Tahófrakciózott az ellenzék

2013.09.23. 15:15

A szocialisták rengetegszer fel fogják tenni a "Hol a lé?" kérdését, a Jobbik a net szabadságának védelmére kel. Mai parlamenti szakkommentátoraink Spaller Endre (Fidesz) és Vadai Ágnes (DK), Pozsonyból pedig az Új Szó munkatársai szakértenek. Parlament percről-percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Steiner Pál sajnálja, hogy az államtitkár papírból sem tud hazudni, persze ők bárhol, bármikor fejből is, bárhogyan.

  • Tasó a folyosón ordibált Szél Bernadettel

    Elértük Szél Bernadettet telefonon, aki elmesélte, mi történt a beszólás után:

    Utána kimentem a folyosóra és odajött hozzám a Tasó, és ordítva számonkérte rajtam, hogy én mit képzelek magamról, hogy mit irogatok már megint az Indexre. Mondtam neki, hogy kérjen bocsánatot és távozzon innen. Ki akarta kívni Ertsey Katit is, hogy hárman beszéljünk. Velem ordítozott még egy sort a folyosón ott, mindenki előtt. És tagadta, hogy ilyen beszólást tett volna. Teljesen nyilvánvaló, hogy a körülötte lévő összes férfi hallotta, mit mondott nekem, és senki nem mondta neki, hogy ez elfogadhatatlan. Ez most már egy sorozat, ki tudja, hányadik ilyen alkalom volt.

  • Spaller képviselőtársam ne velem foglalkozzon, hanem inkább olvasgassa az interpellációját, mert mindjárt ő jön.

  • Na, van új tagja a tahófrakciónak. Pócs János. Holnap fel is rakom a tablóra.

  • Hívja fel a figyelmet a kereszténydemokrata Spaller Endre arra a jelenségre, hogy vannak olyan termékbemutatók, melyek a rezsi részleges átvállalásával csalogatják rendezvényeikre a hiszékenyeket.

  • - mondja itt Pozsonyban a magyar parlamenti ülést nézve Lajos P. János, az Új Szó belpolitikai szerkesztője. "Elképesztő, amit az oktatásssal csinál", jegyzi még meg. Neki amúgy furcsa, hogy az államtitkárok és a miniszterek a képviselők között ülnek. Szlovákiában azonnal felfüggesztik mandátumukat és természetesen nem is szavaznak.

  • Spaller szakkommentátor lassan és tagoltan olvassa fel a termékbemutatókkal kapcsolatos interpellációját. Panaszkodik, hogy levelekkel zaklatják a polgárokat. Ja, én is kaptam egyet. Orbán fő termékbemutatótól. De én tudtam, hogy csalásról van szó.

  • Jön az újabb ellenzéki interpelláció, a trafikmutyiról. Ilyenkor csöngetnek a kormánypárti képviselőknek, mert szavazni kell, hisz milyen ciki lenne, ha  a nemzeti együttműködés szabadságharcos rendszerében leszavaznák a kormány válaszát. Mert csak akkor fordulhatna ez elő, ha késnének, egyébként a kormánypárti képviselők mindent megszavaznak, kritika nélkül. Nem irigylem őket.

  • Ma Tóth Csabára osztották a szocialista fraciókban a heti trafikmutyis felszólalást. Erre persze az is lehetőséget ad, hogy a trafiktörvény szinte minden héten megszüli a maga anomáliáit, Tóth ezúttal azt a Dezső kollega által alaposan feltérképezett jelenséget említi, miszerint meredeken emelkedik a cigarettacsempészet. Tóth Csaba azt állítja, többek között a csemészet is az oka annak, hogy a trafikok a kormányzat által várt 20 milliárdos többlet helyett 40-50 milliárdos hiányt eredményez, és ezt szerinte a legszegényebbekre fogják terhelni, méghozzá nem máshogy, mint megszorítások formájában.

  • Ők lesznek az MSZP budapesti polgármester-jelöltjei

    Közben Spirk kolléga kiderítette, kiket akarnak indítani jövő ősszel a szocialisták a budapesti kerületekben polgármester-jelöltként. A XI. kerületben például ismét Molnár Gyulát vetik be.

  • Cséfalvay az újabb trafikvádakra inkább csak a Tóth Csaba által említett számok korrigálásával válaszol. Szerinte vannak eredmények is: a szálas dohány eladásából például több bevétel jött az államkasszába.

  • Az azonnali kérdések órájába léptünk, az ülésterem olyan sebességgel ürül ki, mintha megszólalt volna a tűzriadó. Ja, Hiller István beszél a felsőoktatási stratégiáról.

  • A Tasó–Szél-incidensre reagálva Dorosz Dávid PM-es független képviselő írja:

    Tasó László nagyon hajt a Vak-komondor díjra. Míg legutóbb Szabó Tímea képviselőtársamnak mondta azt, "mit szólsz bele kisanyám". Most Szél Detti "Önök először ütnek, aztán kérdeznek." felszólalására azt tudta benyögni: "Csak téged." Ilyen beszólásnak sem a Parlamentben sem otthon a családban, de még a sarki kocsmában sincs helye. Tasó Lászlónak le kéne mondania, ha pedig nem fog, akkor 2014-ben kergetjük el.

  • Számos dohányzó barátom számolt be arról, hogy kevesebbet dohányzik, mert nem akar kimenni az utcára dohányozni és kényelmetlenebb beszerezni. Ez volt a trafikrendszer kialakításának igazi célja. A költségvetés bevétele ebben a kérdésben nem fontos, hiszen ha a csökkenő dohányzásból fakad, a csökkenő bevétel, akkor akár el is tűnhetne. Ha a fekete kereskedelemről beszélünk, akkor sok sikert a rendvédelmi szerveknek. De talán sokan elmentek amellett a hír mellett, hogy végre elkaptak olyan kereskedőket, akik kiszolgáltak 18 év alattiakat. Ez mikor fordult elő az elmúlt 23 évben? Nem ez a jövő?

  • "Ez egy szabad ország, itt bárhol lehet cigit venni"- kommentálja a trafiktörvényes felszólalást Juhász Kati, az Új Szó dohányos kulturális rovatvezetője. Kati utoljára a Sziget idején volt Magyarországon és jól feltankolt cigiből, mert tudta, hogy csak egy dohánybolt lesz. "Kígyóztak a sorok, a hollandok, franciák, németek nem értették, mi ez ez egész és akinél nem volt útlevél vagy személyi, azt ki se szolgálták. Ez az egész nagyon rossz fényt vet Magyarországra a külföldi turisták szemében". Kati tehát eddig meg tudta úszni, hogy belépjen egy nemzeti dohányboltba, de mint mondja, soha nem is szeretne bemenni egy ilyen üzemegységbe bemenni, mert nagyon nem ért egyet ezzel az egésszel. "Füstölögjön mindenki szabadon!"

  • Jönnek az azonnali kérdések. Hiller-Klinghammer csörtével kezdünk. Téma: a felsőoktatás. Tanultam két egyetemen, tanítottam egyen. Ma is azt gondolom, hogy a méltányos tandíj, és vele párhuzamos tanulmányi és szociális ösztöndíj valódi progresszív felsőoktatás-politika volt. Ehhez képest a mostani elitista, szegény-ellenes. Az már csak kínos, hogy mindezt egy volt rektor és egy volt iskolaigazgató vezényli le.

  • Ezért most egy csomó hozzá intézett azonnali kérdésre nem fog válaszolni. A törvény szerint a miniszterelnök csak minden harmadik héten köteles ezekre válaszolni, ezt az időt Orbán rendszerint ki is használja. Így azután most Dúró Dóra jön, aki régi vitapartnerének, Hoffmann Rózsának sorolja az idei tanév pár hete alatt felszínre került anomáliákat.

  • Szakkommentelőnk, Vadai Ágnes ezzel az üzenettel jelzi a szerkesztőségnek, amikor nem kíván reagálni a felszólalókra.

  • „Mást esetleg még lehetne ütni? Miért csak őt?″ – kérdezte tudósítónk, Dezső András a Parlamentben Tasó Lászlót.

  • Hoffmann Rózsa örülne ennek. Az, hogy a tanév elején nincs mindenkinek tankönyve, Szlovákiában igencsak ismerős probléma, meséli Pozsonyban Mózes Szabolcs, az Új Szó szerkesztője. Egy 2008-as lóhalálában bevezett oktatási reformnak köszönhetően, máig nem készült el minden tankönyv az új tantervek szerint. Így sok iskolában ma is jellemző, hogy a gyerekek fénymásolt lapokról tanulnak.

  • Dúró Dórát a közoktatás rugalmatlanságáról kérdezi Hoffmann Rózsát, aki megnyugtatja, nem országos jelenség, amit a jobbikos felsorol. Az államtitkár szerint az iskolákban az éves rendet úgy állították be, hogy a gyerek minden nap bent marad az iskolában, ezért célszerűbb írásban kikérni. Hoffmann azt mondja, ez így van évtizedek óta. A gyerek sorsáért felelősséget érző pedagógusok nem engedhetik szélnek a gyerekeket, mondja.

    a gyerek sorsáért felelősséget érző pedagógus nem engedi szélnek a gyereket anélkül, hogy meg ne győződne róla, hogy elengedték

  • Az élelmiszer áfájának a csökkentésével az a baj, hogy a kereskedők nem biztos, hogy ugyanannyival csökkentik az árakat, amennyivel az ÁFA csökken. Ellenzékből jól hangzik ezt kérni, de hogy az emberek tényleg azt tapasztalják-e majd a boltokban, amire számítanak, az ügyben sűrű kétségem van. Ettől függetlenül érdeklődve várom az LMP felszólalását.

  • Az LMP-s Lengyel Szilvia arról beszél, hogy a fideszesek áfacsökkentésért csak ellenzékben kampányoltak, miközben egyre drágábbak az élelmiszerek és ideje lenne az általános forgalmi adójukat csökkenteni. Azt kérdezi a kormánytól, hogyan akarják az élelmiszerek áfáját csökkenteni és az élelmiszeripart lefelé húzó spirált megállítani. Az élelmiszerek áfájának csökkentése egyébként az MSZP egyik fő programpontja, még aláírásgyűjtést is indítottak.


  • Az MSZP-vel ne említsen minket egy lapon, ez nagyon fontos a tisztesség kedvéért! - erősen kezdi válaszát Budai Gyula. Elmondja, ők árcsökkentésben, árcsökkenésben gondolkoznak, a cél az élelmiszerek áfájának csökkentése úgy, hogy az érezhető legyen az embereknek.

  • LMP-s kérdés, Budai Gyulás válasz. Kevés volt az idő a sok kérdésre a disznókkal meg csirkékkel kapcsolatban. Budai leszámolásügyi kormánybiztos válaszát hallgatva, az államtitkár viszont már nagyon unja a neki feltett kérdéseket. 2014 után nem kell majd itt szenvednie, ígérem.

  • Európa legdrágább rezsiköltségének letöréséről kérdezi egy fideszes a kormányt. Amíg a kérdés-válasz lemegy, befejezem az ebédemet.

  • Látszik, hogy az LMP nem találja a helyét. Mintha nem akarna beszállni a buta ellenzéki vagdalkozásba, olykor mégis megteszi. Azt mondani, hogy nálunk akkora ÁFA-csalás van, hogy a munkahelyek a környező országokba mennek, az a régiónk nem ismeretéről tanúskodik. Azt hinni, hogy nálunk nagyobb a fekete gazdaság, mint a környező országokban, az elég gáz.

  • Vásárló paritáson számolva a legdrágább volt a magyar rezsi. Mára pedig az emberek olyat tapasztaltak, amit korábban soha: csökken a rezsi. Aztán még egyszer csökkenni fog a rezsi, novembertől. 700 milliárdot takarítanak meg vele az emberek. Na, erre varrjanak gombot a szocik.

  • Van-e elmúltnyolcévezés a Szlovák Nemzeti Tanácsban? -  teszem fel a naiv kérdést mellettem Mózes Szabolcsnak és Veres Istvánnnak, mert hát ugye melyik parlamentben ne lenne ilyen. Nos, Szlovákiában ennél jobbat is kitaláltak, mégpedig a "Fico-adót". Amikor Radicova kormányfő 19-ről 20 százalékra emelte az áfát, ezt az elődjéről nevezte el, mert az ő miniszterelnöksége idején szállt el a deficit. Szép gesztus, nem?

  • Szabó Imre szocialista képviselő a hulladékgazdálkodási szabályokat ostorozza, szerinte az ígérettel ellentétben az adminisztrációs terhek növekedtek, és a bevételek egy töredéke megy csak környezetvédelmi feladatokra. Illés Zoltán válasza: az, hogy való igaz, hogy 60-ból csak 15 milliárd forinttot forgattak vissza, de ők ebből is meg tudták csinálni azt, amit a szocialisták az elmúlnyolcévben nem.