Melegtámadás: hazudik a rendőrség?

2013.08.21. 19:10 Módosítva: 2013.08.21. 20:19

A múlt hét szerda hajnalban baseballütővel megfenyegetett meleg férfi ügyében tévesen tájékoztat a rendőrség a Háttér Társaság a Melegekért szerint. A rendőrség pénteken kiadott közleményében többek között azt írta, hogy nem 30-40, hanem 15 perc alatt értek ki a rendőrök a helyszínre, ezt aztán a megtámadott férfi telefonjának híváslistájával igyekezett cáfolni a Háttér Társaság.

A közleményben a rendőrség azt is írta, hogy a csókolózó párt és a boltost is tájékoztatták, hogy feljelentést tehetnek, a boltos közszeméremsértésért. Jogászok szerint viszont az utcán való csókolózás semmiképp sem közszeméremsértő. A Háttér Társaság szerint viszont a bolt előtt közösség tagja elleni erőszak történt, ami hivatalból üldözendő, így a rendőröknek nem kellett volna megvárniuk a feljelentést, hanem e nélkül is intézkedniük kellett volna.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság szakértője szerint a rendőrség még pénteken azt ígérte, hogy kijavítják a közleményt, de erre nem került sor. „Pénteken helyreigazítást és bocsánatkérést kértünk az ORFK Kommunikációs Szolgálatától, mivel a közlemény nem egyszerűen valótlan tényeket tartalmazott, de valótlanság híresztelésével vádolta meg a bűncselekmény áldozatát, ezzel rossz hírét keltve” – írta a Háttér Társaság a közleményében.

Van eljárás

Végül feljelentés nélkül indult eljárás az ügyben, Dombos szerint ők egy indítványt tettek ebben az eljárásban, amiben kifejtik, hogy miért minősül közösség tagja elleni erőszaknak a baseballütős fenyegetés, indítványozzák a környékbeli kamerák felvételeinek kikérést és a külföldi tanúk mihamarabbi meghallgatását, hiszen ők hamarosan elhagyják az országot. Dombos elmondása szerint az indítványban leírták, hogy szükség esetén a rendőrség tekintse azt feljelentésnek.

Korábban az Indexen szólalt meg a támadás áldozata, Szijártó Imre. A fenyegető és buzizó eladót a bolt tulajdonosa kirúgtaés bocsánatot kért a történtekért. Vasárnap pedig a Társaság egy Tudatos Társadalomért tiltakozó akciót szervezett a bolt és a rendőrség eljárása miatt.

Kerestük a rendőrséget is, hogy tervezik-e helyreigazítani a közleményüket, vagy helyesnek tartják annak tartalmát. A rendőrség írásbeli megkeresést kért, majd cikkünk megjelenése nyomán írásban azt válaszolta: „a rendőrség nem tervezi a közlemény megváltoztatását”.