Büntetőfeljelentés a Rác fürdő miatt

2012.10.10. 10:05

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) hétmilliárd forintos kárt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést tett a Rác fürdőnek nyújtott MFB-hitel miatt – írja a szerdai Magyar Nemzet. Az állami bank hitelének nem volt fedezete.

A fővárosi tulajdonú Budapest Gyógyfüdrői és Hévizei (BGHY) Zrt . 2001-nen alapította meg a Rác Nosztalgia (RN) Kft-t, magánbefektetők bevonásával, 25/75 százalékos tulajdoni aránnyal. A projektcég a Tabánban lévő Rác fürdő bővítésére, felújítására és egy ötcsillagos luxusszálloda építésére vállalkozott.

A terv szerint a fürdő épülete a BGYH-é marad, az új létesítmények viszont az RN tulajdonába kerülnek. A cég 2004-ben kért hitelt a Magyar Fejlesztési Banktól, amelynek több belső szerve is súlyosan aggályosnak tartotta az ügyletet.

Felhívták a menedzsment figyelmét, hogy a magánbefektetők között több, korábban felszámolt gazdasági társaságokhoz köthető személy is van. Kockázatosnak tűnt elfogadni a hitel biztosítékául az épületet is, a bank ugyanis csak a kész épületen szerzett volna zálogjogot. A telek megterhelésére vagy a BGYH illetve a Fővárosi Önkormányzat készfizető kezességére vonatkozó javaslatot a bank vezetése figyelmen kívül hagyta.

A 6,1 milliárdos hitelt a kockázatok ellenére jóváhagyták és folyósították, ám idén júliusban felmondták, mivel a kritikus helyzetbe került cég nem törlesztetett. Az állami bank kinnlevősége több mint hétmilliárd forint, ami mögött a KEHI vizsgálata szerint csak 720 ezer forintnyi fedezet áll, és az időközben ekészült épületekre a jelzálogjogot máig nem jegyezték be.

A szálloda és a fürdő továbbra is üres, se üzemeltetője, se működési engedélye nincs. A Rác Nosztalgia Kft csődeljárás alatt áll, megállapodás híján felszámolják, és a vagyont elárverezik.