Orbán sokat tett a dohányzás visszaszorításáért

2013.05.31. 12:17 Módosítva: 2013.05.31. 13:58

Orbán Viktor miniszterelnök kapta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) díját a dohányzás visszaszorításáért tett erőfeszítésekért, jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár.

Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodájának vezetője hozzátette: Magyarország több olyan intézkedést hozott az elmúlt két évben, amelyekhez politikai döntéshozói támogatás kellett, a díj ennek a támogatásnak az elismerése.

„Az idei évben, nagyon gondos mérlegelés következtében, néhány más prominens személyiség mellett Magyarország és Magyarország miniszterelnöke kapta meg ezt a díjat, elismeréseként annak, ami az elmúlt években történt a dohányzás visszaszorítása érdekében” – mondta az irodavezető.

2012 januárja - illetve egy négyhónapos türelmi idő után 2012 áprilisa - óta zárt helyen sehol sem lehet rágyújtani Magyarországon. Dohányzásra kijelölt helyet csak a szabad levegőn, a közforgalmú intézmények bejáratától öt méterre lehet kijelölni. A kórházakban és iskolákban még az udvaron sem lehet rágyújtani. Tavaly több mint 12 millió forint bírságot szabtak ki az ellenőrök a nemdohányzók védelméről szóló törvény megsértéséért.

A cigaretta árát több lépésben emelték. Idén januártól a cigarettásdobozokon nemcsak figyelmeztető feliratokat, de elrettentő képeket is fel kell tüntetni.

Idén július elsejétől cigarettát és dohányárut csak az erre kijelölt boltokban lehet árusítani. Egy hete hirdették ki, ki nyert koncessziót dohányárusításra: a 15 ezer pályázóból 5415-en nyertek koncessziót 20 évre.