnök megválasztásáról vagy lemondatásáról. "Miniszterelnök úr, elsősorban ön a felelős" - mondta.

  • ami igazán örömteli fejlemény, hiszen Sándor a kurultájosok legnagyobb barátja. Márpedig kevés minőségibb szórakozás akad, mint nagyszerűen megcsinált jelmezekben, lóháton mulató ősmagyarokkal fesztiválozni. Nem a levegőbe beszélek, kipróbáltam. Markóferkó, az egyre ismertebb politikai elemző arra számít, hogy ha Lezsák a házelnök, a pompás ősmagyar divat megjenhet a Házban is, ami szédítő perspektíva.

  • Az LMP részéről Schiffer András szólalt fel. Mint mondta, ők már 2010-ben vitatták Schmitt alkalmasságát, a lemondása körüli "szomorújátékot rendkívül méltatlannak tartják", mégis szeretné megköszönni Schmitt kétéves tevékenységét.

    03
  • Molnár felszólalása meghozta a többiek kedvét is, a jobbikos Balczó Zoltán arról beszélt, hogy ők ugyan nem választották meg Schmitt Pált, de nem is volt komoly kifogásuk ellene. Viszont a munkája során nem tapasztalták, hogy akár csak megfontolta volna a nem kormánypárti felvetéseket. Ezután a közvetlen köztársaságielnök-választásra vonatkozó jobbikos javaslatról beszélt. Illetve arról, hogy a köztársasági elnök jelöléséhez 78 aláírás kell, tehát nyilván csak egy jelölt lehet.

    02
  • Molnár reméli, hogy Schmitt utódja "beorvosolhatja a sebeket", amit Schmitt és Orbán országlása ütött az országon.

  • Elsőként a DK-s Molnár Csaba szól hozzá a vitához. Kicsit zavarba jött, hogy más nem kíván felszólalni, de a mellette ülő Gyurcsány biztatta. "Szóljál" - mondta, amire Molnár felpattant, és remek döntésnek nevezte Schmitt lemondását, amivel az elnök "mély erkölcsi válság végére tett pontot". Ezzel ki is vívta a bekiabálásokat.

    01
    Fotó: Huszti István
  • "Tisztelt elnök úr, Magyarország és a nemzet egysége érdekében köztársasági elnöki megbizatásomról lemondok" - ezzel a szűkszavú nyilatkozattal mondott le Schmitt Pál, aki Kövér Lászlónak címzett levelét a "szívélyes üdvözlettel" fordulattal zárta.

  • Az LMP még egy házszabályjavaslatot is próbált napirendre vetetni, de ez sem sikerült. A Jobbik megpróbálta keddre áttetetni a parlamenti törvény és a Fidesz házszabályjavaslatának vitáját. Schmitt Pál lemondásáról az elfogadott napirend szerint első napirendi pontként dönthetnek.

  • Lázár bejelentette az ötpárti egyeztetést - videó

    Ha nem volt elég Önöknek, hogy leírtuk, itt meg is nézhetik! Több újdonság is van benne, például kiderül Lázár személyes viszonya Schmitt Pálhoz.

  • A Jobbik szokás szerint javasolta a kommunista nyugdíjak megvonásáról szóló javaslatának napirendre vételét, a kormánypártok ezt szokás szerint leszavazták. Az LMP a kampányfinanszírozási reformjavaslatát próbálja hetek óta napirendre venni, ugyanazzal az eredménnyel, mint a Jobbik a sajátját.

  • Legalábbis a házszabálytól való eltérésről. Senki sem jelentkezett. A parlament egyhangúlag támogatta a javaslatot.

  • Latorczai ismertette a házszabálytól való eltérésre vonatkozó kormánypárti javaslatot, melynek lényege, hogy még ma dönthessenek Schmitt Pál lemondásáról. A javaslatról legfeljebb 28 percben vitáznak.

  • Lendületesen kezdett Latorcai János levezető elnök, száguld, mint Antonio Valencia a jobb oldalon. Arról szavaznak mindjárt, hogy eltérhessenek a házszabálytól.

  • Latorczai János azonnal dorgálással nyitotta meg az ülést, felszólította a karzatokon ülőket, hogy ne zajongjanak. A napirend előtti felszólalásokat a frakciók visszavonták.

  • Michael Dukakis volt demokrata elnökjelölt és volt massachusettsi kormányzó „Making a Difference through Public Service” címmel tartott előadást a Corvinus Egyetemen, amelynek közepén, délután kettő óra körül egy hallgató az Egyesült Államokban tapasztalható pozitív diszkriminációra vonatkozó kérdés mellett azt is bejelentette, hogy percekkel korábban lemondott Schmitt Pál köztársasági elnök. A közönségben többen tapsoltak a hírre, utána Dukakis folytatta előadását.

  • A miniszterelnöknek helyettese, Semjén Zsolt magyarázott valamit lelkesen. Orbán olyan fejet vágott, mintha a nyelvével próbálna ételmaradékot kipiszkálni a fogai közül.

  • Elméletileg hat perce véget ért a szünet, de még nagy a kószálás, az ellenzéki padsorok erősen foghíjasak, de a Fideszből is hiányoznak még páran. Orbán Viktor viszont már elfoglalta a helyét, ahogy a levezető elnök - ha jól látjuk, Jakab István Latorczai János - is. Ez azért fontos, mert Kövér hamarosan ideiglenes köztársasági elnök lehet, Lezsák Sándor pedig jelölt az ideiglenes házelnöki posztra.

  • Vágatlan! Nézze meg a teljes Schmitt-beszédet!

  • Egy kormánypárti képviselő az Indexnek azt mondta, hogy ő négy lehetséges nevet hallott: Kövér László, Martonyi János, Áder János és Tőkés László. Áder János neve még akkor merült fel, amikor Sólyom után köztársasági elnökjelöltet keresett a Fidesz, és Áder Jánost sajtóhírek szerint Kövér javasolta. A forrás szerint a négy ember közül Kövér a legesélyesebb. Azt mondta, hogy szerinte jövő hétfőn már megválaszthatja a parlament az új jelöltet, akinek a kiléte pár napon belül ki fog derülni. Megjegyezte a képviselő, hogy egyelőre még ők is csak találgatnak, hiszen a Fidesz és a KDNP képviselői még azt sem tudták, hogyan fog végződni Schmitt beszéde, csupán sejtették, hogy ha Orbánt felhívta, akkor meggondolhatta magát.

  • Az új elnök választásához a jelöltet a képviselők ötödének kell aláírásával támogatni, vagyis 78 aláírásra lenne szükség. A parlamentben jelenleg a Fidesznek 226, a KDNP-nek 37, a Jobbiknak 46, az MSZP-nek 48, az LMP-nek 15 képviselője van, a függetlenek száma 14. Még ha össze is fogna például az MSZP az LMP-vel és azzal a 12 függetlennel, akik MSZP-s vagy LMP-s jelöltként kerültek a parlamentbe, még mindig csak 75-en lennének. Sikeres ellenzéki jelöltállítás tehát nem valószínű, ugyanakkor ajánlást azért tehetnek, az esti ötpárti egyeztetésen meghallgatják a véleményüket.

  • Próbáltuk kideríteni, hogy hogyan alakul az eredetileg tervezett napirend. Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy az interpellációkat megtartják, mert ez törvényileg kötelező. A napirend előtti felszólalások - melyek hatvan-nyolcvan százaléka amúgy is Schmittel foglalkozott volna - szinte biztosan elmaradnak. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a szünet után az elnök lemondásáról szavaznak, több körben. Elsőként is el kell fogadni, hogy a házszabálytól eltérve, a 15 napos türelmi időt figyelmen kívül hagyva már ma döntsenek a lemondásról. Utána meg kell választani az ideiglenes köztársasági elnökké avanzsáló Kövér házelnök helyettesét, aki minden bizonnyal Lezsák Sándor lehet. Ezután vagy további határozathozatalok, vagy ötpárti egyeztetés következik, és ezután, már este jöhetnek az interpellációk.