Még mindig bajlódnak az árammal

2013.03.15. 21:00
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Este kilenctől kinyit a komáromi Tesco. Az áruház várja azokat az állampolgárokat, akik a rendkívüli időjárási viszonyok miatt a település közelében akadtak el, közölte a megyei rendőr-főkapitányság.

  • Legalábbis ez derül ki abból a két mai hírből, amit elitron mikroblogger szúrt ki remekül.

  • Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra már csak Somogy, Tolna, Fejér, Veszprém, Komárom-Esztergom, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyére, valamint a főváros területére adott ki citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést. Ezekben a megyékben gyenge hófúvás várható, és a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet.

    omsz
    Fotó: omsz.hu
  • A hatóságok a lehetőségeikhez képest felkészültek a várható rossz időjárás következményeire, ám az erős szél által emelt, sokszor négyméteres hótorlaszok teljesen váratlanul érték őket, mondta Pintér Sándor belügyminiszter az ATV Egyenes beszéd című műsorának telefonon. Mint mondta, nincs olyan eszközük, amely "rendeltetésszerűen" el tudja távolítani az ilyen akadályokat, ezért azokat markológépekkel kellett lebontaniuk, ami időt vett igénybe. (MTI)

  • Gábor írja iPad-jéről az M1-es 114-es kilométerétől útban Budapest felé:

    Az elmult 4 km-t 18 ora alatt tettuk meg busszal. Ugy ertesultunk a hirado sikertortenetkent mar multidoben szamolt be az m1 letakaritasarol. Hozzatartozoink ezen informaciok alapjan boldogan hivtak minket, hogy mikor erunk haza. Sajnos ki kellett oket abranditanunk, mivel az igazsag az, hogy 20 km elottunk jarhatatlan, ebbol 10 km mindket iranyba. A mai nap soran az 50 fos busz 6 kg kenyeret kapott es nemi innivalot. Az elmult percekben az osztrak voroskereszt hozott szamunkra takarot es meleg teat, sajnos ennivalot csak kesobb tudnak hozni... Hol vannak a magyar szakemberek? Mikor szamithatunk ennivalora? Sajnos azt a tajekoztatast kaptuk, hogy holnap delutanig nem tudjak felszabidtani az elottunk allo 20 kmt. Szerintem erdemes lenne megirnotok, hogy mekkora szakadek tatong a mediaban beharangozott sikertortenet es a csuf igazsag kozott. 20 ora utan most jutottak el a hatosagok, hogy egy akkora rest vagjanak a szalagkorlaton, hogy egy busz is vissza tudjon fordulni..

  • Kivizsgálják, miért nem segített az egyik nagy mobilszolgáltató a tárca tájékoztató üzenetének továbbításában, mondta Pintér Sándor az ATV-nek. Szerinte a cég előfizetőinek az eset után végig kell gondolniuk, továbbra is ügyfelei kívánnak-e maradni egy olyan vállalatnak, amelyik nem segít nekik bajban. (MTI)

  • A leállósávot elfoglaló autósok, valamint a belső sávot eltorlaszoló kamionosok nehezítették az autópályán rekedtek mentését, mondta telefonon Pintér Sándor belügyminiszter az ATV Egyenes Beszéd című műsorának. Pintér tudomása szerint jelenleg már nincs olyan autós, akit ne értek volna el.

  • Már csak négy településen van részleges zavar az áramellátásban Hajdú-Bihar megyében, az ivóvíz-szolgáltatás pedig mindenhol helyreállt, közölte Rácz Róbert, a megyei védelmi bizottság elnöke. A megyében reggel még 39 településen szünetelt teljesen vagy részlegesen az áramszolgáltatás, és délután 10 helyen az ivóvízellátás. (MTI)

  • Nagyon sokan akartak segíteni a Pető Intézetnek, miután megírtuk, hogy néhány gyerek ott rekedt. Az intézet recepciósa írta az Indexnek:

    Fél órával ezelőtt már annyi ételadomány érkezett, hogy egész hétvégére bőségesen el lettek látva a gyerekek. Az intézet recepciósa vagyok és félpercenként csörög a telefon, amit ha felveszek, csak azt tudom válaszolni, hogy szerencsésen megoldódott a probléma.

  • Olvasónk küldte ezt a részletet Illyés Gyula 1941-es kötetéből:

    „A rákosi vásár ott zajlott alig pár lépésnyire a Múzeum mögött. Három órára az eső szétverte az országos vásárt; az ország minden részéből odasereglett marhahajtók, juhászbojtárok, parasztok és mesterlegények egyéb dolog hiján odaszállingóztak a Múzeumhoz előbb csak bámészkodni aztán leselkedni, majd engedelmeskedni. Szebb találkozást a költő (Petőfi) álmodni sem álmodhatott, élete legnagyobb fellépésére a sors egy kis népi országgyűlést rendelt.”

  • Egyre több településen áll helyre az áramszolgáltatás Észak-Magyarországon, közölte az ÉMÁSZ Nyrt. A mintegy 18 ezer érintett háztartás közel felénél már újra van áram. Továbbra is problémák vannak azonban a Bodrogközben például Györgytarló, Tiszakarád, Tiszacsermely, Cigánd, Nagyrozvágy, Kisrozvágy, Alsóberecki, Felsőberecki, Ricse, Bodroghalom, Karos, Karcsa, Pácin településeken. Ebben a térségben a helyreállítási munkákat nehezíti, hogy a kitört oszlopok belvizes területeken vannak, így a megközelítésük is komoly problémát jelent. A Taktaközben vezetékszakadás miatt Újharangod, Újcsanálos, Sóstófalva, Bekecs, Legyesbénye, Alsódobsza településeken és Megyaszó egy részén van továbbra is fennakadás az áramszolgáltatásban. Az áramszolgáltató minden emberével és eszközével a hibás hálózatszakaszok helyreállításán dolgozik, valamint alvállalkozókat is bevon a javításba, áll az ÉMÁSZ közleményében.

  • Buszon ragadt olvasónkat ismerősei keresték telefonon, hogy mikor ér már haza, hiszen a híradóban azt hallották, hogy már teljesen megtisztították az utat. Pedig a helyzet közel sem ennyire idilli, olvasónk előtt például még 20 kilométernyi járhatatlanan út van. A buszon utazó 50 embernek a nap folyamán összesen egyszer osztottak ki hat kiló kenyeret és némi innivalót. Nem rég az osztrák vöröskereszt ért oda hozzájuk, pokrócokkal és folyadékkal, de élelmiszert ők is csak később fognak vinni. Ráadásul azt a tájékoztatást kapták, hogy holnap délutánig nem is fogják tudni megtisztítani az előttük fekvő 20 kilométeres szakaszt, 20 óra várakozás után most jutottak el odáig a hatóságok, hogy akkora rést vágtak a szalagkorlátba, amin már egy busz is vissza tud fordulni.

  • A győri katonák "a helyzet normalizálódásáig" a nap 24 órájában fogják járni az utakat, írta a Magyar Honvédség a Facebook-oldalán. (MTI)

  • A közösségi meteorológia lenyomta az államit, Mesterházy versenyt hisztizett Gyurcsánnyal, tankok mentették már a mentőket is és mém lett a Belügyminisztériumból. Nézze meg, hogy mi történt a közösségi médiában, miután a tél lerohanta az országot.

  • A terrorelhárítók találták meg nem sokkal este hat óra után azt a tüdő transzplantáción átesett férfit, aki az M1-es autópálya 92 és 100 km közti szakaszán rekedt egy BMW-ben. A férfi egy élénk színű sálat helyezett a kocsi tetejére, így találtak rá. A férfit kézről kézre adva az egyik BTR-be helyezték, majd átadták őt az Országos Mentőszolgálat munkatársainak, közölte a Terrorelhárítási Központ. A TEK két BTR típusú harci járműve eddig mintegy 400 járművet, elakadt hókotrót húzott ki a méteres hóból. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság és a katasztrófavédelem munkatársaival közösen mentettek ki a terrorelhárítók egy nyolc hónapos kisbabát, akit sikerült meleg helyre szállítani. Segédkeztek egy járásképtelen német, lábsérült férfi kórházba szállításában is.

  • A Vasatgbőr blog szerint nincs olyan esemény, amire ne lehetne előhúzni egy seggszáj-gyűjteményt a Fidesz részéről. 2006-ban a 4 halálos áldozattal járó vihart követően Navracsics Tibor példákkal érvelt amellett, hogy a kormányzat tehetetlensége esetén illene beadnia a lemondását a felelős politikusoknak. És most mi van?

    Még több vélemény a helyzetről, a kormányról, a hóról és a tankokról az Index2-n.

  • A viharos széllel, hóval, faggyal birkózó megyékben a kórházak és más egészségügyi ellátóhelyek rendben működnek, ahol áramszünet van, ott aggregátorok működnek - közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Gyorsreagálási Főosztályának központi ügyelete. Az ÁNTSZ minden megyében már korábban összeírta a várandósokat és a dializisre szorulókat. A móri központi ügyeletről két beteget lánctalpasok szállítottak Székesfehérvárra. Hajdú-Bihar megyében több helyen áramszünet van, amit az egészségügyi intézmények, ügyeletek, aggregátor beállításával hidalnak át. Kiemelten figyelnek arra, hogy az áram hiánya miatt kiolvadó hűtőkben tárolt oltóanyag készletek hűtését megoldják. Az áramszünet miatt probléma lehet a vízellátással, a helyi vízműveknél ennek elhárításán dolgoznak. Sátoraljaújhelyen a kórház aggregátora működésképtelen, ezért a MKVI elrendelte a helyi védelmi bizottság részére az azonnali javítás elvégeztetését. Az érintett háziorvosi ügyeletekkel az illetékes járási tisztifőorvosnak folyamatos a kapcsolata. Az áramkimaradások miatt a háziorvosi ügyelet áramellátását három központi ügyeleten aggregátorok telepítésével oldották meg.

  • A rendőrség az 1-es számú főútra tereli a kamionokat az autópályáról a 94-es km szelvénynél. Győrig rendőri felvezetéssel mennek tovább, ott visszatérhetnek az M1-es autópályára, és folytathatják útjukat Ausztria felé, írja a police.hu.

  • Akkor a rendőrség szeretné, hogy jelentkezzen. A Komáromi Rendőrkapitányság kéri azokat, akiknek a 13-as számú főúton és az 1-es számú út komáromi szakaszán vesztegel a járművük, jelentkezzenek, hogy autójukat vagy tehergépkocsijukat el lehessen szállítani.

  • Orbán Viktor szerint a nagy szél miatt nem lehet életeket menteni helikopterrel, de a Forgószárny blog szerint a vihar óráiban nem volt olyan helikopter, amit erre a célra be lehetett volna vetni. Jelenleg két mentőhelikopter és egy rendőrségi van a levegőben Nyugat-Magyarországon.

    Vélemények a helyzetről az Index2-n.

  • Szombaton három órára várják az embereket a Jászai Mari téri képviselői irodaház elé. A meghívóban ez áll: Köszönjük meg azoknak, akik részt vettek az emberek mentésében. "Köszönjük" meg annak, akinek feladata lett volna a közszolgáltatások biztosítása. Hozzon mindenki magával egy hólapátot vagy egy kormányt!"

    157068 230113010447180 2593
    Fotó: Rendkívüli Ügyek Minisztériuma / Facebook
  • A segítséget ígérő sms tényleg minden magyar T-Mobilos és Vodafone-os telefonszámra elment. Hallottunk olyanról, akit Tel-Avivban ért utol az üzenet, másnak Pármában szóltak, hogy ne hagyja el az autóját és menjen át egy másik járműbe.

  • A katasztrófavédelmet alig több, mint egy éve alakította át a kormány, és Orbán Viktor az egységes állami katasztrófavédelmi szervezet megalakulása alkalmából elmondott beszédében talán kicsit túlságosan is megelőlegezte a bizalmat: "A katasztrófavédelem a magyar állam egyik legfegyelmezettebben, legjobban működő testülete; azt is mondhatnánk, hogy valódi sikerágazat."

    A miniszterelnök ráadásul olyan biztos volt a katasztrófavédelmi szervek felkészültségében, hogy még azt is ki merte jelenteni, hogy "az állam mától fogva nem moshatja kezét, ha a katasztrófavédelem területén valami nem zajlik megfelelően." Amikor pedig az LMP felrótta az összevonást kísérő létszámleépítést, akkor a Fidesz azzal dobta vissza a labdát hogy "az új katasztrófavédelmi törvény életbe lépésével jóval hatékonyabbá és szervezettebbé válik Magyarországon a veszélyhelyzetekkel szembeni fellépés, a katasztrófahelyzetek megelőzése".

  • A Pető Intézet Villányi úti épületében ragadt néhány gyerek, akiket az időjárás miatt nem tudtak elvinni, és ők köszönettel várják az étellel segíteni tudó emberek jelentkezését.

  • Nyolcvanegy település van még áramszolgáltatás nélkül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, közölte a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársa. Az üzemzavar csaknem 60 ezer háztartást érint. Nyíregyházán három melegedőhelyiséget jelöltek ki az áramkimaradás miatt fűtés nélkül maradt lakóknak. Emellett a Zrínyi Ilona Gimnázium kollégiumában 15 embert helyeztek el, akiket a vasútállomásról vittek a kollégiumba. Mátészalkán a polgármesteri hivatal aulája is nyitva áll a lakosság előtt, ezt viszont nem vették még igénybe. Más településen egyelőre nem igényelték a melegedők megnyitását. A katasztrófavédelem megyei ügyeletét megerősítették, így már hét ügyeletes kezeli a hívásokat az igazgatóságon. (MTI)

  • A MÁV szerint valamelyest javult a közlekedési helyzet, számos elővárosi vonalon mérséklődtek a késések. Viszont például a Budapest–Győr–Hegyeshalom, a Szombathely–Székesfehérvár és a Budapest–Pécs vasútvonalakon még mindig akár több órás késések lehetnek. Az aktuális helyzetről itt, a Máv-Start oldalán lehet tájékozódni. A MÁV még mindig azt kéri, hogy aki teheti, egyáltalán ne induljon útnak.

  • A rendkívül mostoha körülmények ellenére kiválóan sikerült megszervezni a mentési munkálatokat, értékelte a rendőrség és a katasztrófavédelem munkáját Pintér Sándor. A belügyminiszter Bábolna mellett, az M1-es autópályán nyilatkozott, ahol éppen átvágták az elválasztó szalagkorlátot, hogy a Győr irányába tartó, de a dugóban rekedt autók vissza tudjanak fordulni. A belügyminiszter azt mondta: az időjárás próbára tette kollégáit, de a katasztrófavédelem és a rendőrség egységei az extrém körülmények ellenére minden helyszínre odaértek. Hozzátette: négyezer kollégájuk, a katasztrófavédelem és a polgárőrség emberei folyamatosan dolgoznak, ennek köszönhetően senkit sem találtak kihűlve a járművében. Pintér szerint késő estig, vagy éjszakáig kiszabadíthatják az úton rekedt személyautókat, és a szalagátvágásokkal szakaszosan, hol az autópálya egyik, hol a másik oldalán, de megindulhat a forgalom. A belügyminiszter megköszönte az állampolgárok segítőkészségét, és köszönetet mondott a mentésben résztvevőknek is. (MTI)

  • Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának legújabb közleménye szerint a rendőrség megnyitotta az M7-es autópályát, az már mindkét irányban teljes szakaszon járható. Járható továbbá az 1-es számú főút teljes szakasza is.

  • Debrecenben minden, az áramszolgáltatásban és a közlekedésben előforduló fennakadást sikerült elhárítani péntek estére, mondta a polgármester, Kósa Lajos. Debrecen külső részein, a Csapókertben, a Lenctelepen és a Biczó István-kertben voltak korábban kisebb áramkimaradások. Hajdú-Bihar megyében most már nincsenek járhatatlan útszakaszok. Az önkormányzatnak nem kellett rendkívüli intézkedéseket hoznia a hóhelyzet miatt, a melegedők képesek minden rászorulót befogadni, tette hozzá. Kósa azt mondta, hogy jelen állás szerint a debreceni repülőtér fogadni tudja majd a szombati menetrend szerinti járatokat. (MTI)

  • Aki otthagyja gépjárművét az úton az a szélvédő mögé írja ki elérhetőségeit, hogy önkénteseink tájékoztathassák, ha elérte autójukat a mentés - kéri a közép-Budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület.