Halálbüntetésezés és cigánybűnözőzés

2013.09.30. 13:55

Átfogó ellenzéki támadásra lehet számítani, az útfelújításoktól a pénztárgépeken át a cigánybűnözésig mindenről szó lesz. Percről-percre, featuring Szanyi Tibor. A közvetítést a jobboldali kötődésű SISZA kommunikációs intézet ügyvezető igazgatója, Szabó Krisztina is kommentálja. Az intézetnek politikusképző iskolája is van, ahol olyan közéleti szereplők tartottak már előadásokat, mint Budai Gyula államtitkár, Wittner Mária országgyűlési képviselő, Schöpflin György EP-képviselő, Kocsis Máté fideszes polgármester, Obersovszky Péter televíziós műsorvezető, és Kubatov Gábor pártigazgató. Az iskola végzőseinek legutóbb Varga Mihály gazdasági miniszter adta át az okleveleket.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az LMP-s Ersey Katalin üzent a Facebookon a KDNP frakcióvezetőjének. Komolyan mondom, sokkal jobb dolgokat posztolgatnak a képviselők, mint amilyen az üléstermi teljesítményük!

    na, ma megtudtam, hogy fanyalgó liberális vagyok. mert egyesek szerint, ha a tahófrakcióra suttyókommandó válaszol, az kívánatos és hozzásegít a célhoz. aha. hát gratula. aztán majd állatira meg lesznek lepve, ha nem sikerül legyőzni orbánt (ne feledjük: ebben a műfajban ő a jobb, ha akarja, 24/7-ben nyomja a rezsiharcot és akarni fogja) és még a jobbik is igazolást kap a fanyalgó liberálisok listázására.

  • "Nehogy már a rezsiháborús ágyúkkal lerombolják a saját rezsivárukat!" – ütötte meg a fülünket Vona szóvirága, de nem tudjuk, ezt mire mondta. A válaszadásra kötelezett Fónagy János is olyan sóhajjal emelkedik fel, mintha az ő fizetéséből akarnák levonni az E.On gázüzletágánáak vételárát, de szerencséjére rendelkezésére állnak a szokásos rezsikökkentő frázisok, amivel csak sikerül kitöltenie a rendelkezésére álló időt.

  • Vona Gábor erősen gesztikulál, gyorsan, szenvedélyesen beszél, tőle ezt is várják el a választók. A Jobbik vezére szemével bejárja az egész termet, minden frakcióra ránéz, amelyikről éppen  beszél. Figyelnek is rá a párttársai, nem nyomkodják közben a telefonjaikat. Beszéde végén elhagyja a helyét és odamegy az államtitkárhoz és a figyelmet továbbra is magán tartja. Fónagy János államtitkár higgadtan, tárgyilagosan válaszol, inkább szakmai, mint politikai választ ad. Nyitott tenyérrel gesztikulál, ami arra utal, hogy nincsn titkolnivalója. Válaszát Vona kétkedve fogadja, amit elárul, hogy a kezét a szája elé teszi.

  • Teniszsérülés miatt kényszerült kihagyásra a volt honvédelmi miniszter, MSZP-s képviselő, és még három hétig korlátozottan tud csak mozogni. A fekvőgipsz viszont lekerült. Szekerest valószínűleg vigasztalja, hogy Rafael Nadalnak többet kellett kihagynia, mégis a csúcson tért vissza.

    Ma reggel a Honvéd Kórházban levették a fekvő gipszet és járó gipszet kaptam. Remélem holnap már a lakásban tudok mozogni. Kimenni még nem tudok vele, mert ez is magas, térd fölé ér, úgyhogy még három hét "áristom".

  • "A háborúban nem lehet építkezni" - fekteti le Tóbiás József a szellemi alapokat. Ezután a szocialista képviselő felszólalásának címéhez híven valóban "aktuális kérdésekről" kezd el beszélni, van itt szó 500 ezer éhező gyermekről, tömeges elbocsátásokról, az oktatási- és egészségügyi rendszerben tomboló káoszról, de végül a beszéd kifut a bajai választási csalásról. Amikor Tóbiás kijelenti, hogy a Fidesz felrúgta "a választási törvény legszentebb passzusát". Erre egy fideszes képviselő akkorát horkant, mint egy ló.

  • Végül is a Jobbik dolgait Fónagy János (csaló) fideszes államtitkár "rezsidíjcsökkentésnek" értelmezi, és a nemzet teljes támogatását kéri 4 millió magyar család érdekében.

  • Tóbiás József kijelenti: ők nem ledönteni akarják a kormányt, hanem leváltani, és mindaz, ami a hétvégén történt, az vállalhatatlan.

  • Szabó Tímea (PM) írja Facebookon:

    Ejnye! Ma az Országgyűlés Alkotmányügyi bizottsága leszavazta a kormányzati képviselői kártyára vonatkozó törvényjavaslatomat, amelynek lényege, hogy a képviselők fizetésüket a szociális kártyához hasonlóan kártyára kapnák. Abból csak élelmiszerre, tisztálkodási szerekre és a gyerekek iskoláztatására lehetne költeni, a maradék pénzt pedig jótékonysági célokra kellene fordítani. Meggyőződésem, hogy ezzel visszaszorulna a korrupció, maximum Lázár János nem tudna 2 havonta 14 milliós autókat vásárolni.

  • Most Tóbiás József (MSZP) kezdi ekézni Orbánt, hogy össze-vissza háborúzni akar, miközben egy szó sem hangzott el a (csaló) Fidesz hétvégi kongresszusán a kirúgottakról, az éhezőkről, a kiszolgáltatottakról. Háború, csata, harc - ez jellemzi a (csaló) Fidesz minden mozzanatát, minthogy Baján is militáns módon csaltak. A teremben kitör a zúgolódás, a Jobbik versenybe száll a (csaló) Fidesszel a Tóbiásnak szóló beszólások terén. Az elnök csenget, ez hoz egy kis megnyugvást. Tóbiás szerint a Fidesz a hétvégén szigetszerűen élt. Az MSZP nem szeretne szobrot dönteni, így a (csaló) Fideszt sem szeretné megdönteni, hanem leváltani.

  • Tóbiás József magas hangszínen, indulatos hangnemben indít támadást. Hasonló gesztusokat használ, mint Vona. Sokat mutogat az ujjával, ami agresszív ember benyomását kelti. Kérdés, hogy ez mennyire fejezi ki valós érzelmeit és mennyire egy szerep, ami a kameráknak szól. Szereti a gúny eszközét használni. Noha arról beszél, hogy le akarják váltani a kormányt és nem ledönteni (utalva arra, hogy elhatárolódik az "Orbán-szobor" ledöntéséről), Tóbiás gesztusai fenyegetőek és éppen a beszédében hangsúlyozott békés politizálásnak mondanak ellent.

    A válaszoló Rétvári Bence egy szakpolitikus imázsát építette fel magáról, összeszedett, fiatal politikus, akit nem lehet kizökkenteni indulati elemekkel a higgadt állapotából.

  • teszi fel a jogos kérdést Rétvári Bence a szobordöntős akció kapcsán.

  • Harrach után Rétvári Bence is szobordöntögetésezik, és ha jól sejtjük, ezt fogja tenni most a teljes kormánypárti kommunikációs gépezet. A szocialistákra akarja ráhúzni az egész akciót, miközben ők szinte mind elhatárolódtak a félresikerült akciótól. Rétvári arról beszél, még az MSZP szóvivője, Török Zsolt is ott volt – Török azonban előbb lelépett, mert nem tetszett neki a műsor, és ezt meg is írta. A lényeg, viszont hogy az ellenzék ezt jól elcseszte: ahelyett, hogy támadhatnák a Fideszt a bajai választási csalással, ők kénytelenek védekezni a Szolidaritás akciója miatt.

  • Rétvári Bence válaszol, pontosabban megragadja az alkalmat Bajnai szidalmazására. Zenei kritika is elhangzik kihúzott dalszövegekre hivatkozva. Szerintem ez a tegnapi szobordöntős cirkusz ma uralni fogja a parlamentet. Meg a rezsi. Szobor és rezsi. Na jó, megemelt minimálbér is kap teret.

  • Az államtitkár a szólásszabadság megcsúfolásának tartja azt, hogy Dopemanék a Baszd meg! című számból kihagyták a „Baszd meg az MSZP-t meg a Gyurcsányt!", és csak azt énekelték testvérével, hogy "Baszd meg az Orbánt!". Vajon a kereszténydemokrata képviselő ilyen jól ismeri az alternatív köztársasági elnök munkásságát, vagy egyszerűen csak olvasta Német Tomi kollégánk leleplező riportját?

  • Jó, nem cenzúráztak, csak nem úgy énekelték: a tegnapi szobordöntögetésen felcsendült Dopeman és öccse előadásában 2011-es daluk, a Bazmeg, mely a Milla akkori tüntetésének himnusza volt. Így szólt az eredeti szöveg:

    BAZMEG, BAZMEG, BAZMEG, BAZMEG
    BAZMEG az Orbánt, BAZMEG a kormányt,
    BAZMEG az MSZP-t és a Gyurcsányt

    Tegnap pedig az utolsó sor azonban valahogy eltűnt. 2011-ben ugyanis még szó sem volt az MSZP-vel és a Gyurcsány Ferenccel való összefogásról, de hát változnak az idők, nem szabad veszélyeztetni az újonnan köttetett barátságokat.

  • A parlamenti felszólalás műfaja a megterhelő kommunikációs helyzetekhez tartozik, mert nagyon könnyű hibázni. Például egy helytelen fogalmazással, vagy egy rosszul elsütött poénnal. Megfelelő lélekjelenlét, összeszedettség és jól irányzott válasz szükséges hozzá. Ezt kellő gyakorlással és megfelelő rutinnal el lehet sajátítani.

  • Most látom csak, a Bazmeg szövegében ilyen sorok is szerepelnek, hűha!

    BAZMEG őket, a képviselőket,
    De ne hagyd ki BAZMEG a képviselő nőket

  • Ami a bajai esetet illeti, ott egyértelmű volt a bajai emberek döntése. Nagy többséggel a Fidesz-KDNP jelöltjét támogatták a baloldal jelöltjével szemben. A Fidesz három panaszt nyújtott be, mindhármat elutasították, csak mi nem adtunk be fellebbezést a törvényszékre.

  • Az interpellációkkal foyltatódik az ülés, elsőként Tukacs István vonja felelősségre a kormányt a takarékszövetkezetek államosítása miatt. A vagyonelvonás és a szervezeti önállóság megsértése mellett a szocialista képviselő azt is sérelmezi, hogy a törvény számos kiskaput hagy nyitva, hogy a kormány a részeket saját akarata szerint módosítsa. Tukacs beszámol arról, hogy a tulajdonjogukban megsértett tagokat nem kérdezték meg a radikális változtatásokról, a fő szereplőként bevont Postának pedig nincs sok köze a banki szférához.

  • Napirendi, ügyrendi ismertetések következnek, amely alatt kicsit elméláztam magamban, hogy tulajdonképpen miről is szólt ez az elmúlt óra? Közben elfelejtem a képviselői kártyámat beélesíteni, így le is maradok egy napirendi szavazásról.

    No, meglett a napirend, jönnek az interpellációk.

  • A bazmeges szám még csak-csak adta magát, de az Index politikai odacsapós blogjának a nevét is adó Flash-szám, a Képviselő funky szövege már igazi kihívás elé állítaná az öncenzúrázó rappert. Az erősen megosztó dalszöveg:

    Neked nem ott van a helyed a parlamentbe'
    berakod a lábikód egy zsák cementbe
    ott ácsorogsz majd a Duna fenekén
    a barbibaba feleséged jólmegdugom én!

    refrén.: Hitler kúrja Szálasit
    Sztálin dugja Rákosit
    Szálasi bassza Orbánt
    Rákosi köcsögöli Gyurcsányt.

    Hányást csipeget a galamb a sarkon
    pedig édesanyádat kurva nagyra tartom
    ha megírod az újságodba kurvajófej köcsög vagyok
    egy-két szaros kongó-müllert a pofádba belebaszok!

  • Fónagy János válaszát azzal kezdi, hogy "a tagok megértették az átalakítás lényegét". Ez egy nettó hazugság, az OTSZ ugyanis világosan kimondta, hogy "kényszer hatására cselekedtek". És innentől kezdve jön még pár perc hasonló szintű magyarázkodás, ami engem a trafikbotrány idején elővezetett blablákra emlékeztet.

  • Tukacs István (MSZP) testbeszéde kellőképpen alátámasztja a mondanivalóját, ő is használja a mutatóujját, mintha egy meghosszabbított bot lenne. Iskolában ezt a kézgesztust a tanárok használják a kisiskolások dorgálására, a parlamentben ez azonban visszatetszést kelthet. A választóknak szimpatikusabb az a politikus, aki nyitott tenyérrel gesztikulál. Tukacs - rutinos képviselőként - nem papírból beszél, összeszedetten, jól tagoltan adja elő mondanivalóját. Jó helyen hangsúlyoz, ez általában akkor sikerül, ha valaki nem papírból, hanem fejből beszél. Határozott, jó felszólalás volt.

    Fónagy válaszában le-föl pakolássza a papírjait, ez zavaró. Hiba az is, hogy a Fónagy körül ülő képviselők nem tisztelik meg figyelmükkel. A Fónagy mellett ülő Hoffmann Rózsa kifelé néz, aztán nyomkodja a telefonját, a háttérben egymással beszélnek a frakciótagok. Ez a nézők számára az összeszedetlenséget sugározza. Ha a saját frakciótársai nem figyelnek a mondanivalójára, akkor hogyan várhatja el, hogy a választók figyeljenek rá?

  • Eközben Dániel Péter exgyurcsányista ügyvéd Izraelből áll ki a szobordöntögetés mellett a Facebookon:

    Kónya Péter barátomnak gratulálok, a magyar "ellenzéknek" pedig üzenem, hogy ne a felcsúti diktátor jelképes szobrának teljesen jogos ledöntése, hanem az orbáni diktatúra ellen berzenkedjen! Elég volt ebből a töketlen, impotens álellenzéki finomkodásból! Orbánék ellen minden ilyen karakán akció jogos és üdvözlendő!

  • Tukacs István (MSZP) nagyjából elmagyarázza, hogy a kormány miként nyúlta le kvázi seperc alatt a takarékszövetkezeteket, vagyonostul-mindenestül. Kérdezi, vajon nem a demokrácia paródiája-e, hogy a takarékszövetkezeti tagok a lenyúlási törvény alapján csak igennel szavazhattak a tulajdonuk elvételére?

    A (csaló) Fidesz nevében megszólaló Fónagy szerint a takszöv tagok imádták, hogy a kormány tokkal-vonóval kisemmizte őket, mert végül is ha a nyáron a kormány mégsem rabolja ki őket, akkor lehet, hogy mára már tönkrementek volna. Így most jobb, mert minden működik. (Értsd: lopjunk Mercedest pancser sofőröktől, mert mi jobban vezetünk! Nézem a számítógépemet, vajon elkobozzák-e tőlem azért, mert a kormány jobban tudja ezt is kezelni.)

    Tukacs szerint a kiraboltak persze megértik, hogy ki vannak rabolva, csak hát nem szeretik. Nem fogadja el Fónagy tényleg elég bizonytalan hebegését. Node a mameluk frakció nagyon is!

  • Apáti István szerint a rezsicsökkentés, mert a külföldi tulajdonú közműcégek úgyis a lakosságra terhelik a különadót és a rezsicsökkentést. A kormány "az egyik kezével ad, a másikkal visszavesz", illetve "amit nyernek a réven, azt elvesztik a vámon" - halmozza a jobbikos képviselő a szólásokat. Azt is sérelmezi, hogy a Fidesz lenyúlta a Jobbik tűzifa árcsökkentésének ötletét, amit most nagyon nyom, de korábban a szocialistákkal együtt csúnyán leszavazta.

  • Uniós szabályok miatt nem lehet csökkenteni a tűzifa áfájának a csökkentése - válaszol Cséfalvay Zoltán államtitkár, de a kormány "szociális tűzifa-programmal" készül a télre. Apáti viszontválaszában azért ehhez hozzáteszi, hogy ez a program legfeljebb kétheti szükségletet fedezett tavaly, szóval porhintés az egész.

  • Eközben Gyurcsány Ferenc országjárásra indul. Felhívnánk a figyelmet a falon lógó DK-s órára!

     

  • A Jobbik egyik embere rezsi kapcsán puffog, hogy soha semmijüket senki nem szavazza meg. Szerintem pedig ez roppant helyes. Zihervászziher, Cséfalvay államtitkár gyorsan lebutázza a Jobbikot, majd az MSZP szidalmazásába fog, hogy 8 éven át semmit sem csináltak, csak energiaárat emeltek. Legszívesebben beordítanám neki, hogy azon árklauzulák alapján, amit anno a (csaló) Fidesz is rendre támogatott.

  • A jobbikos Apáti István nem előadja, hanem felmondja, ledarálja a beszédét. Ő is használja a mutatóujját. Nyilván az időkerethez is igazodnia kell, mégis úgy beszél, mint aki minél előbb túl akar lenni a felszólalásán, nem élvezi a helyzetet.

    A válaszadó Cséfalvay Zoltán államtitkárnak kellemes az orgánuma, de a felszólalásaiban túl sok a számadat (évszám, százalék), ami elveheti a nézők figyelmét - bár tény, hogy nehéz ezt a témát érdekessé tenni. Ragaszkodik az előre megírt szöveghez, de arra figyel, hogy arra a képviselőre nézzen, aki kérdezte, még akkor is, ha esetleg a kérdező a háta mögött van.