Százmilliárdok sorsáról dönt a parlament

2012.12.10. 12:53
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "Amikor a gáz és a villamosenergia árának a csökkentéséről esett szó az elmúlt években, mindig azt hallottuk, hogy mit miért nem lehet" - kezdte napirend előtti felszólalását Rogán Antal. Például miért nem lehet olcsóbb az energia a végfogyasztónak, mint amennyiben a piacon kerül. A kötelező sikerpropaganda-kör - bankadó, adósmentés, stb - után azt mondta, hogy az energiaszektornak egyáltalán nem szabadna profitot termelnie. A vásárlóerő-paritáson alapuló statisztikákra hivatkozva azt állította, hogy az EU-ban Magyarországon a második legdrágább az áram - ez valójában azt jelenti, hogy a jövedelmünk arányában fizetünk kimagaslóan sokat az energiáért, nem nominálisan.

  • A kormány nevében Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkár válaszolt. Szerinte új határkő az energiapolitikában, hogy a kormány januártól 10 százalékkal csökkentette a gáz és a villamos energia árát.

  • Mikluláskor jelentették be,

    hogy olcsóbb lesz az energia.

  • Most az ülés napirendjéről döntenek, utána pedig interpellációk helyett előbb határozathozatalok következnek.

  • Kivételes, sürgős eljárásban tárgyalhatják, vagyis a mai beterjesztés után kedden már el is fogadhatják az "egyes törvények a központi költségvetésről szóló törvény megalapozásával összefüggő, valamint egyéb célú módosításairól" címet viselő salátatörvényt. Napirendre vették az alkotmány harmadik módosítását is, amely alapján a földtörvény és a termelőszövetkezeti törvény is kétharmados lehet.

  • Tehát a földtörvény és a termelőszövetkezeti törvény is hamarosan kétharmados lesz a kormánytöbbség terve szerint. A sarkalatosnak is nevezett kétharmados törvények száma nagyot szaporodott ebben a ciklusban.

    Az Alaptörvény eddig 32 témakört utalt ebbe a kategóriába. Itt a lista.

  • 83 280 aláíró kezdeményezésére az országgyűlés hétfőn úgy döntött, hogy napirendjére tűzi az Öreg-Duna és a Mosoni-Duna, vagyis a szigetközi vízgazdálkodás megoldásának kérdését. A vita nyílt végű, a népi kezdeményezők megoldási javaslatokat nem csatoltak kezdeményezésükhöz.

  • A Lectorium Rosicrucianum, vagyis Az Arany Rózsakereszt Szellemi Iskolájának egyházi elismerését az Országos Választási Bizottság ejelentése szerint legalább 1577, legfeljebb 1779 aláíró kezdeményezte, ez pedig a hatályos törvények szerint elégséges ahhoz, hogy a parlamentnek kelljen dönteni a kérdésben. Az arany rózsakeresztesekről honlapjuk alapján meglepően kevés dolgot tudtunk kideríteni. Valamilyen keresztény gyülekezet lehetnek, bár furcsamód magazinjukat "Pentagramnak" hívják. Magukat a gnosztikusok, albigensek, katárok és a XVII. századi klasszikus rózsakeresztesek szellemi örököseinek nevezik.

    A parlament nagy többséggel elutasította a kezdeményezést.

  • Kik azok a rózsakeresztesek?

    Itt egy összeállítás a magyarországi rózsakeresztesek történetéről. Így kezdődik: "A rózsakeresztes-rend megalapítója a monda szerint CHRISTIAN ROSENKREUTZ, aki 1378-ban született."

  • A klasszikus vicc szerint az agrárgazdaság helyzete jó, bővebben nem jó. Még bővebben, 235 oldalnyi terjedelemben itt olvashatja Fazekas Sándor miniszter összegzését (.pdf) A jelentést Font Sándor agrárbizottsági elnök szerint azért kell elfogadni, mert az alapján megállapítató, hogy a csökkenő támogatások ellenére 2011-ben nőtt az agrárium jövedelmezősége, ennek hatására pedig a beruházások is emelkedtek. További kedvező fejlemény a foglalkoztatás növekedése és a javuló kereskedelmi mérleg is. Aggodalomra adhat okot viszont a kivitel és a behozatal termékszerkezetének alakulása, valamint a növénytermesztés és az állattenyésztés kedvezőtlen aránya. Kérdés, hogy a pozitív tendenciák tarthatók-e.

    A jelentést még az ellenzék is elfogadta.

  • Az új nemzeti stadion felépítéséről szóló törvény módosításával Kiemelt Jelentőségű Nemzeti Vagyonná minősítenék a még csak tervezett új stadiont. Ennek az a jelentősége, hogy a nemrégiben módosított kisajátítási törvény alapján kiemelt beruházások esetén a kormány minden különösebb hercehurca nélkül sajátíthat ki területeket.

  • A második világháború után Európa keleti felében nagy divatja volt a népcsoportok kollektív megbélyegzésének. Ezért telepítettek ki tízezrével magyarokat Csehszlovákiából, és ezért üldözték el Magyarországról az évszázadok óta itt élő svábokat is. A kitelepítések 1946. január 19-én kezdődtek, ezért mostantól minden január 19-én rájuk, a kitelepített vagy Szibériába elhurcolt németekre (köztük az önök tudósítójának jópár rokonára) emlékezhetünk.

  • Az egykori német külügyminiszter ugyan már Németországban született, de csak két évvel azután, hogy szüleit kitelepítették Budkesziről. Nem véletlenül becézték úgy, hogy Jóska.

  • Most az interpallációk következnek. Ma már több döntést nem hoz a parlament, a héten kivételesen kedden tartják a szavazásokat. Így kedden fogadhatják el a jövő évi költségvetést is, melynek ma csak a négy órás záróvitáját tartják.

  • "A kormány kinevezte a tél tábornokát" - kezdte interpellációját Varga László (MSZP) Bakondi György főkatasztrófavédő legújabb funkciójára utalva. Ezzel nincs is baja Vargának, azzal annál inkább, hogy egyelőre még nem indultak el a téli szociális programok. És annak sem örül, hogy bár az Alkotmánybíróság eltörölte a hajléktalanságot szankcionáló jogszabályokat, a kormány most az alaptörvénybe akarja foglalni az eltörölt szabályokat. Kritikus továbbá azoknak a helyzete, akiknek ugyan még van lakásuk, de a rezsit már nem tudják fizetni. Varga tudomása szerint csak rezsitartozásból nyolcvanmilliárd forintnyi halmozódott fel az országban.

  • A Mal-helytartó kalandos élete és munkássága

    Itt egy remek cikk arról, hogy Bakondi György mikkel foglalkozott, mielőtt télügyi koordinátor lett.

  • "Nehéz megérteni önt" - kezdte válaszát a kormány nevében Halász "elmúltnyolcév" János emberierőforrás-államtitkár, aki szerint a szocialisták az elmúltnyolcévben még annyit se tettek a hajléktalanokért, mint az Orbán-kormány, amely már gondoskodott róla, hogy senki se töltse fedél nélkül a téli éjszakákat. Idén például 8,2 milliárd forintot költöttek már a hajléktalanok ellátására. Jövőre pedig 900 millió forintot költenek az utcán élők integrálására. Az alaptörvényt pedig azért akarják módosítani, mert így életeket menthetnek meg. És még a gáz és a villamos energia árát is csökkentették.

    Varga nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség igen.

  • A jobbik első interpellálója, Z. Kárpát Dániel a rezsistop iránt érdeklődik. "Az úgynevezet válság beköszönte óta" a szolgáltatók vegzálják és zaklatják a fogyasztókat, mondta. Szerinte Közép-Európában Magyarország vásárolja a legdrágábban a gázt. Szerinte a magas árakat a kormány bebetonozza azzal, hogy tíz százalékkal csökkenti az árakat. Szerinte a közműszolgáltatók kirabolták az országot, ezért elszámoltatást követelt.

  • A kormány nevében Fónagy János nemzeti fejlesztési államtitkár válaszolt. Mint mondta, a gáz és a villamos energia árának csökkentése nem látszólagos, valóban csökkeni fog az energia ára. Abban viszont szerinte is igaza van Z. Kárpátnak, hogy a szocialisták idején emelkedtek az energiaárak, ami rontotta a magyar családok "megélhetési képességét".

    Z. Kárpát nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség viszont igen.

  • Az előbb szóló Fónagy János volt az egyetlen, aki ebben a ciklusban kimondta  aparlamentben azt a szót, hogy "pasas".

    Itt lehet elolvasni a teljes akkori felszólalását.

  • "Elég rendezetlen pasas benyomását keltettem ott" - mondta a miniszterelnök önmagáról 2010 júliusában, az ATV-ben.

  • Az elempés Szél Bernadettet az érdekli, hogy mikor készül el a kormány a közmunkaprogramok érdemi felülvizsgálatával. Eddig ugyanis nem érintették "a legsúlyosabb, rendszerszintű problémákat", amikről a közmunkások naponta tájékoztatják Szélt. A képviselő szerint a szakemberek, de még az ombudsman is ugyanazokat a problémákat vetették fel. Ilyen rendszerszintű probléma a heti bérezés, és az, hogy átláthatatlanul vonnak le különböző díjakat a heti bérből. Így van olyan hét, amikor nyolcezer forintot kapnak, de van, hogy csak kétszáz forintot. Milyen változásokat tervez a kormány, kérdezte.

  • "Az első probléma azzal van, hogy amit az új kormány szervez, az nem közmunka, hanem közfoglalkoztatás" - kezdte válaszát Tállai András belügyi államtitkár, aki szerint a különbség az, hogy a foglalkoztatás középpontjában a munkás áll. A cél, hogy "ne érje meg otthon ülni és nem dolgozni", "értékteremtés", stb, mondta Tállai. "Magyarország legnagyobb foglalkoztatója ma a közfoglalkoztatási rendszer" - mondta még Tállai, aki érezhetően büszke volt rá, hogy 314 ezer ember kapott így "munkát". "Jelentős eredményeket tudunk felmutatni az elmúlt kettő évben" - mondta még.

    Mivel Tálai egyáltalán nem válaszolt a kérdésekre, ezért Szél nem is fogadta el a válaszát. A kormánytöbbség viszont igen.

  • A szocialisták második interpellálóját, Tukacs Istvánt az "egészségügyi dolgozók ágazati bérfejlesztése" aggasztja. Szerinte ugyanis bérfejlesztés helyett valójában újabb pénzeket vesznek ki az egészségügyi dolgozók zsebéből. "Miért tesz különbséget a kormányzati szabályozás a folyamatosan dolgozók, illetve az állandó nappali vagy éjszakai műszakban dolgozók között" - kérdezte. Ők ugyanis elesnek a délutáni vagy az éjszakai pótléktól, ami ötven, illetve tizenöt százalékos kiesést jelent. A kormány ezt azzal indokolta, hogy az állandó nappali vagy éjszakai munka nem olyan megterhelő, mint a folyamatos munka. Tukacs szerint ez viszont alaptalan megkülönböztetés, mert van, aki ugyanazért a munkáért több pénzt kaphat. "Érdemes-e konfliktust szítani az egészségügyben dolgozók között?" - kérdezte.

  • "Mi nem veszünk ki pénzt az egészségügyi dolgozók zsebéből, pénzt önök, szocialisták vettek ki az emberek zsebéből" - válaszolta a kormány nevében Halász János államtitkár. De elmúltnyolcévezés mellett kivételesen érdemben is válaszolt. Szerinte a műszakpótlékokra vonatkozó szabályozás 2001 óta változatlan, tehát Tukacs kérdése megalapozatlan. Felszólalását elmúltnyolcévezéssel zárta, amivel a kormánypárti padsorokban is csak mérsékelt tapsot tudott csak kiváltani.

    Tukacs szerint "az erőltetett jópofaság" nem pótolja a választ, amit ezért nem is fogadott el. A kormánytöbbség viszont elfogadta.

  • A jobbikos Farkas Gergely arra emlékeztette a kormányt, hogy 2009-ben elfogadták az ifjúsági nemzeti stratégiát, amely szerint kétévente kellene cselekvési stratégiákat elfogadni. Ez egyelőre csak a szocialisták kormányzása idején sikerült, Orbánék még nem fogadtak el ilyet, vagyis már idén se volt cselekvési terv. Miközben a fiatalok folyamatosan vándorolnak ki az országból, mert nem is érzékelik azt a keveset, amit a kormány eddig tett értük. Megelőlegezte, hogy a kormány eddigi cselekedeteinek a felsorolása legalább a válaszadásra rendelkezésre álló négy perc kitöltésére elég lesz. "Miként történhetet meg, hogy a kormány egy év alatt nem tudott elfogadni egy cselekvési tervet" - kérdezte.

  • "Az interpellációjában leírja, hogy mondhatok én bármit, nem fogja érdekelni. Pedig a választói nem ezért küldték ide" - kezdte válaszát a kormány nevében Halász János államtitkár, aki szerint igenis van cselekvési terv, csak még nem került a kormány elé. Ezután tényleg a kormány eddigi cselekvéseinek felsorolásával töltötte ki a rendelkezésére álló időt, így például megtudhattuk, hogy tartottak már konferenciát az ifjúságnak, sőt, még telefonos lelkisegély-szolgálatot is felállítottak.

    Farkas nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség viszont igen.

  • Ugyan a menetrend szerint egy újabb öninterpelláció következett volna, de a kereszténydemokrata Michl József helyett az exjobbikos független, Endrésik Zsolt beszélhet a gombatermesztés nehézségeiről. Mert hiába hihetnénk, hogy minden rendben van, szerinte közel sincs így. "Hazánk európai viszonylatban is elsőrangú gombakomposzt-termelő kapacitásokkal rendelkezik" - tudtuk meg. Szerinte az a probléma, hogy Magyarországon nem különülnek el a gombakomposzt-termelők a gombatermelőktől, így a nagyhalak felfalhatják a kishalakat. Pedig a gombatermesztés nagy lehetőség lenne a foglalkoztatás javítására is, például Borsodban. "Létezik-e koncepció és van-e akarat a kormány részéről a problémák megoldására?" - kérdezte.