Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Most értünk haza Budapestre Pilismarótról az erdei utakon - írja Kiky. - Barátunkat voltunk meglátogatni. Sajnos mindenüket el fogja vinni a víz. A védekezés lehetetlen, négy oldalról képtelenség körülhomokzsákolni a faházat.

    tumblr mnyqjiqHi21sur16po1 500
    Fotó: Kyky / Olvasónk
  • A következő napokban, a valószínűsíthető hétfői budapesti tetőzésig, csak kapkodjuk majd a fejünket, annyi vízállásrekord dől meg. Az első haza most, péntek hajnali 2-kor megdőlt: a Győr-Moson-Sopron megyei Nagybajcson 877 centiméter a vízállás, az eddigi 875 centiméter volt. A följebb fekvő Rajkánál még mindig nem akar megdőlni a 843 centiméteres rekord, a vízállás még mindig, immár órák óta 843 centiméter. (vízügy.hu)

  • Részlet az MTI 2002. augusztus 31.-i tudósításából egy békéscsabai lakossági [lakósági] fórumról:

    Medgyessy Péter utalt arra, hogy az árvízi védekezés során az ország összefogott. Bebizonyította, hogy fontosabb az értékek védelme, a másik ember megvédése és becsülete, mint az acsarkodás, a viták, a különböző széthúzó nézetek. A miniszterelnök úgy látja, hogy a polgárokat a konkrét kérdésekre adott kormányzati válaszok érdeklik.

    • Nagybajcsnál kezdetét vette a Duna vízszintjének rekorddöntés-sorozata.
    • Több száz ember védekezik Győrújfalun, ahol megcsúszott a gát.
    • Az országban több ezer ember (becsléseink szerint kb. tízezer ember) tölti az éjszakát munkával a gátakon.
    • Orbán Viktor az éjszakát egy győri laktanyában tölti, reggel 8-kor sajtótájékoztatót tart a városban.
    • Budapesten várhatóan hétfőn tetőzik a Duna, minden bizonnyal rekordvízállással.

  • mossunk kezet! – hívja fel a figyelmet az ÁNTSZ. Az árvízi védekezésben részt vevők pihentetésére, étkeztetésére, ivóvízellátására is figyelnek, felügyelik a kitelepítettek higiénikus elhelyezését, felszólítanak az emésztőgödrök kiürítésére, az állattartó telepek trágyadombjainak elhordására, az állatok elszállítására, és még megannyi dologra. (ÁNTSZ)

  • Az ország legmelegebb pontja ezekben a percekben Csopak (Veszprém megye), ahol 17,1 fok van, a leghidegebb Pornóapáti (Vas megye) 10,4 fokkal. Budapesten 14-16 fokot mérnek. Az ég az ország fölött viszonylag tiszta, nem úgy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Boldogkőújfalun, ahol jégeső esik. A Duna mentén szerencsére sehol nem esik. Pénteken 23-27 fok lesz, néhol zivatarral, felhőszakadással, jégesővel. (idokep.hu)

  • megdőlt a rekord: Rajkán hajnali 3 órakor 646 centiméter volt a Duna vízszintje, három centiméterrel magasabb, mint az eddigi csúcs. Nagybajcson már hét centiméterrel van a vízállás a korábbi rekord fölött. (vízügy.hu)

  • A legtöbb halálos áldozattal járó árvíz Kínában volt 1931-ben. A halottak számát csak becsülni tudják, 2,5 és 3,7 millió közé teszik. Ez volt egyben a világ legtöbb halottal járó természeti katasztrófája. A lista második és harmadik helyén is Kína áll. A legpusztítóbb európai áradás a Németalföldön volt 1530-ban, százezernél több ember vesztette életét. A teljes listát itt lehet megnézni>>>

  • 6 órakor folytatjuk. Addig ismételjük át a legfontosabbakat:

    • Nagybajcsnál és Rajkánál kezdetét vette a Duna vízszintjének rekorddöntés-sorozata.
    • Több száz ember védekezik Győrújfalun, ahol megcsúszott a gát.
    • Az országban több ezer ember (becsléseink szerint kb. tízezer ember) tölti az éjszakát munkával a gátakon.
    • Orbán Viktor az éjszakát egy győri laktanyában tölti, reggel 8-kor sajtótájékoztatót tart a városban.
    • Budapesten várhatóan hétfőn tetőzik a Duna, minden bizonnyal rekordvízállással.
  • Az éjszaka is 2000 ember dolgozott Komárom-Esztergom megyében a gátakon, közölte a megyei katasztrófavédelem. A területre 70 embert vezényeltek át Hevesből, 180-at pedig Katasztrófavédelmi Oktatási Központból 180 fő.  Komárom-Esztergom megyében 2 elzárt település van:  Dömös és Pilismarót.

  • Az Országos Műszaki Irányító Törzs hajnali közleménye szerint 191 kilométeren van rendkívüli védekezés az országban: Győr-Moson-Sopron megye területén a Duna-menti és Mosoni-Duna menti, Komárom-Esztergom megye és Pest megye Budapest feletti területén a Duna-menti állami védvonalakon.

  • Pénteken korlátozások várhatók a győri helyi buszközlekedésben, mert a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak húsz buszra volt szüksége Győrújfalura illetve Bácsára. A reggeli munkásjáratok elindulnak, de a CITY buszokat, és több diákszállítást végző autóbuszjárat nem indul el Győrben, közölte a Kisalföld Volán.

  • Már hajnali 5 órakor felszálltak a Magyar Honvédség helikopterei az ideiglenes bázisként működő Pápa Bázisrepülőtérről, közölte a Honvédelmi Minisztérium. A gépek kora reggel Győrújfalu környékét derítették fel, majd Győr közelében homokot vesznek fel. Az éjjellátókkal is felszerelt MI-8-as és MI-17-es szállító helikopterek több tonnányi, homokkal töltött zsákot tudnak szállítani az árvízi védekezéshez.

  • "Csak a vízzel együtt megyek vissza Budapestre" - mondta Orbán Viktor a Kisalföldben pénteken megjelent interjúban. A miniszterelnök Győrben irányítja a védekezési munkákat. A kormányfő szerint kézben tartják az eseményeket, de "a legrosszabbra is fel kell készülni. Akkora mennyiségű víz érkezik, aminek elhárításával még korábban sosem birkóztunk meg".A miniszterelnök úgy látja: ha az összefogás megmarad, esetleg erősödik, "nagy valószínűséggel a mederben tudjuk tartani a vizet". (MTI)

  • Az állami közútkezelő péntek reggeli tájékoztatása szerint Pilismarót, Dömös és Kisoroszi is csak vízen közelíthető meg. Az ország 37 helyén összesen csaknem 108 kilométeren van forgalomkorlátozás, ebből harminc helyen teljes útzár.

  • Bősnél, Révkomáromnál és Párkányban még árad, Pozsonynál azonban péntek hajnal óta már apad a Duna vízszintje, amely ott csütörtök éjjel érte el a tetőpontját. Néhány órája a városnál lassú ütemben, de folyamatosan csökken a Morva vízszintje is. Mindkét folyó vízszintje csütörtökön az esti órákban érte el maximumát Pozsonyban, illetve Dévénynél, majd a kora hajnali órákban apadni kezdett. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai szerint a Duna Pozsonynál 10,32 méteres vízszinten, másodpercenként 10 540 köbméteres átfolyási sebesség mellett tetőzött, és ezzel csaknem fél méterrel meghaladta a 2002-ben ott mért több mint százéves rekordot. (MTI)

  • Az árvízzel leginkább veszélyeztetett kilenc szakaszból kettő rövidesen vizsgázik - mondta Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója az M1 Ma reggel című műsorában. Az első ilyen helyszín a Mosoni-Duna bal partjánál van, ahol egy régi töltés javítási munkálatait az érkező árhullám miatt már nem tudták befejezni, ezérta gáton suvadás történt, megcsúszott az odahordott föld. A másik a komáromi védvonal, ahol a vízügyi szolgálat szakemberei és a honvédség erői éjjel-nappal dolgoznak, hogy a megfelelő kiépítési magasságot el tudják érni. (MTI)

  • Komárom és Almásfüzitő között a víz a vasúti töltést nyaldossa, jelentette tudósítónk, aki épp arra vonatozik. Ha tovább emelkedik a víz, itt is le kell állítani a közlekedést. Ezen a területen nagyon sokan dolgoznak, keményen pakolják a homokzsákokat.

  • Ausztriában tovább apadt a Duna péntek reggelre, de főként Bécstől keletre még nem múlt el teljesen a veszély. Bécsnél péntekre virradó éjjel öt óra alatt húsz centiméterrel csökkent a vízállás. Hasonló mértékben csökkent a vízszint Ausztria keleti részén, a szlovák határhoz közeli szakaszon. Egész éjszaka folytatódott a küzdelem az árvíz ellen Hainburgnál, a szlovák határtól 15 kilométerre. Itt egy vasúti töltés alámosása és a talajvíz elleni is védekeznek. A falu egy részét már elöntötte a víz, az áramot kikapcsolták. (MTI)

  • A budai és a pesti alsó rakpartok lezárásával érezhetően lelassult a közlekedés Budapest belvárosában. Ma reggel a Szentendrei út is bedugult, mert az Aquincumi vasúti hídnál lezárták a külső sávot, és kitettek egy 30-as táblát. A központ felé haladók körülbelül 15-20 perccel nagyobb menetidőre számítsanak.

  • Kilenc méter körüli vízszintre számítanak vasárnap vagy hétfőn a közúton már megközelíthetetlen Kisorosziban, ezért ma újabb húsz centiméterrel, 920-ra emelik a gát magasságát, közölte Molnár Csaba polgármester. (MTI)

  • Reggelre sikerült a védekezéshez szükséges magasságig emelni Győrújfalunál a Mosoni-Duna töltését, visszahordták a kora este megcsúszott falrészt. Nagy Imre Attila polgármester elmondta: folyamatosan dolgoznak a szakaszon, és erősítik a gátat. (MTI)

  • Ma is csaknem ezer önkéntes tartalékos katonát vonnak be a védekezésbe. Jelenleg tizennégy helyen több mint 4200 katona vesz részt a mentésben. (MTI)

  • Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint ma az egész országban lehet felhőszakadás, elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-nél több csapadék hullhat. (OMSZ)

  • Repülés az árvízi területek felett

    (Honvédelmi Minisztérium)

  • A helyzet letisztult, de bekövetkezett az, amit szerettek volna elkerülni: a határszakaszon már a valaha mért legnagyobb vízállás fölött van a Duna vízszintje - mondta Orbán Viktor péntek reggel a győri katasztrófavédelmi központban. A valaha volt legnagyobb árhullámmal kell szembenézni,
    a legrosszabbra is fel kell készülni, ezért mindennél nagyobb összefogásra és együttműködésre van szükség.

  • Eddig 710 600 homokzsákot építettek be. Sződligeten két szivattyúra is szükség volt. (Pest megyei katasztrófavédelmi igazgatóság)

  • Az árvíz miatt eddig senki nem sérült meg és haláleset sem történt, mondta Orbán. A mentési munkálatok fegyelmezetten zajlanak, de ez szerinte az állam alkalmazásában álló emberektől el is várható. Orbán szerint az állampolgárok is lelkesen és aktívan segítenek és ők is fegyelmezettek. Egy negatív jelenség van, a rémhírterjesztés, de a kormány mindenről részletes tájékoztatást ad, a kitelepítésekről időben értesít mindenkit: "nem érdemes riogatni egymást, a baj magától is elég nagy".