Százmilliárdok sorsáról dönt a parlament

2012.12.10. 14:19
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kormány nevében válaszoló V. Németh Zsolt államtitkár szerint igenis van támogatás gombatermesztő házak építésére, 40-60 százalékos támogatással lehet ilyeneket fejleszteni. "A gombaágazat fejlesztésére ötmilliárd forint kötelezettségvállalás keletkezett" - vagyis idén ennyi pénzt osztottak szét a gombások között. És hogy valóban a kisvállalkozókat kívánták támogatni, azt szerinte az is jelzi, hogy kétszázmillió forintról 40-50 millióra csökkentették a legnagyobb támogatási összegeket.

    Endrésik nagyon korrektnek tartotta a választ, ennek ellenére nem fogadta el. A kormánytöbbség viszont igen.

    Közben újabb fejlemény az egyetemi aulazár ügyében, elképzelhető, hogy a campust nem a diákok ellen, hanem a diákok érdekében zárták le nemzetbiztonsági okokból!

  • Ami késik, az nem múlik, igazolódott a népi bölcsesség, a kereszténydemokrata Michl József mégis elmondhatja öninterpellációját, amit viszont ezúttal sem közvetítünk. És mert Orbán Viktor a héten nem válaszol azonnali kérdésekre, már azokat sem fogjuk. Beszámolunk viszont a jövő évi költségvetés 4 óra 15 percesre tervezett záróvitájáról, mely a tervek szerint délután négytől este negyed kilencig tart majd.

  • A parlamenti vita az azonnali kérdések és a rövid délutáni szünet után a 2013-mas költségvetéshez beadott, zárószavazás előtti módosító javaslatok vitájával folytatódik. A kormány az utolsó pillanatban is több száz milliárddal írná át a büdzsét, sőt saját stabilitási törvényéhez is hozzá kellett nyúlnia ahhoz, hogy nagyobb lehessen a hiány; a bevételi és kiadási fő számok átvariálásához már korábban átírták a szabályokat.

    A frakcióknak 45-45 perc áll rendelkezésükre, hogy hozzászóljanak a vitához, magáról a törvényjavaslatról kedden lesz zárószavazás.

  • A költségvetéshez már korábban is rengeteg módosító javaslatot benyújtottak, és ezek közül többet el is fogadtak, Matolcsy György miniszter 854 milliárdos megszorító csomagjának nagy részét azonban csak múlt hét csütörtökön nyújtották be az országgyűlésnek. Vagyis hiába fogadták el a költségvetés fő számait idén szokatlanul korán, már a nyári szünet előtt, ezzel nem sikerült megspórolni az év végi kapkodást.

  • Az első, nagyon optimista terveket már felülírta a kormány, a költségvetési terv korábbi változatában szereplő számokat a mostani, záró szavazás előtti módosítóval korrigálnák. Nagyobb lesz az infláció és a munkanélküliségi ráta, kisebb a növekedés és a fogyasztás. A nemzetgazdasági tárca szerint a GDP 1,6 százalék helyett csak 0,9 százalékkal bővül majd jövőre.

    Változás előző évhez képest, % Eredeti költségvetés Mostani előrejelzés
    GDP-bővülés 1,6 0,9
    Háztartások fogyasztási kiadása 0,3 -0,5
    Bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,3 -1
    Export 8,8 6,2
    Import 8 4,5
    Foglalkoztatottak száma 2,2 0,7
    Munkanélküliségi ráta 10,3 10,8
    Infláció 4,2 5,2
  • Bár az adótörvényeket korábban már elfogadták, Matolcsy megszorításainak hatásait csak most vezetnék át a költségvetésbe. A legnagyobb tételt a tranzakciós illeték emelése jelenti, de sokat hoz majd a konyhára a bankadó felezésésének elmaradása is. A kormány jelentős többletbevételre számít a gazdaság fehéredéséből, és az eredetileg tervezettnél több - összesen 60 milliárd forint - jöhet be a föld alatt futó vezetékeket terhelő közműadóból is.

     
  • A június közepén benyújtott törvényjavaslatban szereplő 653 877 millió forintos pénzforgalmi hiányt 841 834 millió forintra emelte meg a kormány. Ez abból adódott, hogy a bevételi főösszeg a korábbi 15 083 554 millió forintról 15 313 816 millió forintra emelték, míg a kiadásokat 15 737 431 millióról 16 155 650 millió forintra emelték. Ezzel a hiány, a bevétel és kiadás összegszerűen a 2012-es költségvetési tervezet számainál is nagyobb lesz.

     
  • Matolcsy György a vita felvezetésében elmondta, az ország több fronton is áttörést ért el, a GDP-arányos államadósság jövőre 73 százalékra csökken, és 3 százalék alatt tud maradni a költségvetési hiány, mindeközben új munkahelyek születnek.

    "A költségvetés minden eddigi eredményünket megőrzi, és kiegészíti egy beruházási fordulattal" - vélte. Szerinte hatalmas eredmény, hogy minden elemző, bank, és még az Európai Unió is elismeri, hogy jövőre nőni tud a magyar gazdaság. A kormány 0,9 százalékos bővüléssel számol, de Matolcsy reméli, hogy ennél még nagyobb lesz a növekedés.

  • Gyurcsány Ferenc jelentkezett felszólalásra. Szerinte Matolcsynak optimizmusért nem kell a szomszédba mennie.

    "Nincs olyan szám az elmúlt két évben, ami akként teljesült, mint azt ön állította" - mondta. Szerinte csak a magánnyugdíjpénztárak államosításából sikerült csökkenteni az államadósságot. Gyurcsány szerint soha ilyen még korábban nem volt, hogy december közepén kelljen a költségvetés fő számait módosítani, nincs ok a büszkeségre.

    "Szégyellném magamat, ha nekem kellene közgazdasági szemináriumot tartani a miniszter úrnak" - mondta Gyurcsány, majd kisebb közgazdasági szemináriumot tartott Matolcsynak. Emlékeztett, alacsony a beruházások szintje, alacsony a fogyasztás, lényegében megállt a hitelezés. Ez utóbbiért szerinte elsősorban Matolcsy és a kormány a felelős.

  • Gyurcsány Ferenc szerint nem lesz mód jövőre béremelésre, hiába ígéri Matolcsy, nem fogják tudni emelni a pedagógusok bérét. Szerinte Matolcsy jövőre sokat fog csuklani, akik ugyanis még nem jegyezték meg a nevét, azok is meg fogják tanulni, az ország arra fog törekedni, hogy túlélje a megszorításokat.

  • Balczó Zoltán jobbikos képviselő is hozzászólt. Szerinte a Gyurcsányék alatti IMF-hez kötődő megszorítások jellegükben teljesen egybeesnek a mostani megszorításokkal. Balczó Gyurcsánynak azt mondta, az sem jó, ha valaki nem tud számolni, de az még rosszabb, ha valaki tudja a valós számokat, és nem azokat közli.

  • Babák Mihály fideszes képviselő szerint Gyurcsánynak be sem lett volna szabad jönnie az Országgyűlésbe. Szerinte a volt miniszterelnök csak egyszer mondott igazat, azóta is annak isszuk a levét. Babák az államadósságról beszélt, és egy Magyar Nemzet címlapját mutogatta Gyurcsánynak, amin feltehetőleg az államadósság korábbi szintjéről is szó van, bár messziről nem látszik, hogy mire mutogat.

    "Tudja ön egyáltalán, hogy miről beszél?" - kérdezte a volt miniszterelnöktől.

  • Eddig nem sok szó esett a jövő évi költségvetésről, több az elmúlt nyolc évről. Veres János volt szocialista pénzügyminiszter is inkább a múltról beszélt hozzászólásában, szerinte nem hamisítottak soha költségvetési számokat, ezt egy bírósági döntés is alátámasztja.

  • Gyurcsány szerint gyenge és gyáva az a politikus, aki vele szemben érvel most ahelyett, hogy a költségvetéssel foglalkozna. Szerinte azt majd a választók eldöntik, hogy neki van-e helye Parlamentben. A kormánypárti képviselők szerinte "emberekkel és nem ügyekkel" foglalkoznak.

  • Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője egyetért azzal, hogy Gyurcsány helyett foglalkozzanak inkább a költségvetéssel a jövő évi költségvetés vitáján. Rogán szerint a jövő évi költségvetés a munkahelyteremtés és az adósság elleni küzdelem költségvetése. Szerinte sokan kételkedtek abban, hogy a kormány végre tudja hajtani a munkahelyvédelmi akciótervet úgy, hogy közben nem száll el a költségvetés hiánya.

    A munkahelyvédelmi akcióterv mintegy 300 milliárdnyi kiadást jelent a költségvetésben, a kormány a kieső pénzeket többek közt adóemelésekkel, a tranzakciós illeték emelésével, a pedagógus béremelés elhalasztásával, az energiacégek adójának emelésével, a bankadó életben tartásával teremtette elő.

    A Fidesz frakcióvezetője szerint a jövő évi költségvetés az adócsökkentés költségvetése is, hiszen kivezetik a szuperbruttót 202 ezer forint havi bér felett.

  • A jövő évi költségvetést csak erős túlzással lehet az adócsökkentés költségvetésének nevezni, a GDP-arányos adóterhelés ugyanis valójában 2013-ban is tovább nő, igaz csak kis mértékben. A részletes adóváltozásokról itt olvashat.

     
  • Józsa István szocialista képviselő szerint alkalmatlan a kormány, még az utolsó pillanatban is egy csaknem száz oldalas módosítóval írták át a tervet. A képviselő szerint több adót fizetünk, mint a kormányváltáskor, irányváltásra, új gazdaságpolitikára van szükség.

  • A jobbikos Nyikos László szerint ilyen rövid idő alatt szakszerűen nem lehetett megvizsgálni a beadott zárószavazás előtti módosításokat. A képviselő szerint hiba volt nyáron elfogadni a költségvetés fő számait, azóta már teljesen átírták a törvényjavaslatot, legutóbb csütörtökön adtak be hozzá egy jelentős módosítót. Nyikos szerint a törvényalkotási önkény jele, hogy óriási horderejű javaslatok érdemi vitájára nincsen mód.

    A képviselő szerint 2005 óta a magyar gazdaságban nincs növekedés, és most sem lesz. "2013-ban a GDP nem fogja elérni a 2011-es GDP-nek a mértékét sem" - mondta, majd emlékeztetett, Matolcsy korábban azt remélte, hogy a GDP megduplázódik néhány évtized alatt. Nyikos szerint ilyen beruházási rátával azonban nincs mód a növekedésre. Úgy vélte, a választókat az érdekli, hogy mekkora lesz az infláció, ez pedig jövőre különösen magas, 5,2 százalék lesz.

    "Minél magasabb az országvédelmi alap, annál inkább az látszik, hogy bizonytalanok a bevételek és instabil a költségvetés" - utalt Nyikos arra, hogy a kormány az utolsó pillantban a tartalék szintjét 100 milliárdról 400 milliárd forintra emelte. A jobbikos képviselő szerint ez a pénz a kormány zsebpénze lesz, komolyabb ellenőrzés nélkül költhetik el.

  • A parlament a három Matolcsy-csomag hatásait is átvezeti a költségvetésbe, ennek eredményszemléletű hatása összesen 854 milliárd forint. A pénzt húszezresekben egymás tetejére rakva még a Mont Blanc-nál is magasabb tornyot kapunk, kattintson infografikánkhoz.

  • Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő szerint elképesztő terhet tesz a családokra a kormány, a cégekre kivetett díjak ugyanis lényegében teljesen átháríthatóak lesznek. 60 milliárdra emelték a közműadó mértékét, 190 milliárdos pluszt várnak tranzakciós illetékből, nő az infláció, sorolta az emberek terheit növelő tételeket a képviselő. Szerinte a gáz-, áram- és távhőtarifa 10 százalékos csökkentése nem feltétlenül jelenti majd azt, hogy a rezsiköltségek is csökkennek.

  • Megbukott a nyári költségvetés, jelentette ki Vágó Gábor, az első LMP-s hozzászóló a költségvetés vitáján. Emlékeztetett, július 12-én fogadták el a fő számokat, ennek azonban semmi értelme nem volt. Vágó Orbánt idézte, aki nyáron még azt mondta, nem normális, hogy mindig csak év végén derül ki, hogy mennyiből gazdálkodhat az ország. A képviselő arra szólította fel a kormányt, hogy mondja el, mi szükség volt a nyári költségvetési tervezésre. Vágó szerint a tartalékok hatalmas mértéke az önbizalomhiány jele, és ha úgy alakul a helyzet, hogy nem kell másra felhasználni, a pénzt a kormány alighanem majd szavazatvásárlásra költi. A kormány ostorozása közben használta még a "pávatánc", az "ácsi", a "dőreség" és a "tejbe aprítani" kifejezéseket is.

  • Hiller István szocialista képviselő a költségvetési tételek közül a pedagógus életpálya modellre szánt 73 milliárdot emelte ki. Szerinte ezt a pénzt senki nem kényszerítette ki a kormányból, azt ők maguk hirdették meg, most mégsem fizetik ki.

    A volt oktatási miniszter szerint amikor ezt a pénzt a költségvetésbe visszateszik, már nem ennyit, hanem ennek négyszeresét kellene odaadni, mivel a 73 milliárd mindössze három hónapnyi emelésre elég.

  • A költségvetési törvényjavaslatról szóló vita középpontjába néhány felszólalás erejéig az önkormányzatok adósságátvállalása, és feladatátvállalása került, az ellenzéki képviselők szerint a módosító javaslat legnagyobb vesztesei az önkormányzatok lesznek. Varga Zoltán szocialista képviselő kritikája szerint 150 milliárd forinttal többet vonnak el az önkormányzatoktól, mint amennyit a feladatátvállalás indokolna.

    A kormánypárti képviselők szerint a kapcsolódó, zárószavazás előtt benyújtott módosító indítvány szerint jövőre 500 milliárd forint önkormányzati adósságot vállal át a büdzsé. Az 5 ezer fő alatti települések adósságának teljes összegét átvállalja a költségvetés.

    Az 5 ezer fő feletti településeket a módosító indítvány négy kategóriába sorolja: megyei jogú város, 10 ezer fős lakosságszámot meghaladó város, 5-10 ezer fő közötti város, illetve 3 ezer főt meghaladó község. Az adósságátvállalás mértéke az 5 ezer fő feletti településeknél 40-70 százalék, a település 2012. június 30-án megállapított, egy főre jutó iparűzési adóerő-képessége alapján.

  • De kénytelen. A Fideszes képviselő szerint az előző kormány által felvett IMF-hitel és az akkori intézkedések hihetetlen terhet róttak az országra, nőtt az adósság, most tüzet kell oltani.

  • Gúr Nándor szocialista képviselő szerint a kormány úgy kobozta el a nyugdíjvagyont az emeberektől, hogy az államadósság nominális szintje növekedett, most meg milliárdokat vonnak ki a felsőoktatásból, csökkentik a fiatalok elhelyezkedési esélyeit a munkaerőpiacon. Babák Mihály fideszes képviselő Gúr felvetéseire úgy reagált, a szocialisták is megpróbálták átalakítani a felsőoktatást, csak nem sikerült.

  • Gaudi-Nagy Tamás szerint az igazságszolgáltatásnak több pénzt kellett volna adni a jövő évi költségvetésben, szomorú, hogy ez nem történt meg. A jobbikos képviselő szerint a rendőrségre szánt pénz csökkentése szintén elfogadhatatlan. Érthetetlen ugyanakkor szerinte, hogy miért emelték a Holokauszt alapítványnak szánt összeget. Gaudi-Nagy reméli, hogy nem egy "közel-keleti országból érkező sürgöny" hatására változtattak az előirányzaton.

  • A jobbikos Gaudi-Nagy Tamásnak az fájt, hogy a Holocaust Dokumentációs Központ 50 millió forinttal többől gazdálkodhat a csütörtökön beadott módosító értelmében.

    A zárószavazás előtti módosító javaslat egyébként számos átcsoportosítást tartalmaz, a Hungarikum Bizottság például 1 milliárd forintból gazdálkodhat, a Piarista rend 1,2 milliárdot kap fejlesztésekre, a Lakitelki népfőiskola 1,5 milliárdot épületeinek fejlesztésére. A Ludovika Campus 700 millióval több pénzhez juthat, összesen 3,4 milliárdot kap.

  • Szávay István jobbikos képviselő a nemzetpolitikai fordulatot hiányolja a javaslatból, kevesli a határontúli magyarok támogatását. "Önök nem adnak több pénzt a határontúliaknak, mint az MSZP adott"

    "Önök ugyanazt csinálják, mint a kommunisták" - vélte Szávay, aki szerint jogos az egyetemisták jelenleg is zajló tiltakozása a tandíj ellen. A jobbikos felhívta képviselőtársai figyelmét, a tüntető egyetemisták a Parlament felé tartanak.

  • Burány Sándornak, mint gyakorló szülőnek ne akarják bemagyarázni, hogy az a tandíj, amit most a felsőoktatásban bevezetnek, kisebb terhet ró a szülőkre, mint az a tandíj, amit annak idején a szocialisták akartak bevezetni. A szocialista képviselő szerint hívhatják bárhogy az új rendszert, mindenki tudja, hogy ez tandíj.

  • Az ellenzéki sortűz után ismét a kormánypárté a szó. Puskás Imre Fideszes képviselő szerint versenyképessé és finanszírozhatóvá teszik a közoktatást, az egészségügyben trendforduló látszik, a külföldre vándorlás megfordulhat, de legalábbis lassul. Puskás szerint ez az egészségügyi bérrendezéseknek a következménye. A képviselő szerint a jövő évi költségvetés nagyokat vállal az államadósság csökkentésében is, a GDP-arányos 82 százalékos szintről 74 százalék alá csökken az adósság. Úgy vélte, a jövő évi költségvetés a családok költségvetésében hagy százmilliárdokat, szó sincs tehát a családok megszorításáról.