Schiffer visszaadta volna mandátumát

2013.01.29. 00:14

Ha alulmaradt volna az LMP hétvégi kongresszusán, visszaadta volna a képviselői mandátumát, mondta az M1 Este című műsorában Schiffer András. Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy ugyanezt várná-e a kongresszuson alulmaradt, ezért még vasárnap a kilépésről döntő egykori párttársaitól.

Az LMP hétvégi kongresszusán, ahogy az előző, novemberi kongresszuson is, a küldöttek a Schiffer féle különutas, az LMP önállóságát őrző stratégiát támogatták a korábbi frakcióvezető, Jávor Benedek és Karácsony Gergely fémjelezte, az ellenzéki együttműködésre nyitott stratégiával szemben. Jávorék a novemberi kongresszusuk után alapították meg a Párbeszéd Magyarországért platformot, ami a hétvégi vereség után ellenszavazat nélkül úgy döntött, kilép az LMP-ből.

De parlamenti mandátumukról nem mondtak le, sőt, kezdeményezték, hogy a frakció maradjon is egyben. Ha kilépnének a frakcióból, a hatályos házszabály szerint nem alapíthatnának új frakciót. De távozásukkal az LMP frakciója is megszűnne - a 15 fős frakcióból nyolcan távoztak a pártból, így annak létszáma a minimális 12 alá csökkenne.

Az Estének Karácsony Gergely is nyilatkozott. Azt, hogy nem mondanak le, azzal indokolta, hogy nem lehet megítélni, hogy az LMP-re adott 400 ezer szavazatért egy-egy képviselő mennyit tett.