Lassan minden a helyére kerül

2013.06.04. 10:39
Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kora reggel nem volt egyszerű a kislányomnak elmagyarázni, hogy a hetek óta várt óvodai hajókirándulása a nyavalyás árvíz miatt elmarad, és hogy valahogy megvigasztaljam, megígértem neki, este megnézzük az egyre magasabb Dunát. A középiskolásokat viszont ilyesmi biztosan nem fogja vigasztalni, ugyanis elmarad a szerdára és csütörtökre szervezett CSIVIT, azaz a Budapesti Torna Szövetség és a Budapesti Diáksport Szövetség Csupa Izom, Vidámság Torna elnevezésű játékos tornavetélkedő a margitszigeti Palatinuson.

  • Játékot hirdetett a Kisalföld: jelentkezzen, aki felismeri magát a tizenegy éve készült képeken!

  • A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) idáig 20 szivattyú- és átemelő telepet készített fel az extrém helyzetre és 24 árvízvédelmi zsilippel zárta le a víz útját. A felszínen eddig 5 árvízvédelmi kaput torlaszoltak el. Ma még 9 árvízi kaput és 7-8 árvízvédelmi zsilipet zárnak le a védvonalakon. (FCSM)

  • Az alaptörvény szerint

    a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén (...) veszélyhelyzetet hirdet ki és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.

    A kormány veszélyhelyzetet kihirdető rendelete alapesetben tizenöt napig hatályos. (MTI)

  • Ha Csehországba, Németországba vagy Ausztriába készül, kattintson ide>>>

  • Az Ökumenikus Segélyszervezet megkezdte a tahitótfalui idősek otthona lakóinak kiköltöztetését. Az épületben hamarosan másfél-két méter magasan fog állni a víz.

  • Tizenöt jel, ami miatt nem hiszed el hogy itt a nyár címmel jelent meg bejegyzés a Viharsarki Kattintós blogon.

  • Ott lesz: Czunyiné Bertalan Judit Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott

    Időpont: 13.30

    Téma: az árvíz

  • „A Fidesz minden támogatást megad a kormánynak és a szakembereknek ahhoz, hogy az árvízi védekezés eredményes és hatékony legyen” – mondta Hoppál Péter, a párt (egyik) szóvivője. (MTI)

  • A Máltai Szeretetszolgálat elsősorban a gátakon dolgozó egységek ellátásáról gondoskodik, önkéntesei forró teát, kávét, szendvicseket, élelmiszert visznek a helyszínre, de szükség szerint gondoskodnak esőkabátról, takarókról, gyógyszerekről is.

    Itt lehet jelentkezni: arviz@maltai.hu

  • A miniszterelnök reggeli sajtótájékoztatójáról készült video megjelent a kormány weboldalán.

    Veszélyhelyzetet rendelt el a miniszterelnök

    Orbán Viktor a 12 órától érvényes veszélyhelyzet bejelentése mellett ismertette a dunai árvízvédelemre összehívott kormánybizottság eddigi döntéseit. A kormányfő elmondása alapján a védekezésben 8 000 katona, 1 400 vízügyi szakmeber, 8 000 katasztrófavédő és 3 600 rendőr vesz majd részt, de a fenti létszámok szükség esetén „meg is többszörözhetőek”.

    A miniszterelnök szerint van esély a lezúduló víztömeg mederben tartására, de ahhoz, hogy emberéletben ne essen kár, az állampolgárok együttműködésére van szükség.

  • Munkatársaink a Győr-Moson-Sopron megyei Dunaszentpálról jelentkeztek néhány perce, ahol önkéntesek segítségét várják. Hatvan emberre lenne szükségük.

    Ezen a számon lehet jelentkezni: +36 70 293 4010

  • Ma este nyolckor lezárják a budai alsó rakpartot, éjfélkor pedig ugyanerre a sorsra jut a pesti alsó rakpart is. (BKK)

  • Az alaptörvény szerint "a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén (...) veszélyhelyzetet hirdet ki és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be".

    A kormány veszélyhelyzetet kihirdető rendelete alapesetben 15 napig hatályos.

    Veszélyhelyzetben korlátozható a járműforgalom, valamint a lakosság közterületi tartózkodása, továbbá szükséges esetben elrendelhető a kitelepítés is.

    A törvény szerint veszélyhelyzetben elrendelhető ideiglenes polgári védelmi szolgálat is.

    A ma délelőtt bejelentett veszélyhelyzet három megyére terjed ki: Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megy egészére, Pest megyének pedig csak bizonyos részeire vonatkozik – így a  szobi, szentendrei és dunakeszi járására, valamint Budapestnek a Duna-part menti területeire: az I., a II., a III., a IV., az V., a IX., a XI., a XIII., a XXI. és a XXII. kerületre. (MTI)

  • Nagymaroson is megkezdték a védekezést. A homokzsákokat két ponton, a Panoráma parkolóban és a Dám mellett halmozták fel, várják az önkéntesek jelentkezését. (nagymaros.hu)

  • Ahogy az a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság honlapján olvasható, a Tassi-zsilip május 18-án reggel meghibásodott, ezért a hajózsilip „hajózásra és vízszint szabályozásra nem alkalmas”.

    Az ügyben megkerestük Stimm Gábort, az igazgatóság többek között az árvízvédelemért is felelős osztályának vezetőjét, akitől megtudtuk: a zsilipet mostanra megjavították, „jó egyhetes munka volt”, de a zsilip egyébként is csak a hajóforgalom szabályozásában játszik szerepet, ezért az árvízvédelmi előkészületeket semmiképpen nem befolyásolta volna.

  • Milyen jó, hogy baloldali hisztériavádakból nem épültek gátak, mert most azok is leomlottak volna, kuncoghatott magában Hoppál Péter fideszes szóvivő, majd írni kezdte a közleményét: A Fidesz véleménye szerint látványosan összeomlott a baloldal trafikügyben folytatott, "agyaglábakra épített hisztériakampánya.

  • Pozsony Dévény városrészét elzárta a víz, autóval már nem lehet megközelíteni. A városrész polgármestere, Ľubica Kolková már tegnap felhívta erre a lehetőségre a helyiek figyelmét – az ár nem maradt el. Felszólították az embereket, hogy vásároljanak be előre, mert feltehetőleg két napra el lesznek zárva a közlekedési útvonalak. A dévényieket egyelőre nem evakuálják, de ha kell, a katonaság azonnal közbelép. (tvnoviny.sk / fordította: Zirig Árpád)

  • Wakeboardozás az úton
  • cikkünk a témában: SzBF

    Itt az első kép az árvízi kismajomról

    (szia, Laci)

  • cikkünk a témában: SzBF

    Ki mondta, hogy Bécs élhető város?

    Télen a hó, most a víz. A szórakozónegyed és részben a kikötő víz alatt, az ár betört egy alagútba is. Tóth-Szenesi Attila tudósítása.

  • A számítások szerint pénteken 890 +/- 20 cetiméternél fog tetőzni az ár a Szigetközben, a nagybajcsi vízmérőnél, míg Budapesten 875 +/- 30 centiméteres vízállás várható 9-én, vasárnap – írja az Országos Vízügyi Főigazgatóság Országos Műszaki Irányító Törzsének (OMIT) közleménye.

    Jelenleg I. fokú védekezés van 286 km-en, II. fokú védekezés 62,3 km-en, rendkívüli védekezés pedig 143,4 km-en van, összesen 491,8 km töltés mentén védekeznek a szakemberek. (OMIT)

  • cikkünk a témában: SzBF

    A szlovákok optimisták

    Számításaik szerint a Duna nem fogja elérni a 2002-es szintet. Nyolc turbina működik a bősi erőműnél.

  • Az Orbán Viktor Facebook oldalán megjelent fotón a miniszterelnök és Tarlós István elmélyülten figyelik az áradó Dunát a Római-parton.

  • Mintegy kilencszáz katonát vetnek be keddtől az árvízi védekezésben - közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (Éduvízig). A Belügyminisztérium a térségben az esztergomi, a Komárom-Almásfüzítő, a Vének-Dunaremete, a Dunaremete-Rajka, a Vének-Dunaszentpál és a Mosoni-Duna-Rábca árvízvédelmi szakaszon léptetett életbe rendkívüli készültséget.

    A katonák jelenleg a töltéseket magasítják, homokzsákokat töltenek. (MTI)

  • Több olvasónk jelezte, hogy elérhetetlen a Magyar Közút szolgáltatása, az Útinform. Megnéztük, tényleg így van. Mindjárt megkérdezzük a szóvivőt, mi az oka.

  • Videósunk a Római-parton sétálgatott, és nagyon tetszett neki, amit látott. „Bár mindig ilyen lenne” – sóhajtott. Kevés az ember, nagy a nyugalom, de ehhez persze az is kell, hogy minden zárva van. Néhány fabódét éppen bontanak. A közlekedőket polgárőrök irányítják, akik a parkoló autók tulajdonosait is megpróbálják felkutatni.

  • cikkünk a témában: SzBF

    Zacskós vizet is hozhat a rekordáradás

    De erre kicsi az esély: a vízművek felkészült, és csak áramproblémák miatt lehet gond az ivóvízzel.

  • Az áradás miatt kritikus a helyzet az észak-csehországi Ústí nad Labem városában,  amelynek védelmére miniszteri döntéssel kedd délelőtt mérsékelték a Moldva folyón lévő tárolókból kifolyó víz mennyiségét.

    A Moldva ugyanis még Ústí nad Labem előtt beleömlik az Elbába, s ez utóbbi vízszintje a városnál már most elérte a tíz métert, hét méterrel meghaladva a normális vízszintet. Amennyiben tovább emelkedne a vízszint, félő, hogy a város nagyobbik része víz alá kerülne és hatalmas károk keletkeznének. A folyó menti gátakat 10,5-11 méteres vízszintre méretezték. (MTI)

  • Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút szóvivője villámgyorsan reagált a megkeresésünkre. Ezt írta:

    Egy ideig valóban nem volt elérhető a www.kozut.hu oldalunk, amely néhány perce újra működik, a hiba okát keresik informatikusaink.