Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Heves megyében működő élelmiszeripari cégek több mázsa élelmiszert adtak a gátakon dolgozóknak. A megyei sütőipari társaság közel egy mázsa szeletelt kenyeret és több láda friss sajtos pogácsát, a Detki Keksz Kft. csaknem két mázsa kekszet, az egri Pásztor-Hús Kft. 30 kilogrammnyi füstölt húsárut, az édesipari terméket gyártó Stühmer Kft. tejcsokoládét küldött a védekezésben Nyergesújfalun részt vállaló Heves megyei katasztrófavédőnek. (MTI)

  • A korábbi információkkal ellentétben nem kellenek önkéntesek éjszakára a Dagályhoz! Sok helyen szivárog a gát és nem szeretnék, hogy ha megtörténik a baj, civilek sérüljenek. A tűzoltók további utasításig mindenkit elküldenek.

    – jelentkezett az aktuális infókkal Andi.

  • cikkünk a témában:

    Bezárt a Mammut II

    UPDATE: A Mammut II be van zárva, a földszinten biztonsági őrök irányítják ki az embereket. A bevásárlóközpont másik fele működik. Az egyik bankfiókban erőteljesen pakolnak, egyébként nem látszik sokminden a délutáni eseményekből. Néhol kisebb tócsákban áll a víz, de szerintem (és a biztonsági őr szerint is) holnap reggel minden üzlet rendesen ki fog nyitni.

    - írja Gábor.

  • A lezárt Dagálytól is ezzel küldik el az éjszakai gátépítésre jelentkezőket.

  • Legfőképpen persze azt, hogy a fővárosiak felejtsék el a kocsijukat, és használják a tömegközlekedést. És aki betévedt a koraesti zivatar utáni budai dugókba, alighanem meg is fogadja a tanácsot. A helyzet most röviden: az alsó rakpartok mellett a Lánchíd és Margit híd között a Bem rakpart is le van zárva, a BKK kérése, hogy aki mindenképp autóba ül, kerülje el a belvárost. Dél-Buda (M1, M6, M7 autópályák) és Észak-Buda között Pesten át vezetnek a kerülőutak. Az autópályák felől az M0 körgyűrűt, Dél-Buda belsőbb városrészeiből a Rákóczi híd - Hungária körút - Árpád híd útvonalat javasolják Óbuda, Buda északi része, elővárosai felé.

  • A kormányfő szombaton késő este Esztergomban ellenőrizte az árvízi gátak állapotát, ahol éjszaka tetőzik a Duna - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel. Orbán vasárnap reggel az esztergomi Kossuth-hídnál tart vezetői értekezletet Pintér Sándor belügyminiszterrel, Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatóval. Reggel 8-kor sajtótájékoztatót tartanak.

    • 760 kilométer töltésen van árvízvédelmi készültség;
    • Elsőfokú védekezés 179, másodfokú 277, harmadfokú 113, rendkívüli védekezés pedig 191 kilométeren van;
    • A Duna a 20 órai adatok szerint Komáromnál 845, Esztergomnál 809, Nagybajcsnál 890, Nagymarosnál 739, Budapestnél 871 centiméteren állt;
    • A forgalomkorlátozások hossza közúton az árvíz és a védelmi munkálatok miatt 156.4 kilométer;
    • Ötvenegy utat kellett teljes és tizennégyet fél szélességben lezárni. (katasztrofavedelem.hu)
  • A Katasztrófavédelem késő esti jelentése szerint Tolna megyében Báta településen tartanak a védekezési munkák. A településen jelenleg száznyolcvanöten végzik a homokzsákok töltését és pakolását. A község ártéren fekvő részéből nagy valószínűséggel ötvenhárom embert kell kitelepíteni a napokban. A lakóházakat védő ideiglenes gát megerősítését vasárnapig kell befejezni, a munka során mintegy 60-70 centiméterrel emelik meg a védmű magasságát. Dunaföldváron elkészült ma délutánra a gát két kilométer hosszan, huszonkétezer homokzsákból.

  • Baranyában befejezték a Bár és Dunaszekcső településeken tegnap megkezdett védekezési munkálatokat. Az újmohácsi Nagy-meder árterében lévő nyaralók átvizsgálása után hat ingatlanból egy embert kellett kitelepíteni. További öt ingatlanból nyolc személynek kellett nyaralóját elhagynia, közülük heten eleget is tettek ennek. Baranyában eddig egy személyt kellett ideiglenesen kitelepíteni.

  • A katasztrófavédelem összegezte a napot. Szombat estig országosan 1004 embert telepítettek ki. A megyei bontást, és azt, hogy mi a helyzet az egyes településeken, itt nézheti meg részletesen.

  • Vasárnap a déli, kora délutáni óráktól késő estig a Duna magyarországi szakasza mentén elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok, de a ennek kisebb az esélye, mint szombaton volt - írja a met.hu. Sok eső nem valószínű, de egy-egy helyen lehet felhőszakadás és erős szél is. A hajnali 13, 16 fokról 27, 28 fokig melegszik a levegő.

  • A Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campusban 23:30-kor elment az áram. Az energiaellátási probléma valószínűleg lokális, mert közvilágítás van a környéken

    - számol be az Indexnek Gábor.

  • „30 ember – és sok szúnyog – jó hangulatban tölti a homokzsákokat a Hajógyárin. Utána állítólag gátat ellenőrzünk es buzgárokat figyelünk." – írja olvasónk.

    fotó
    Fotó: Lukács Csaba / Olvasónk
  • A XIII. kerületben a Népfürdő utca a Dagály utcától lezárva, mert a patakfal megcsúszott és a fák instabilak

    - adja az infót Attila.

  • A rendőrség lezárta a Népfürdő utcát a Cserhalom utca és az Árpád híd között -

    írja Pál.

  • A Duna Komáromnál 845 centiméteren tetőzött, az apadás az éjszakai órákban indulhat meg. Kora délutántól este 11 óráig 845 centiméteren állt a vízszint. Szombaton Pilismarótról, Nyergesújfaluról és Dunaalmásról összesen 77 embert kellett kitelepíteni, őket rokonoknál helyezték el. Komárom-Esztergom megyében a gátakon jelenleg több mint 2500 ember dolgozik, gátat erősítenek, vagy figyelőszolgálatot látnak el, tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton éjjel az MTI-t.

  • Itt vannak az Országos Vízügyi Főigazgatóság 23.00 órás adatai. Nagybajcsot kivéve mindenhol nő a vízszint.

    Állomásnév

    Aktuális vízállás
    (cm)

    Tetőzés magassága (cm)

    Tetőzés időpontja

    Eddigi legnagyobb vízszint
    (cm)

    Legnagyobb vízszint éve

    Nagybajcs

    887

    907 cm

    jún. 7. 21:00
    jún. 8. 05:00

    872

    2002

    Komárom

    845

    845±5 cm

    jún. 8. este

    802

    2002

    Esztergom

    810

    810±5 cm

    jún.8- 9.

    771

    2002

    Nagymaros

    745

    745±10 cm

    jún. 9. reggel

    714

    2006

    Budapest

    874

    885±10 cm

    június 9. este

    860

    2006

    Dunaújváros

    696

    750±15 cm

    június 10. napközben

    742

    1965

    Dunaföldvár

    652

    710±15 cm

    június 10. késő este

    703

    1965

    Paks

    815

    880±20 cm

    június 11.

    872

    1965

    Dombori

    836

    900±20 cm

    június 11.

    894

    1965

    Baja

    877

    970±25 cm

    június 12.

    976

    1965

    Mohács

    838

    950±25 cm

    június 13.

    984

    1965

  • A Nánási út Duna felőli oldalára már éppen beállt a víz, de a másik oldalon lévő töltés magasságáig még bőven emelkedhet, jelentette tudósítónk a Vitorla utca sarkáról. A Rómain éjszaka is dolgoznak, most a Nánási úton levő töltést megszakító utcáknál egészítik ki a védelmi vonalat a homokzsákokból.

  • Dunabogdányban II. fokozatú ivóvíz korlátozást rendeltek el, miután több kutat áramtalanítani kellett. Az ivóvíz harmadát így is biztosítani tudják, a hiányt, összesen 3800 liter vizet zacskókban osztanak szét. Dömösön, Pilismaróton és Dobogókőn csak forralt csapvizet tanácsos inni. A zacskós víz mellett lajtos kocsikkal is segítik az ellátást.

  • A XIII. kerületben az elmúlt 48 órában több ezer önkéntes mozdult meg a Dagály strandon. Minden tervet felülmúló gyorsasággal épült meg a gát, amelyet a hivatásos szakemberek most vizsgálnak. Ami bizonyos: a továbbiakban a Dagályon tömegesen nincs szükség önkéntesekre, ezeket az erőket érdemes máshova összpontosítani. A Népfürdő utcánál megcsúszott patakfallal sincs gond, és a fák sem jelentenek veszélyt

    - mondta el telefonon Szabó Tamás, a kerületi lokálpatrióták egyesületének a szóvivője.

  • de reggel folytatjuk. Innen:

    • Tahitótfalunál gátszakadás volt, de egy másik gát is védi a falut.
    • Győrújfalunál megcsúszott a föld a gáton, de már megindult az apadás.
    • Budapesten megdőlt az eddigi 860 centis rekord-vízállás.
    • A szombat délutáni fővárosi felhőszakadásban a csatornák nem tudták elvezetni a sok esőt. Több utca víz alá került egy időre.
  • A katasztrófavédelem a Dagály strand környékén átnedvesedett töltés miatt szombat éjjel lezárta a Népfürdő utcának a Dagály utcától északra eső részét és a Vizafogó utcát. A lezárt terület térképen:


    Nagyobb térképre váltás

    A lezárt útszakaszra a 115-ös/133-as buszok sem hajthatnak be. Így azok vasárnap üzemkezdettől átmenetileg nem érintik a Dagály fürdő, Cserhalom utca és Forgách utca megállókat, a Népfürdő utcáról a Dagály utcán át közlekednek a Váci útig – közölte vasárnap hajnalban a BKK.

  • A Belügyminisztérium vízügyi honlapjának óránként frissülő adatai szerint Esztergomnál hajnali 4 órakor 813 centiméterre csökkent a Duna vízszintje. Szombaton 23 órakor 814 centimétert mértek, a következő órákban 811 centiméterig csökkent a vízszint, majd ismét kissé emelkedett. Az Esztergom feletti szakaszokon mindenhol csökkentek a vízszintek az elmúlt órákban. A tetőzés hajnalban várható Nagymarosnál, ahol 747 centimétert mutatott a mérce hajnali 4-kor és 3-kor is, miután 22 óra óta óránként egy-egy centiméterrel nőtt a vízszint. Szentendrénél 788 centiméter magas a folyó vízszintje, előtte 3 órán keresztül 786 centiméter volt. Budapestnél a legutolsó mérésnél, 4 órakor 881 centiméter volt, éjfél óta óránként egy-két centimétert nőtt. (MTI)

  • Bács-Kiskun megyében: Tass területén III. fokú az árvízvédelmi készültség. A homokzsákok töltése mellett meghosszabbították homokból a nyári gátat. A hullámtéren lévő üdülők kiürítését vasárnap délig rendelte el a polgármester. Baján a Petőfi sziget körkörös védelmét ellátó ideiglenes védmű magassági építése folyik, ezzel párhuzamosan a kritikus helyeken folyamatos a szélesítés. A Nagy Pandúr-szigetet teljesen kiürítették és lezárták, a nyári gátat meggyengítették az irányított és kontrollált elárasztáshoz. Péntek óta II. fokú árvízvédelmi készültség van. Solton Hartán és Dunapatajon a nyári gáton védekeznek. (katasztrófavédelem.hu)

  • Pilismarót, Dömös és Kisoroszi továbbra is el van zárva, az áradás, illetve az emiatt lezárt utak miatt a három településre nem lehet közúton eljutni. Az Utinform összesítése szerint több mint 60 útszakaszon van érvényben valamilyen korlátozás, az MTI összegzése szerint 53 teljes, 12 félpályás lezárás.

  • Fokozott védekezés folyt vasárnapra virradó éjszaka Esztergomban és Pilismaróton, az elkészült védműveket erősítették és homokzsákokat töltöttek - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t. Stolzenberger Klára elmondta: Pilismaróton világítást építettek ki, hogy éjjel is erősíthessék a védvonalat, itt a honvédség erői dolgoznak. A többi érintett településen feltörő vizek megszüntetésével, szivattyúzásokkal, a gátak megtámasztásával és figyelőszolgálattal töltötte az éjszakát a gátakon lévő csaknem 1500 ember. A megyei katasztrófavédelem legfrissebb adatai szerint szombaton Pilismarótról, Nyergesújfaluról és Dunaalmásról 96 embert kellett kitelepíteni, így a korábbi kitelepítésekkel együtt összesen 144 ember várja, hogy az ár elvonultával visszatérhessen otthonába. Ivóvíz-korlátozás van érvényben Pilismaróton, Dömösön és Neszmély bizonyos részein, nincs vezetékes gáz Neszmély, Nyergesújfalu és Koppánymonostor kisebb területein.

  • Éjjel 1 körül autóztam a 11-es úton Dunabogdány irányába, Szentendre végén, Leányfalun és Tahitótfalun több helyen átfolyt már a víz az úton, szivattyúznak, lapátolják a vizet és erősítik a gátakat. Több katona, tűzoltó, és minden necces helyen rendőr is jelen van. Tahitót után, Újmajor előtt fáklyafény mellett dolgoznak az emberek, a víz itt is több helyen csordogál az úton. Újmajor előtt a rendőrök már a visszafordulást javasolták, mert Dunabogdány környékéről másfél méteres vízátfolyást jelentettek a főúton. Visszafelé menet egy másik rendőrrel szót váltva megtudtam, hogy Dunabogdányban hangosbemondóval keltik az embereket, hogy minnél többen segítsenek, mert szükség van rá

    – számolt be róla László, aki így nem tudta felvenni a gátmunkásokat, akikért ment volna, de két önkéntest is elvitt a kocsijáig.

  • Állomásnév

    Aktuális vízállás
    (cm) június 08. 19:00

    Mértékadó tetőzés magassága (cm)

    Mértékadó tetőzés időpontja

    Eddigi legnagyobb vízszint
    (cm)

    A legnagyobb vízszint éve

    Nagybajcs

    871

    907 cm**

    jún. 7. 21:00
    jún. 8. 05:00

    872

    2002

    Komárom

    843

    845±5 cm

    jún. 8. este

    802

    2002

    Esztergom

    788

    810±5 cm

    jún.8- 9.

    771

    2002

    Nagymaros

     747

    745±10 cm

    jún. 9. reggel

    714

    2006

    Budapest

    881

    885±10 cm

    június 9. este

    860

    2006

    Dunaújváros

    709

    750±15 cm

    június 10. napközben

    742

    1965

    Dunaföldvár

    664

    710±15 cm

    június 10. késő este

    703

    1965

    Paks

    825

    880±20 cm

    június 11.

    872

    1965

    Dombori

    845

    900±20 cm

    június 11.

    894

    1965

    Baja

    889

    970±25 cm

    június 12.

    976

    1965

    Mohács

    830

    950±25 cm

    június 13.

    984

    1965