Felmentették Szilvásyt az UD-ügyben

2012.04.25. 09:01 Módosítva: 2012.04.25. 11:46

Első fokon felmentette a bíróság Szilvásy Györgyöt és társait az UD Zrt. ügyben indult perben, jelentette gyorshírben a Hírtévé. A volt titokminisztert és "társait", Tóth Károlyt, a nemzetbiztonsági bizottság egykori szocialista elnökét, illetve Dávid Ibolya volt MDF-elnököt és egykori helyettesét, Herényi Károlyt Kövér László és Demeter Ervin fideszes politikusok személyiségi jogainak megsértésével vádolta az ügyészség.

Vasvári Csaba bíró indoklásában élesen bírálta az ügyészséget. Mint mondta, a vádlottak törvényesen, az alkotmány szellemében jártak el, míg a megvádolt politikusok riválisai, a velük együttműködők, a sértettek, a feljelentők és a terhelő tanúk szavahihetetlennek bizonyultak a perben.

A több órás - egy rövid szakaszában minősített adatok miatt zárt ajtók mögött zajló - szóbeli indoklás során a bíró hiányosnak, pontatlannak és egyoldalúnak minősítette a vádiratot. Indoklása szerint Szilvásy és Tóth nemzetbiztonsági veszélyek elhárítása érdekében törvényesen lépett fel. Dávid és Herényi pedig a pártok szabad működésének alkotmányos értékét védelmezve próbálta elhárítani az MDF életébe történő beavatkozási kísérletet.

Az ügyészség megalapozatlanság miatt fellebbezett, így a büntetőper másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

Az ügyészség vádja szerint Szilvásy és a többiek azzal sértették meg Kövér és Demeter személyiségi jogait, hogy nyilvánosságra hozták az UD Zrt. ügyében indult nemzetbiztonsági vizsgálat során lehallgatott telefonbeszélgetések felvételét. A vád eleve nem állt túl erős lábakon, tekintettel arra, hogy a felvételeket valójában a fideszes Répássy Róbert hozta nyilvánosságra egy sajtótájékoztatón, Szilvásy csak a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésén játszotta le azokat a bizottság határozott kérésére.

Az első fokon most lezárult per amúgy kizárólag az ügy ezen mozzanatával foglalkozott, magával a titkosszolgálati botránnyal nem, arról a titkosítások miatt alig eshetett szó a tárgyalásokon.

Az ügy részleteiről alábbi cikkeinkben olvashat:

Szilvásy: Nem hoztam nyilvánosságra titkos anyagokat

Munkavégzéssel vádolja az ügyészség Szilvásyt

Egymást cáfolták az UD-ügy fideszes tanúi

A haverkodó, pajtáskodó stílus, az engem zavar

Nem lett erősebb a Szilvásyék elleni vád