Még mindig bajlódnak az árammal

2013.03.14. 22:36
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Keszthely térségében kritikus a közlekedési helyzet, a 75-ös és a 76-os főút Zalacsány és Keszthely közötti szakaszát nem javasolt közlekedési útvonalként tartja nyilván a közútkezelő.

  • “Most beszéltem egy barátommal Veszprémből, Fehérvárról indult 7 óra alatt jutott haza. Fehérváron a kocsi közlekedés halott, a 8-as út halott, a vasút 1-2 órás késéssel közlekedik. Várpalotán, Hajmáskéren amikor ott járt nem volt áram így a vasúti jelzők sem "világítottak". A busz végül elakadt, mindenkit a vasútra tereltek, de az állomáson már 5 busznyi ember várakozott” – írta meg nekünk Levente.

  • A közútkezelő tájékoztatása szerint csütörtökön éjjel fél tízkor az alábbi utak voltak járhatatlanok vagy nehezen járhatók:

    Somogy megye

    6705-ös út Somogysárd és Mezőcsokonya között
    6816-os út Nemesdéd és Vése között,
    6816-os út Nemesdéd és Nemesvid között.
    61-es főút Kaposfő és Kiskorpád között,
    6706-os út Osztopán és Bodrog között,
    6701-es út Osztopán és Somogyjád között,
    6701-es út Somogyvár és Öreglak között,
    67-es főút Simonfa és Bőszénfa között,
    6618-as út Csököly és Gige között.

    Zala megye (járhatatlan és nehezen járható utak):

    7421 jelű út Baglad-Nemesnép között,

    7544 jelű út Tófej-Söjtör között,

    86-ös főút 2+000-11+000 km szelvények között le van zárva,

    75-ös főút 5+100-8+280 km szelvények között lezárva (75-76. főutak körforgalom és Alsópáhok közötti szakasz),

    75-ös főút 34+500-48+750 km szelvények között teljesen lezárva (Bak és Zágorhida között),

    7511 jelű út 12+500-15+000 km szelvények között le van zárva (Nagyrécse-Nagykanizsa),

    7532 jelű út 0+900-2+300 km szelvények között le van zárva. (Felsőrajk és Pötréte),

    76-os főút Szentgyörgyvár belterületén kamion akadt el, áll a forgalom,

    7-es főút nehezen járható, szakaszos elakadásokra lehet számítani az autópályáról érkező nagy forgalom miatt,

    71-es főút 106+000 km szelvény környékén nehezen járható,

    75-ös főút 27+600-33+300 km szelvények között le van zárva,

    71-es főút 94+000 km szelvényében elakadt kamiont mentenek,

    7529 jelű út Zalaszentbalázs-Gelse hóátfúvás miatt nem járható, le van zárva,

    7-es főúton Zalakomár és Nagykanizsa között 3 db elakadt kamion mentése folyik, a forgalom áll,

    7526 jelű út Egeraracsa-Dióskál-Pacsa személygépkocsival nehezen járható. A látótávolság helyenként 0 méter,

    76-os főút Sármellék és Zalaapáti közötti szakaszon és Sármellék és Fenékpuszta közötti szakaszon rengeteg autó van elakadva,

    73166 jelű út Óhíd-Mihályfa közötti szakaszon autóbusz akadt el, mentés folyamatban katasztrófavédelem bevonásával,

    7333 jelű út Kisgörbő-Nagygörbő között 2 busz 8-10 személyautó van elakadva, mentés folyamatban,

    75-ös főút 15+000 km szelvény közelében Pacsa-Zalaapáti közötti szakaszon a gétyei elágazó környékén autók akadtak el.

    Komárom-Esztergom megye

    13-as út Kisbér - Komárom között,

    8137-es út Tata - Kömlőd összekötő út,

    8146-os Nagyigmánd – 8149-es út kereszteződéséig,

    8134-es út Naszály – Grébics összekötő út,

    81132-es út Szőny belterületi szakasza.

    Nagyon nehezen járható utak:

    1-es út, Bábolna – Ács, Csatka – Ácsteszér, Oroszlány – Környe, Oroszlány – megyehatár, Vértessomló – Környe, Környe – Tatabánya, Kecskédi elágazó környéke, Mocsa – Grébicspuszta, Tata – Komárom, Kocs – Dad, Környe – Bokod, Szákszend- Császár, Bokod – megyehatár és Kisbér – megyehatár közötti út.

    Tolna megye

    65-ös út 54-55 kilométer szelvények között,

    61-es út 50-es kilométer szelvény környéke

    6407 jelű út Simontornya-Nagyszokoly-Iregszemcse összekötő út.

    6409-es út Nagyszokoly-Szabadhídvég összekötő út,

    61-es út 68-as kilométer szelvény környéke,

    6510-es út Nagykónyi-Iregszemcse összekötő út.

    Veszprém megye

    Járhatatlan utak listája

    7339-es út Ajka-Kolontár között,

    710-es főút 0+000 – 12+500 kilométerek között,

    7301-es út 45 – 54 és a 0 – 10 kilométer szelvények között,

    8216-es út Zirc-Csetény között,

    7317-es út Zalahaláp-Tapolca között.

    A 8-as főutat a megye teljes szakaszán részlegesen lezárták a nap folyamán bekövetkezett több baleset és elakadás miatt. Kritikus pontok a főúton Inota-Hajmáskér közötti szakasz, Bakonygyepes és Somló környéke. A délelőtti órákban lezárásra került a 73-as főút Nosztori emelkedő elakadások miatt. A kamion forgalom elől lezárt utak: 82-es főút Veszprém-Veszprémvarsány közötti szakasza, 83-as főút teljes szakasza.

  • Bálint azt írja, hogy délután öt óta vesztegelnek az M7-esen, Fehérvár környékén. Amikor elindultak, még csak eső volt, de ilyen időjárásra nem számítottak. Elmondása szerint brutális a szél, nagyon hideg van, a fűtés miatt járatják a motort, de fogytán a benzin. Két kisfia ül hátul a kocsiban. Sem segíteni,sem tájékoztatást adni eddig nem érkezett senki. A rádióban hallottak valakit nyilatkozni a katasztrófavédelemtől, aki azt mondta, hogy nincs olyan hely, ahova ne jutottak volna el. Bálint üzeni, hogy de van. Mint írja, nagyon örülne, ha legalább egy lejáróig elirányítanák a több száz dugóban álló kocsit, de már egy tájékoztatásnak is örülnének. Mint írja, többen vannak ott elakadva ott gyerekekkel, takaró, meleg tea, esetleg némi ennivaló nagy segítséget jelentene számukra.

  • „A csütörtök éjszakai órákra a téli időjárás okozta közlekedési helyzet még kritikusabbá vált a Dunántúlon, és a helyzet percről-percre változik, negatív irányban” – közölte éjjel tíz órakor a közútkezelő társaság. A 21.30-as adataik szerint 10+1 települést zárt el a hó, ezek listája:

    Tés, Jásd, Nagyesztergár, Sáska, Zalahaláp, Taliándörögd, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Káptalantóti (Veszprém megye)

    Zalaszentmárton (Zala megye)

    Emellett a közútkezelő szerint Pápa környékén is kritikus a helyzet, ezért a városból kivezető összes utat lezárták.

  • Tamási és Iregszemcse között öt autóbusz és több személygépkocsi maradt a hóátfúvások miatt lezárt 65-ös úton. Az utasok közül a betegeket traktorokkal, terepjárókkal Iregszemcsére szállították, a jelenleg is ott rekedt embereket szintén terepjárókkal igyekeznek menteni. A járhatatlan utak miatt Tamásiból 350-400, Iregszemcséről több mint száz ember, köztük sok diák nem tudott hazajutni, és sokan rekedtek Pincehelyen, Nagykónyiban is. A tamási védelmi bizottság csütörtök esti rendkívüli ülésen melegedőhelyeket és ideiglenes szállásokat jelölt ki számukra. (MTI)

  • Olvasónk a vonatról jelentkezett levélben. Mint írja, sötétben, ellátás nélkül várakoznak már hosszú ideje.

  • A hírek szerint áll a vonatközlekedés Békéscsaba és Szolnok között, mert egy vonat leszakította a felsővezetéket. Budapestről este hatkor indult olvasónk ezt írta:

    A 18h10-es vonattal indultunk Budapest Keleti pu-ról Békéscsabára. 20h44-re kellett volna a Viharsarok IC-vel megérkezni. Azonban a vonat Tiszatenyő állomáson vesztegel.A kalauz nemrég végigment a vonaton, és nagyon kedvesen a következőkről tájékoztatott minket: az előttünk járó vonat áramszedője eltört, most azt keresik, illetve vizsgálják,h a felsővezeték sérült-e. Bizonytalan ideig nem tudunk továbenni.

  • Újabb autópálya-szakasz esett el: az ORFK tájákoztatása szerint a rendkívüli időjárásra tekintettel este tíz órától lezárják az M1-M7 autópályák fővárosból kivezető közös szakaszát. András Tamás rendőr főhadnagy azt is elmondta, hogy ha valaki a zárást követően a pályán halad, és rendőrautót lát, akkor kövesse azt, és levezetik az autópályáról. (MTI)

  • Áll az M1-es autópálya forgalma az országhatár felé haladó oldalon Győr előtt - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese csütörtök éjjel az MTI-t – írta meg az MTI csütörtök este 21.58-kor.

  • A rendőrség tájékoztatása szerint a havazás elzárta a külvilágtól Nagyesztergárt, Tést, Jásdot, Sáskát, Zalahalápot, Taliándörögdöt, Mindszentkállát, Szentbékkállát és Káptalantótit.

    A rendőrség azt kéri az ott élőktől, ha olyan emberről van tudomásuk, aki hiányt szenved élelmiszerben, tüzelőben, támogassák, vagy kérjenek segítséget az önkormányzattól, a helyi mentőszolgálattól, rendőröktől, katasztrófavédelemtől vagy segélyszervezettől, senkit ne hagyjanak egyedül, és a településeken rekedt utazóknak nyújtsanak menedéket éjszakára. (MTI)

  • Az M1-es autópályán Győr felé, a 34-es kilométerszelvénynél továbbra is áll a forgalom egy keresztbefordult kamion miatt. Szintén Győr felé, a 83-84-es szelvények között hótorlaszt emelt a szél, ezért Tatáig áll a forgalom. Győr felé, a 99-es kilométernél is elakadt egy kamion, emiatt szintén áll a forgalom. A Budapest felé vezető oldalon Tatabánya-Újvárosnál három kamion akadt el, a forgalmat az 1-es számú útra terelik. A 13-as számú főút lezárása miatt az autópályáról nem lehajtani Komárom felé és ugyanitt felhajtani Budapest irányába.

    A tehergépjárművek és a személygépkocsik mindkét oldalon a 43-as, az 54-es, az 57-es és a 64-es kilométerszelvényben lévő parkolókban állhatnak meg, ahol ételt és italt tudnak vásárolni, és illemhely is a rendelkezésükre áll.  Kisigmándon a faluházban, Nagyigmándon az általános iskolában és Komáromban a Beőthy út 3. szám alatt pihenőhelyet rendeztek be azoknak, akik nem tudtak hazajutni. (MTI)

  • Olvasónk öt órája vesztegel Lepsény környékén, elmondása szerint se Siófok, se Budapest felé nem lehet haladni. Hókotrót ez idő alatt egyáltalán nem látott. Az is felháborította, hogy a Közútkezelő honlapján egyáltalán szó sincs a térségről. Viszont szerencsére a város önkormányzata meleg teát és zsíros kenyeret osztogat az elakadt autósoknak, a város iskoláját pedig megnyitották azok előtt, akik ott kívánják inkább tölteni az éjszakát.

  • Jelenleg is Kisújszállás közelében vesztegel a Budapestről 17.23-kor Debrecenbe elindult IC, jelentette a helyszínről sixx, az Index munkatársa. Az útitársak különféle a kalauztól származó információk alapján úgy tudják, hogy leszakadt a felsővezeték, eltört a váltó, és a Kisújszállás és Debrecen közötti szakaszon öt vonat áll jelenleg. Ráadásul mivel a 16.23-as IC korábban mozdonyhiba miatt már Szolnokon feladta, sokan arról a vonatról szálltak át erre, nekik már csak állóhely jutott. A vonaton nincs büfékocsi, folyadékhoz és élelmiszerhez nem tudnak jutni az emberek, de a fűtés legalább még megy.

  • Több autó rekedt a hó fogságába Sármellék közelében, utasaikat a település iskolájában helyezik el. A 76-os főúton, Szentgyörgyvár és Sármellék között több kilométeres hosszúságú kamionsor áll, tart a műszaki mentés.

  • A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője Bicske, Gárdony, Enying, Mór és Székesfehérvár járások illetékességi területén gépjármű közlekedési tilalmat rendelt el. Ez azt jelenti, hogy a járásokhoz tartó településekről való kihajtás gépjárművel nem engedélyezett. Ezt a rendőrök folyamatosan ellenőrzik, és aki gépkocsival akarná elhagyni valamelyik települést, azt visszafordítják. (police.hu)

  • Segítséget kért az Időkép egyik olvasója is. Mint írja, férje „délután 4 óta - lassan öt órája - áll az M7 autópályán Siófok és Sóstó között (Budapest felé). Öt órája nem sikerül a rendőrségnek, katasztrófavédelemnek, tűzoltóknak, nem tudom minek megoldani, hogy az ott rekedt több ezer autót valahogy visszafordítsák a kb. 2 km-re lévő feljáróig, hogy elhagyhassák az autópályát. Mínusz 4 fok, orkán erejű szél, hófúvás. Az ott rekedt emberek étlen, szomjan, nyilván sokan már benzinük is fogytán.”

    dokep
    Fotó: idokep.hu
  • Egy másik olvasonktól kaptuk a tájékoztatást, hogy a Somló Volán járata, aminek fél kettőre kellett volna Pestről Ajkára érnie, még mindig a 8-as főúton áll. A buszon cukorbetegek, idősek és gyermekek is vannak, a honvédség munkatársai és a megyei katasztrófavédelem emberei is folyamatosan végzik a mentési munkálatokat, de a legtöbb útvonal járhatatlan.

  • Egy olvasónk jelezte, hogy szülei délután öt óta várakoznak Székesfehérvár határában az elakadt forgalomban. A hivatalos rendőrségi tájékoztatás, amit kaptak, az volt, hogy várnak a hókotróra. Szerinte szégyen, hogy egy hete lehetett tudni, hogy esni fog a hó a hét végén, mégis megtörténhetett az, hogy rengetegen ragadnak az utakon bármiféle segítség nélkül.

  • A viharos erejű szél és az eső miatti jegesedés, illetve a fakidőlések következtében jelentkező vezetékszakadások miatt délután még húszezer volt az áram nélkül maradt fogyasztók száma a Nyíregyházától északra fekvő területen, a Nagyhalász-Ibrány-Rakamaz háromszögben lévő településeken. Azóta tovább nőtt az üzemzavarral érintett térség, az esti órákra Szabolcs megye Tiszántúli részén, sőt Nyíregyházán kisebb időre, majd a megyeszékhelytől délre, dél-keletre, Újfehértó és Nagykálló körzetében is megszűnt az áramszolgáltatás.

    Az üzemzavar átterjedt a szomszédos Hajdú-Bihar megye északi, észak-keleti részére is, így a két megyében 20 óra körül már 47 ezer fogyasztónál volt áramkimaradás. A számítások szerint éjjel, sőt péntek reggel és délelőtt is valószínűleg még dolgozniuk kell a szakembereknek, hogy valamennyi településen ismét zavartalan lehessen az áramszolgáltatás. (MTI)

  • Simon Gábor a hvg.hu-nak beszélt a látottakról. Mint elmondta, a csütörtök délután azt vették észre, hogy az M7-esen előttük nem sokkal egy kamion ütközött egy személyautóval. Félrehúzódott a leálló sávba, onnan látta, ahogy az autók folyamatosan csapódtak egymásba. A balesetet azonban ők  sem úszták meg, egy kamion szaladt beléjük, az autójukat rányomva a szalagkorlátra. Simonnak szerencséje volt, és ki tudott szállni az összetört autóból, állapotos feleségét viszont a katasztrófavédelem emberei vágták ki az autóból, majd pedig a siófoki kórházba vitték. A képviselő felesége után indult egy barátja segítségével, de órák alatt sem tudtak eljutni Siófokra.

  • Legalábbis erről ír az Időkép: az oldal munkatársai pár napja Keszthely és Zalaegerszeg környékén látta több helyen is, amint a közterületfenntartók éppen bontották az utak mellett húzódó narancssárga hófogó hálókat. Bár nem értünk a kérdéshez, de ez némileg rosszul időzített lépésnek hangzik így elsőre.

  • A vonatközlekedés folyamatos, ám a buszközlekedés akadozik Győr-Moson-Sopron megye több útszakaszán, ezért a döntés, ami visszavonásig érvényes.

  • A párt országos elnöksége úgy döntött, hogy a “katasztrofális és az emberi épséget veszélyeztető időjárási viszonyokra” való tekintettel nem tartják meg pénteki rendezvényeiket. Az elnökség tagjai csak egy koszorúzáson fognak részt venni, délután háromkor, a Batthyány-örökmécsesnél, erre várják a közelben lakó budapesti szimpatizánsaikat is, áll a párt által kiadott közleményben.

    A nap folyamán már lemondta péntekre tervezett rendezvényét a Demokratikus Koalíció is, szintén az időjárásra hivatkozva.

  • A csütörtök reggel óta tartó folyamatos havazás és az orkánerejű széllökések nyomán kialakuló hóátfúvások miatt a Dunántúlon a látótávolság sok térségben tíz méter alá csökkent, ezért a közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy a hófúvásos területeken vagy az ónos esőtől csúszós utakon az éjszaka folyamán senki ne induljon útnak.(MTI)

  • Négy alsóbbrendű út is járhatatlan volt csütörtök este, az M7-es autópálya Nagykanizsa felé vezető oldalán, a 134-es kilométerszelvényénél egy autóbuszt ért balesetet, az elsődleges információk szerint két ember megsérült. A sztráda főváros felé vezető oldalán, a 175-ös kilométerszelvénynél egy kamion fordult keresztbe és akadályozza forgalmat. Közlekedési balesetek és hótorlaszok miatt járhatatlanok az utak Somogysárd és Mezőcsokonya (6705-ös út), Nemesdéd és Vése (6816-os út), Nemesdéd és Nemesvid (6816-os út), valamint Kaposmérő és Kadarkút között (6616-os út).

  • pingvinek felbukkanására sajnos még kevés az esély. Ezért arra is, hogy eleső társain kuncogó példányokba fussunk bele valahol az országban.

  • A Bakony Volán, a Balaton Volán és a Somló Volán tájékoztatása szerint a kritikus útszakaszok irányába jelenleg nem indítanak járatokat. Veszprémben több melegedőhelyet vehetnek igénybe a rászorulók: a Máltai Szeretetszolgálat nappali melegedőjében a Jutasi úton 100 embert tudnak befogadni, a Veszprém Megyei Rendőrkapitányság rendezvényterme a Bajcsy-Zsilinszky úton ugyancsak 100 ember befogadására alkalmas

  • Országszerte késések és fennakadások vannak a vonatközlekedésben a téliesre fordult idő miatt. A felsővezetékre fagyó csapadék például zárlatokat okozott, elsősorban Miskolc, Mezőzombor, Nyékládháza és Nyírbogdány környékén. Van olyan vonalszakasz, ahol a felsővezeték a viharos szélben annyira kileng, hogy villamos vontatással nem engedélyezett a közlekedés.  A Nyíregyháza-Záhony szakaszon több helyen is leszakadt a felsővezeték. Ott több vonat áll a vonalon. A MÁV-Start vonatpótló buszokat rendel az utasok elszállítása érdekében. A Debrecen-Tiszalök vonalon távközlési oszlopok dőltek a vasúti sínekre Hajdúdorog és Hajdúnánás között. Itt jelenleg szünetel a vasúti forgalom.

  • Az Országos Meterológiai Szolgálat a hófúvás miatt az ország összes megyéjére első-, másod- vagy harmadfokú figyelmeztetést adtak ki péntekre. Ezek között a harmadfokú, vagyis piros figyelmeztetést Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala, Somogy, Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére léptették életbe. Így ezeken a területeken arra kell készülni, hogy az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet. A viharos erősségű széllökések miatt Nógrád és Békés megye kivételével az ország összes többi megyéjében első- vagy másodfokú figyelmeztetéseket adtak ki. (MTI)