Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kép után itt a szöveg Havasi Bertalantól, a kormányfő sajtófőnökétől, idézet az MTI-hírből:

    A miniszterelnök előzetes bejelentés és biztonsági kíséret nélkül a saját maga által vezetett kisbusszal járta végig a veszélyben lévő területeket, az autóban vele tartott Pintér Sándor belügyminiszter, Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató és Tarlós István főpolgármester is.

  • Ha medréből kilépő vízzel, esetleg árvízzel találkozik, vagy friss árvizes története van számunkra, írjon vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu!

  • Több mint nyolcvan, főleg idős embert költöztettek biztonságos helyre a Duna sződligeti árterében lévő Viktor Speciális Otthonból. A lakók többségét egy tornateremben helyezték el, tizenöt embert a váci kórházba vittek. (MTI)

  • Öt megyében és a fővárosban indított információs telefonvonalakat a Belügyminisztérium az önkéntesek koordinálására. Ezeken a számokon lehet jelentkezni.

  • Az árvízvédelmi falat és az árvízi kapukat jelenleg is gyorsított ütemben betonozzák és szerelik. (dunaiszigetek blog)

  • Már hordják a védekezéshez szükséges anyagokat és eszközöket a Margitszigetre, közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A Római-parton megkezdték az árvízi kapuk bezárását az elsőrendű védvonalon. Elkezdődött a védmű talpának a megerősítése is.

  • Pénzügyi gyorssegélyt ígért kedden a Németország déli és keleti részén pusztító árvíz károsultjainak a német kancellár. A szövetségi kormány első intézkedésként százmillió eurót különít el az árvízkárosultaknak. (MTI)

  • Szentendrén a Dumtsa Korzó szervezői úgy döntöttek, hogy a maguk módján készülnek fel a védelemre. Bográcsokkal, üstökkel, grillrácsokkal és tányérokkal vonulnak fel, hogy az önkénteseket segítsék. Ott lesznek a helyi termelők, a képző és iparművészek is. (Dumtsa Korzó)

  • Az almásfüzitői vörösiszap tározó gátjai négy méterrel magasabbak a hozzá csatlakozó árvízvédelmi gátaknál, ezért „nincs reális esély arra, hogy a tározó veszélyt jelentsen a környezetére” – mondta az Index kérdésére a Tatai Környezetvédelmi Zrt. kommunikációs tanácsadója. A TKV így oszlatta el a kételyeket:

    Az évezred árvizének nevezett 2002-es áradáskor még ezeket az alacsonyabb árvízvédelmi gátakat sem veszélyeztette az árvíz. Az itteni gátak nemcsak magasabbak, hanem stabilabbak is, mint a többi, mert a Bős-Nagymarosi vízlépcső építésekor plusz kőgáttal erősítették meg. Ez a gát Magyarország egyik legmagasabb és legbiztonságosabb gátja. A Katasztrófavédelemmel és Vízügyi Igazgatósággal egyeztetve, a Komáromnál várható 810 cm-es tetőzés esetén a VII-es gátkorona kb. 4-5 méterrel lesz magasabban a vízszintnél.

  • Orbán Viktor Facebook-faláról.

  • Rendkívüli helyzetet hirdetett ki kedden Pozsony önkormányzata a Duna és a Morva folyó megemelkedett vízszintje és az abból adódó árvízveszély miatt, a délután folyamán összeül a város válságstábja is

    A rendkívüli helyzet kihirdetését a Pozsonyt fenyegető árvízveszély fokozódása, valamint az tette indokolttá, hogy a Morva és a Duna várhatóan néhány órán belül elvágja a külvilágtól Pozsony nyugati városrészét, Dévényt. A Morva Dévénynél ömlik a Dunába.

    A Duna egész pozsonyi szakaszán, mindkét rakparton mobil védőgátak óvják az áradástól a várost, a Duna jobb oldali, ligetfalui rakpartját pedig már hétfőn lezárták. (MTI)

  • Kedd délután négy órától várják a Duna tetőzését a folyónak azon a szakaszán Ausztriában, ahol a legnagyobb veszélyt jelenti az áradás. Az osztrák vízügyi szolgálat tájékoztatása szerint a Wachau vidéken délután négytől várható a legmagasabb vízállás. A kienstocki mérőállomásnál 10,8-10,9 méteres vízállással számolnak, így várhatóan itt nem haladja meg az "évszázad árvizeként" emlegetett 2002-es áradáskor mért 10,9 métert. A Duna alsó- és felső-ausztriai szakaszán, Bécstől 60-100 kilométerre nyugatra feszült helyzet alakult ki kedd reggelre, újabb településeket fenyeget elöntéssel az ár, annak ellenére, hogy a folyó áradása lassult hétfő óta. (MTI)

  • A szaktervezők szerint elsősorban három területen lehet szükség lakossági kitelepítésekre Budapest III. kerületében az árvíz miatt. Tarlós István közleménye szerint az északi terület a Rövid utca, az Árpád utca, Ásó utca északkeleti vége, a Sinkovics Imre utca északnyugati vége, az Ármány utca északnyugati vége, a Naplemente utca, a Markó utca, az Ipartelep utca, a Szent István utca, a Pünkösdfürdő utca, a Mária utca és a Batthyány utca által határolt terület.

    A déli zóna az Arany utca keleti vége, a Kölcsey utca keleti vége, a Béke utca keleti vége, a Zrínyi utca középső része, a Zöldfa utca nyugati vége és a Kolozsvári utca nyugati vége között fekszik. A nyugati terület pedig a Tegez utca, a Bem utca déli vége, az Aradi utca északi vége és a Petőfi utca keleti vége közötti terület. (MTI)

  • A budai alsó rakpartot várhatóan kedd este 8 órakor, a pestit – a korábban jelzettnél korábban – este 10 órakor zárják le.

  • Eddig huszonegy embert kellett kitelepíteni az otthonából Győr-Moson-Sopron megyében, Kisbajcson és Véneken a Duna áradása miatt, mindannyiukat rokonoknál, ismerősöknél helyezték el. Az árvízi védekezésben a katasztrófavédelem, a közútkezelő és a vízügyi igazgatóság háromszáz munkatársa vesz részt.

  • Ingyenesen hívható telefonszámot indított az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), a vonalon az árvízi helyzettel kapcsolatos követendő magatartási szabályokról, a már megtett és tervezett intézkedésekről, a kialakult veszélyhelyzetekről, valamint az esetleg szükségessé váló kitelepítésekről lehet érdeklődni. A 06-80-205-500-as zöldszámot lehet hívni, de az érdeklődők információkat kaphatnak a +36-1-469-4347, a +36-20-820-0089, valamint a +36-1-469-4168 számokon is. Jelezték azt is, hogy az árvízi védekezésre önkéntesen jelentkezők a lakóhelyük szerint illetékes területi katasztrófavédelmi szervnél kaphatnak további információkat.

  • Videósunk jelenti a Római-partról: a Golyós söröző tulajdonosnője azt mondta, hogy elfelejtették kimenekíteni az ugrálóvárukat. „Sebaj, majd felfújjuk, viszünk fel rá pár sört és csak ringunk, ringunk a vízen” – mondta.

  • Dunamocson (Moča) is emelkedik a vízszint, azonban a magas töltésnek köszönhetően nem valószínű, hogy a község területén gondok lehetnének. Az ártér viszont fokozatosan telítődik, mondta Banai Tóth Pál polgármester. (bumm.sk)

  • Passau víz alatt
  • Részlet Török Zsolt MSZP-szóvivő közleményéből:

    Hoppál Péter és Fidesz jobban tenné, ha három év kétharmados kudarca után az uniós fejlesztések kapcsán is hallgatna. Magyarország ma már az EU-s források okos és igazságos elosztása terén sem vár jobb teljesítményt a Fidesztől.

  • Egyelőre nincsenek jelentős késések a magyarországi vasúti közlekedésben a Duna áradása miatt, tájékoztatott a MÁV, hozzátéve, hogy kedd reggel megkezdődött az árvízi védekezés a Budapest-Hegyeshalom-Rajka vasútvonal Komárom és Almásfüzitő közötti szakaszán. Szőny és Komárom között egy 4 kilométeres szakaszon félpályás vágányzár mellett önkéntesek és 150 katona segítségével homokzsákokkal erősítik a vasúti töltést, majd kőzúzalékkal teli tehervagonokkal terhelik a pályát. A védekezési ideje alatt ezen a szakaszon sebességkorlátozás mellett csak egy vágányon járnak a vonatok, emiatt kedd délután 10-20 perccel hosszabb a belföldi vonatok menetideje. Az árvízhelyzet miatt Ausztriában és Németországban is korlátozásokat vezettek be, ezekről bővebben a MÁV honlapján olvashat>>>

  • Árvízi készülődés a Római-parton

    Árvízi készülődés a Római-parton
  • Itt vagyunk Dunaújvárosban, itt van Földvár, Paks, de a hírek nem írnak arról, hogy itt a környéken mi várható.

    – írta egy olvasónk nemrég, és igaza van. Mindjárt körülnézünk, mi újság az alsó szakaszon.

  • Fejér megyében a Duna előreláthatólag az eddig mért legmagasabb vízállás közelében tetőzik vasárnap vagy a jövő hét elején. Kiss Jenő, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér megyei üzemmérnökségének vezetője elmondta, hogy a Duna teljes megyei szakaszán, valamint a váli és a Szent László-vízfolyásnál kedd reggel óta elsőfokú árvízvédelmi készültséget tartanak. A folyó adonyi vízmércéjénél 739 centiméter volt az eddig mért legmagasabb vízállás. A kulcsi, rácalmási és dunaújvárosi magas partoknál okozhat gondokat elsősorban az árvíz.

  • Négy helyen kritikus az árvízi helyzet Győr-Moson-Sopronban: Győrújfalun, Győrzámolyon, Dunaszentpálon és Mecséren folynak intenzív védekezési munkálatok. A korábbi hírekkel ellentétben a katasztrófavédelem nem rendelt el kitelepítést a megyében, az otthonát elhagyó huszonegy embert a helyi polgármesterek kérésére költöztették ki.

  • A Vöröskereszt elindította 1359-as adományvonalát, hogy segítse az árvíz kapcsán felmerülő katasztrófa-készenléti és válaszadási tevékenységét. A legnagyobb hazai humanitárius szervezet felhívására eddig ezer önkéntes jelentkezett.

  • A zalai védelmi bizottságok 350 önkéntessel és ötven eszközzel tudnak segíteni szükség esetén az árvíz miatt veszélyeztetett megyékben, tájékoztatott a Zala Megyei Védelmi Bizottság (ZMVB). A Murán az elmúlt napokban kisebb árhullám vonult le, de annak szintje nem érte el az elsőfokú riasztási értéket. A Zala megyei folyóvizeken nincs jelentős áradás, és a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság előrejelzése szerint a közeljövőben nem is várható.

  • Milliárdos károkra számít a parton az árvíz miatt a mobilgátpárti Római Partért Egyesület, aminek vezetője Egri Gábor, az egyik parti hotel tulajdonosa. Szerintük 70 hektárnyi, legálisan, építési engedéllyel beépült terület van veszélyben, az ingatlanok összértéke 40 milliárd forint körüli. A parton 13 hektár állami közösségi tulajdonban van.