Kósa: Kétszáz aláírás kell a jelöltséghez

2012.09.18. 00:03

A Fidesz javaslata szerint a megszűnő ajánlószelvények helyett a jövőben kétszáz aláírást kell majd összegyűjteni a parlamenti választáson való képviselő-jelöltséghez, de a parlamenti választás után is lesz lehetőség a feliratkozásra – közölte Kósa Lajos, a kormánypárt ügyvezető alelnöke hétfőn, az M1 Az este című műsorában. Kósa azt is megerősítette, hogy a kampánycsendet megszüntetik.

Kósa elmondta, hogy szélesre kívánják tárni a demokrácia kapuját, ezért javasolják, hogy a megszűnő ajánlószelvények helyett kétszáz feliratkozó választópolgár aláírását kelljen összegyűjteni a képviselőjelöltséghez. A tervek szerint többes jelölésre is lenne lehetőség, azaz egy választópolgár, ha előzetesen feliratkozott a szavazásra, akár két-három jelöltet is támogathatna. Az aláírásokat a helyi választási irodák ellenőriznék. A Fidesz alelnöke arról is beszélt, hogy az előzetes feliratkozás lehetősége az adott választás előtt tizenöt nappal zárul majd le, de a szavazás után újra megnyílik.

Ha 2014-ben, amikor mindhárom szavazás egy évre esik, egy választópolgár, aki az országgyűlési választásra nem regisztrált, de az európai parlamenti vagy az önkormányzati szavazáson szeretne részt venni, az később is feliratkozhat azokra. Aki már egyszer regisztrált, annak nem kell ezt még egyszer megtennie – részletezte a politikus az új választási eljárási törvény tervezetét, amelyet várhatóan kedden terjeszt a Fidesz a Ház elé.