Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Vona ravasz levelet írt az izraeli követnek

2012.12.07. 14:53

Vona Gábor, a Jobbik elnöke levelet írt Izrael magyarországi nagykövetének, Ilan Mornak. A Gyöngyösi ügy miatt fordult a diplomatához, és mivel nyílt levélről van szó, ezért tartalmát nyilvánosságra hozta.

A levél első felében felhívja a nagykövet figyelmét, hogy Gyöngyösi Márton „nagy vihart kavart” parlamenti felszólalásában elhangzott szavak „nem fedték a felszólalás igazi szándékát”. (Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő azt javasolta, hogy készüljön lista a Magyarországon élő zsidókról. Később a Jobbik, és maga Gyöngyösi is pontosított: a kettős állampolgárságú politikusokról szeretne listát, és így az izraeli-magyar kettős állampolgárok névsora érdekli. Gyöngyösi elnézést kért, hogy nem pontosan fogalmazott. A listaállítás szándéka ellen az összes többi parlamenti párt tiltakozott.)

Vona a levél további részében a képviselők átláthatóságáról és a demokrácia fontosságáról értekezik. Így jut el oda, hogy a politikusok kettős állampolgárságáról épp úgy kellene tudniuk a választóknak, mint vagyoni helyzetükről, vagy éppen nyelvtudásukról.

Végül pedig arra kéri az izraeli nagykövetet, hogy árulja el, hogy Izraelben hogyan szabályozzák a politikusok kettős állampolgárságát:

Részlet Vona Gábor leveléből

„A lehető legjobb pedig az lenne, ha segítene nekem, nekünk, magyaroknak abban, hogy az Ön országában ebben a kérdésben alkalmazott eljárást megismerhessük. Tanulni egyáltalán nem szégyen, és mi, magyarok szeretnénk most tanulni másoktól. Különösen olyanoktól nem szégyen tanulni, akik saját országukban mindig fontosnak tartják a demokrácia, az egyenlőség és az igazságosság elveinek érvényesülését, és ezen álláspontjukat más országok felé is készek és képesek képviselni. Tisztelettel kérem ezért Önt, mondja el nekünk, akik most a helyes utat keressük: Izraelben hogyan tartják nyilván a képviselők és kormánytagok egyéb állampolgárságát és annak megléte esetén hogyan biztosítják számukra a politikai tevékenység folytatásához szükséges feltételeket?”

Vona valószínűleg nem teljesen naiv alapállásból kérdezett. Az izraeli törvények szerint ugyanis addig nem teheti le képviselői esküjét a parlament egyetlen tagja sem, ameddig nem vonta vissza másik állampolgárságát (ha volt neki ilyen). Vagyis Izraelben kettős állampolgárok nem lehetnek képviselők. (Az izraeli kettős állampolgárságról szóló törvényeket itt ismerteti angolul a wikipedia.)