Beolvastatták követeléseiket a Rádióban a diákok

2012.12.17. 16:53 Módosítva: 2012.12.17. 23:10
Több ezer diák, tanár, orvos és művész tüntetett hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Szalay utcai épülete előtt a nemrégiben alakult Humán Platform szervezésében. Az egy órás tüntetés végén a több ezer résztvevő nem ment haza, hanem megindult a Parlament felé. A menet ezután a Magyar Rádióhoz ment, ahol a 9 órás hírekben beolvasták követeléseiket, de nem szó szerint, ezért ezt a tüntetők elégedetlenséggel fogadták.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt tartott hétfő délutáni tüntetés hivatalosan 18 órakor ért véget, de a részt vevők nem mentek haza, hanem elindultak a Parlamenthez. A parlament belső dohányzóudvarán tartózkodó tudósítónk megdöbbenésének adott hangot, ugyanis évtizedes pályafutása során soha nem tapasztalt még olyat, hogy oda is behallatszott volna egy tüntetés hangja. "Dobokat és kiabálást hallok, mintha valami meccs lenne" - szemléltette, milyen hangos a több ezres diáktömeg.

A hallgatók hat pontja

1. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!

2. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!

3. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!

4. Töröljék el a hallgatói szerződést!

5. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!

6. Az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy a hátrányos helyzetű családokból is legyen esély bejutni a felsőoktatásba.


Az Országház előtt elzárt területnél rendőrsorfal állt. A transzparenseken olyan szövegek láthatóak, mint "2014-ben már mi is szavazni fogunk" vagy hogy "azt hiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa". A tömeg negyed óra kiabálás után tovább indult a Jászai Mari tér felé, majd ráfordult a Nagykörút Blaha Lujza tér felé vezető oldalára, ahol teljesen megakasztotta a forgalmat. A rendőrök úgy álltak sorfalat, hogy a menet ne tudjon a Margit hídra kanyarodni. A körút Nyugati tér, Blaha Lujza tér felé vezető oldalán teljesen leállt a forgalom, de a villamosok közlekednek. A hangosbemondón valaki azt javasolta, menjenek a rádióhoz és olvastassák be az adásba a diákok 6 pontját.

A menet elején haladó hallgatói hálózatos kisbusz hangosbeszélőjén este 7 órakor azt mondták be, hogy három diákot beengednek a rádióba. A menet eleje háromnegyed nyolckor ért a rádióhoz. A rendőrség által kiadott közlemény szerint a demonstrálók közül három embernek lehetővé fogják tenni, hogy átadhassák beadványukat a Magyar Rádió képviselőjének.

A Nagykörúton majd a Rákóczi úton vonuló tömeget legalább száz rendőr kísérte. A rendőrök elsősorban arra ügyeltek, hogy a tömeg ne menjen a villamossínekre, illetve ne foglalják el az ellenkező irányba haladó sávot.

A Magyar Rádiónál egy gimnazista és két egyetemista ment a bejárathoz, amelyet rendőrök álltak el. A tömeg erre azt kezdte el kiabálni, hogy "engedd be, engedd be" és közelebb húzódott a rendőrökhöz. A rádióból kilépett valaki, és átvette a hallgatók követeléseit. A hangosbeszélőn ezután arra kérték a jelenlévőket, hogy csendben várják meg, hogy dönt az MTVA vezetése. Külön felszólítottak mindenkit, hogy tartózkodjon az erőszakos megnyilvánulásoktól. A tüntetők ezután néma csöndben vártak, majd elénekelték a Himnuszt.

Az MTVA nem válaszol az Indexnek

Este kilenc órakor valószínűleg a túlterheltség miatt elérhetetlenné vált a Magyar Rádió honlapjának az a része, ahol a rádiót online lehet hallgatni. Megkértük a rádiót, hogy reagáljanak erre, de az MTVA sajtóirodájának vezetője, Lencsó Rita azt a választ adta, hogy két helyreigazítási kérelmük van ellenünk, és amíg azok nem rendeződnek, nem hajlandóak válaszolni az Index kérdéseire.

Fél kilenc után nem sokkal beengedték a Rádió épületébe a Hallgatói Hálózat egy aktivistáját, aki ígéretet kapott arra, hogy a 9 órás hírekben beolvashatja a diákok 6 pontját, illetve a Humán Platform 25 pontját. A rádió a híreket a tüntetéssel kezdte, majd a műsorvezető röviden összefoglalta a hallgatók követeléseit. Ezt a híreket a Pollack Mihály téren kihangosítva hallgató tüntetők elégedetlenséggel és pfújolással fogadták. Az elégedetlenséget az váltotta ki, hogy nem az aktivista olvasta be a hat pontot, a műsorvezető több elemet kihagyott a felsorolásból, utána pedig azonnal a kormány álláspontját közölték, sőt az is elhangzott a rádióban, hogy a tüntetők körében ellenzéki politikusok is feltűntek.

A hangosbeszélőn a tüntetés szervezője azt mondta: a rádió képviselői ígéretet tettek arra, hogy a Hallgatói Hálózat hat pontját az este tíz órakor kezdődő Esti Krónikában szó szerint felolvassák. A szervezők ezért azt javasolták a tüntetőknek, hogy menjenek át a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, ahol fórumot tartanak. A tüntetők ezután elhagyták a Rádió előtti teret.

A Színművészeti rektora a diákoknak kinyittatott egy termet. A négyszáz fős terem teljesen megtelt, ezért két másik termet is kinyitottak az oda érkező hallgatóknak. A fórumon arról beszélnek, hogyan lehet hatásosan beleszólni az oktatáspolitikai folyamatokba.

A Humán Platformot egy hónappal ezelőtt alapították, elsőnek a független színházak védelmében. Majd megkeresték a főként az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó, hasonlóan kiszolgáltatott helyzetben lévő csoportokat. Így jött létre 21, a kultúrában, az egészségügyben, az oktatásban és a szociális ellátásban érdekelt szervezet összefogásával a Humán Platform. A szervezet egyik alapítója, Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője már gyújtó hangú beharangozó beszédet mondott a HÖOK és a Hallgatói Hálózat által szervezett tüntetésen múlt szerdán.

A hétfői tüntetésen Mendrey László, a sztrájkkészültségben lévő Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta: szolidárisak a felsőoktatás résztvevőivel. Mendrey szerint ma már nemcsak az egyetemekre, de a gimnáziumba bejutni akarók számát is megpróbálják szűkíteni. Az új Nemzeti alaptanterv ugyanis teljesíthetetlen mennyiségű lexikális tudást követel meg. Mendrey bejelentette, hogy a PDSZ sztrájkbizottsága az Alkotmánybírósághoz fordul az iskolák államosítása miatt. Mint mondta, a kormány stratégiája az elmúlt egy hónapban az volt, hogy kifárassza őket, de a PDSZ ezt nem fogja hagyni. Ha szükséges, sztrájkolni fognak.

A 17 éves Ábrahám Máté, a múlt szerdai Műegyetemi tüntetés egyik legnépszerűbb szónoka, a Diákellenállás A Felsőoktatásért nevű középiskolás szervezet nevében ismét Orbán Viktort szólította meg. A gimnazista szerdán a BME-n azt mondta: a miniszterelnök fél szembetalálkozni fiatalkori önmagával, ezért nem mer elmenni a tüntető diákokhoz. Ábrahám Máté szerint a kormányfő igencsak félreértette őt, szombaton ugyanis a Fidelitas képviselőivel találkozott. "Nem a Fidesz fiataljaira, és nem a Fidesz leendő vezéreire gondoltam, amikor a kormányfő fiatalkori önmagára utaltam" - mondta Ábrahám Máté.

Ábrahám Máté szerint ha Orbán Viktor egy hétvége alatt megoldotta  a felsőoktatás problémáit amire a minisztérium egy félév alatt nem volt képes, az két dolgot jelenthet: vagy alkalmatlan a minisztérium, vagy kézivezérléssel működik a rendszer, amit diáknyelven csak úgy hívnak, hogy diktatúra. A Diákellenállás A Felsőoktatásért vezetője országos akciót hirdetett meg. Minden diákot arra kérnek, hogy szerdán kettőtől negyed háromig néma csendben tiltakozzanak az iskola előtt és úgy várják a változást. Ekkor tartják azt a kormányülést, amelyen az új felsőoktatási rendszerről döntenek.

Turai Eszter, a Hallgatói Hálózat képviseletében arról beszélt, hogy Magyarországon kívül csak Fehéroroszországban létezik hallgatói szerződés. Hangsúlyozta: "homályos ígéretekkel nem foghatják be a szánkat", illetve olyan országban szeretnének élni, "ami mindenkinek jó".

Gács Anna, az Oktatói Hálózat emlékeztetett arra, a jelenlegi kormány eddig 66 milliárd forintot vont ki a felsőoktatásból. Hozzátette: racionális felsőoktatás-politikát, illetve az egyetemeknek, főiskoláknak "felelősségteljes szakmai autonómiát" követelnek.

Csohány Ágnes, a Magyar Orvosok Szövetsége képviseletében közölte: Magyarország egészségügyi kiadásai alacsonyabbak a környező országokéinál és alacsonyabbak a 20 évvel ezelőtti Magyarországénál is, miközben egyre nagyobb hiány van orvosokból és egészségügyi szakdolgozókból, továbbá 260 védőnői állás is betöltetlen.

Misetics Bálint szociálpolitikus annak a véleményének adott hangot, hogy a kormányban "a szegénység és a társadalmi bajok orvoslása fel sem merül", holott a jóléti állam a demokrácia alapja.

Gulyás Márton, a Független Előadóművészeti Szövetség részéről azt mondta: Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének "gondolatvilága Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő gondolatainak édestestvére".

A Humán Platform által közzétett felhívás szerint a demonstrációra azért van szükség, mert „az állampolgári alapszükségletek ellátása 2012 decemberére Magyarországon végveszélybe került." Mindezek ellenére a hétfői tüntetésen a fő hangsúly azért valószínűleg a felsőoktatáson fog maradni. A Humán Platform felkérésére diákok válaszoltak Orbán Viktor romkocsmai bejelentésére, ezt a videót egy nap alatt százhatvanezren tekintették meg.

A hétfői tüntetés mellett folytatódnak a középiskolások ülősztrájkjai is, a hét folyamán pedig további demonstrációk lesznek Budapesten és vidéki városokban is.