Miskolcon is háborognak az igazgatócserék miatt

2012.07.04. 13:46
Megismétlődni látszik a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium vezetőváltásának botránya. Miskolcon két középiskolában a szülők és a tantestület akarata ellenére lecserélték az igazgatót: míg az egyik gimnáziumban jelenleg nem tudni, ki lesz az új vezető, a másik középiskolában ultimátumot adtak az új igazgatónőnek.

Június végén úgy döntött a miskolci képviselőtestület, hogy az Avasi Gimnázium vezetésével nem a korábbi igazgatót, Arday Istvánt, hanem Schmidtné Törő Ágnest, az iskola matematika-fizika szakos tanárát bízzák meg.

Az igazgató kinevezéséről a fenntartó, azaz a miskolci önkormányzat dönthet, a tantestületet és a szülői tanácsot csak véleményezési jog illeti meg. A miskolci vezetőválasztási eljárásban több jelöltet lehetett támogatni. A szülői közösség 92, a tantestület pedig 90 százaléka Ardayt támogatta, szemben Schmidtné Törő Ágnessel, aki itt összesen 40 százalék támogatást kapott  , szemben az oktatási bizottsággal, ahol egyhangúlag, ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatták.

Hiller István  oktatási és kulturális miniszter és Káli Sándor  polgármester közösen elhelyezik Miskolcon az Avasi Gimnázium új épületének alapkövét 2007-ben
Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Káli Sándor polgármester közösen elhelyezik Miskolcon az Avasi Gimnázium új épületének alapkövét 2007-ben
Fotó: Vajda János / MTI

Áprilisban azért lázadtak fel a Batthyány Kázmér Gimnázium tanári és diákjai, mert miután érvénytelenné nyilvánították az igazgatói posztra kiírt valamennyi Pest megyei pályázatot, az új pályáztatás eredményes befejezéséig nem a korábbi igazgatót, Czita Zoltánt, hanem pályáztatás nélkül Mede Norbertet, a nevelőtestület magyar-történelem szakos tanárát nevezte ki a Pest Megyei Intézményfenntartó Központ.

A helyi vélemények szerint Mede egyértelműen politikai hátszelének köszönhette a kinevezést. Ez nem tetszett sem a tanároknak, sem a szülőknek, így mindent bevetettek, hogy megnehezítsék az új igazgató életét. Hetekig ment az adok-kapok az új igazgató, valamint a tantestület, a szülők és a diákok között. A szülők például azzal fenyegetőztek, hogy nem engedik a gyerekeket iskolába, mire Mede Norbert listát készített azokról a diákokról, akik nem mentek iskolába. Majd fáklyás demonstráción tiltakoztak, de felrótták azt is, hogy vezetőhöz méltatlanul viselkedett a diákok előtt a tanárokkal.

Ultimátum

Arday egyértelműen politikai döntésnek nevezte leváltását. A szülői közösség Schmidtné pályázatát átgondolatlannak nevezte, míg az Avasi Gimnáziumot 15 évig vezető Arday István mellett érvként hozták fel, hogy az iskolában színvonalú, politikamentes oktató-nevelő munka folyik.    

Az évzárón a szülők és a diákok fekete karszalagot kötve tiltakoztak az Avasi Gimnázium igazgatójának leváltása ellen.

A szülők most elszántak, és készek a végsőkig kitartani álláspontunk mellett: igazságtannak tartják Arday leváltását. Múlt héten aláírásgyűjtésbe is kezdtek, egy lakossági fórumon pedig bejelentették, hogyha a város nem változtatja meg a döntést, akkor szeptemberben nem engedik iskolába a gyerekeket. Mindezek mellett ultimátumot is adtak az új igazgatónőnek, arra kérve, hogy nyolc napon belül fontolja meg a visszalépést.

Nem a szülők választanak

A Földes Ferenc Gimnázium
A Földes Ferenc Gimnázium
Fotó: Makleit László

A Földes Ferenc Gimnáziumban némileg bonyolultabb a helyzet. Az iskolát ugyancsak három cikluson át vezető Veres Pálnak lejárt az igazgató mandátuma, majd újra pályázott a posztra. Az igazgató egyedüli indulónak számított, ugyanis egy másik jelölt visszalépett, miután alig kapott támogatást a tantestülettől. Ennek ellenére a miskolci közgyűlésben Veres Pál nem kapta meg a szükséges többséget. Az új iskolaigazgatói pályázatot már kiírta az önkormányzat. Kinevezéséig ideiglenes vezetőt kapna az iskola, de hogy kit, még nem tudni.

A Földes Ferenc Gimnázium alkalmazottai azt kérték az intézményfenntartótól, hogy indokolják meg, milyen szakmai érvek alapján utasították el Veres Pál pályázatát, míg az iskola Közalkalmazotti Tanácsa levélben fordult Kriza Ákos polgármesterhez ugyancsak azért, hogy magyarázza meg Veres leváltását.

Molnár Péter, a miskolci önkormányzat KDNP-s képviselője, az oktatási bizottság elnöke a "felfokozott érdeklődés"miatt közleményt adott ki, amelyben határozottan kijelentette, a testület nem azt a döntést hozta, hogy leváltja az igazgatókat, hanem letelt a mandátumuk, ezért jogszabályi kötelezettség volt kiírni vezetői pályázatot.

„Nem politikai, hanem szakmai döntést hoztak. (...) A törvény előírási szerint járt el a képviselőtestület. Nem a diákok és a szülők választanak igazgatót, hanem a fenntartó. A véleményüket kikértük a szabályok szerint, ezt minden döntéshozó ismerte, ezt is mérlegelték a szavazáskor. A törvény szerint a fenntartó dönt a saját intézménye vezetőjéről, a fenntartó ad intézményvezetői megbízatást. Legyen az önkormányzat, egyházi testület, alapítvány, magánszemély. A fenntartó joga, kötelezettsége és felelőssége a döntés az intézménye vezetőjének megbízása kapcsán” – írta az oktatási bizottság elnöke. 

Molnár Péter szerint az iskolákban szükséges a megújulás, mert mind az Avasi, mind a Földes gimnáziumban romlott az oktatás minősége. "Új lendületre volt szükség ezekben a város számára fontos gimnáziumokban. Hiszen sem az Avasi, sem a Földes nincs már a 15 évvel ezelőtti szakmai nívón, esett a színvonal" tette hozzá.

A színvonalesést az iskolák cáfoták. Míg az Avasi Gimnázium az iskola honlapján tette közzé az eddigi eredményeket. A Földes Ferenc Gimnáziumnál is nehez magyarázható a minőségromlás, ugyanis a 100 legjobb magyarországi középiskolát rangsoroló 2012-es listán a tizedik helyen végzett.