Újra bíróság előtt a Fidesz volt gazdasági tanácsadója

2012.06.11. 19:22
Megkezdődött az áfacsalással vádolt V. Tamás Sándor, a Fidesz egykori gazdasági tanácsadója és 22 társa perének másodfokú tárgyalása hétfőn a Debreceni Ítélőtáblán.

A szabadlábon védekező elsőrendű vádlottat – aki nem jelent meg a hétfői tárgyaláson – és másodrendű vádlott-társát első fokon egyaránt három és fél év börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság, a többieket felmentette a vád alól.

A vád szerint a vállalkozó és társai 1996 és 1999 között hárommilliárd forint áfát igényeltek vissza jogtalanul. V. Tamás Sándor ellen még az 1990-es években indultak büntetőeljárások csalás, sikkasztás, csempészés és más bűncselekmények miatt. Varga 1999-ben elhagyta Magyarországot, hat évig bujkált, csak 2005-ben fogták el külföldön.

A Fővárosi Bíróság végül félmilliárdos csalás miatt mondta ki a vádlottakat bűnösnek, a többi visszaigényelt áfát ugyanis az adóhatóság nem utalta át nekik.

Hétfői perbeszédében az ügyész az elsőfokú döntés részbeni megváltoztatását, illetve új eljárás lefolytatását indítványozta. Az első- és másodrendű vádlott védői az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozták, a többi vádlott védője az elsőfokú ítélet helybenhagyását kezdeményezte.

Az ügyben a Debreceni Ítélőtábla június 20-án hirdet jogerős ítéletet.