Kisvonatot kapott Orbán

2013.10.07. 15:10

Veje, Tiborcz István, és bizalmasa, Papcsák Ferenc kínos ügyeiről is kérdezik az Országgyűlés plenáris ülésén. De lesz itt még szó a vagyonőrök helyzetéről, megszólalnak a Nyugdíjasok, bekapcsolódik közvetítésünkbe Szabó Rebeka PM-es képviselő is. Az egyensúly érdekében fideszest is szerettünk volna, de ezt most senki nem vállalta. Parlament percről-percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Karácsony Gergely úgy véli: az Orbán-kormányra a magyar felsőoktatás szétverőjeként fog emlékezni az utókor - most nem tudok utánanézni, de egészen biztos vagyok abban, hogy ezt a vádat eddig minden magyar kormány megkapta. A PM-es képviselő szerint azonban reménytkeltő, hogy a Felsőoktatási Koncepcióban lefektetett alapelvek teljesen ellentétesek azzal, amit a kormány a gyakorlatban megvalósít.

  • Balatoni vitorláson szippantották a kokaint

  • Van két doktorátussal rendelkező gyerekem, unokáim, dédunokáim. A politikából inkább csak az érdekel, ami a gyerekeimet érinti - mondja a 82 éves Erzsébet. Szerinte fontosabb az, hogy egészségesek legyenek a gyermekei és az unokái, mint az, hogy ki van kormányon. "Nem a pénz a fontos, hanem az egészség és a család."

  • Doncsev András államtitkár szerint azért jó a Fidesz felsőoktatási politikája, mert Karácsony Gergely egy obszcén, drogos popsztárral szövetkezik, akinek már a neve is kábítószerre utal. Tényleg ezt mondta.

  • Doncsev András válaszán nemcsak Karácsony Gergely nevet, hanem az egész karzat és a sajtószoba is. A PM-es képviselő arra figyelmezteti a fideszes szakpolitikust, hogy elfelejtette, hogy ő nem Pityinger-ügyi államtitkár.

  • Pityinger László, úgynevezett művésznevén Dopeman, ami drogos embert jelent

    – Karácsony Gergely interpellációjára már menetrendszerűen érkezik a fideszes bajnaizás-dopemanezés, ezúttal még a szokásosnál is szájbarágósabban.

  • Nem tudok másra gondolni, mint amikor a válsztási kampány viharos kezdetén Gőgös Zoltán Orbán Viktort a pápai húskombinát sorsáról bírja interpellálni. Ez jó alkalmat biztosít arra, hogy a miniszterelnök leszögezhesse: minden munkahelyet megvédenek, és minden büntetőügyet végigvisznek.

  • Karácsony Gergő interpellál, a fideszesek rögtön kiabálásba kezdenek. Gergő elmondja, soha nem látott megszorításokkal gyötrik a főiskolákat, egyetemeket, emellé jött még a bejutás megnehezítése és a röghöz kötés. Az új felsőoktatási törvény elfogadása után egy azzal sok ponton ellentétes felsőoktatási koncepció vitája zajlik - a koncepció néhány ponton jobb, mint a gyakorlat. Akkor vajon miért cselekednek mégis olyan kártékonyan? A végén a fideszes padsorokból "orvost" bekiabálás hallatszik, ezt nem tudom értelmezni. Doncsev Attila államtitkár válasz helyett a szobordöntéses demonstrációról és Dopeman-ről beszél. Mi lenne, ha csak egyszer a kérdésre válaszolnának? Szerencsére Ujhelyi István levezető elnök rendre inti. De hiába, folytatódik a totális félrebeszélés. Uhhh. Az utolsó tíz másodpercben annyit azért megtudhatunk az államtitkártól, hogy a "felsőoktatás köszöni szépen, jól van, csak finomhangolás zajlik". Hát kíváncsi vagyok, az egyetemi/főiskolai hallgatók ehhez mit szólnak. Államtitkár úr, üljön le, egyes.

  • Legalábbis Orbán Viktor most úgy látja, hogy nem akarnak nagy állami húsvállalatot kialakítani.

  • Emlékeztek az aranytalicskára, amit Orbánnak vittem földtörvény zárószavazáskor? Semjén fogta és eltette. Most egy mozdonyt kapott Orbán, tán utalván a felcsúti kisvasútra, Semjén megfogta, megvizsgálta és gondosan áthelyezte az asztalára. Ezt is lenyúlja?!

    – kérdezi az LMP-s Szél Bernadett, miután a miniszterelnök kedves ajándékot kapott, utalva a 600 milliós támogatást kapó, kiemelt projektté nyilvánított felcsúti vasútra. A kisvonatot egyébként szakkommentátorunktól, Szabó Rebekától kapta a miniszterelnök.

  • Közben pillanatnyi fennakadást okoztam az Országgyűlés működésében, mert egy kisvonatot adtam át a miniszterelnök úrnak, remélve, hogy ha lesz otthon kisvonata, akkor nem akar közpénzből hatszázmillióért felcsúti kisvasutat, és súlyos százmilliárdokért felcsút mellett elhaladó tehervasutat építtetni.

    vonat
  • Nagy morgás fogadta a nyugdíjasklubban Orbán Viktor szavait, amikor a kormányfő a munkahelyek megvédéséről szólt. "Blablabla" – mondta az egyik hallgató, míg másikuk sommásan csak annyit mondott: Orbán hazudik. A védelem legfeljebb abból állt, hogy a külföldi tőke inkább kivonul az országból, aminek következtében viszont munkahelyek szűnnek meg.

  • Amikor felvetjük, hogy itt mindenki a kormányt szidja, az egyik idős úr rávágja: "Ne feledje, Angyalföldön van!"

  • A jobbikos Volner János is Orbán Viktort kérdezi, méghozzá arról, hogy a kormány miért fizetett ilyen sokat az E.Onért. A miniszterelnök szerint jó üzletet kötöttek, mert jóval a külső értékbecslő által javasolt maximumár alatt kötöttek üzletet. Orbán szerint az ilyen objektív becslések segítnek a korrekt árkalkulációkban.

  • Schiffer a Papcsák-ügy hangfelvételére hivatkozva idézi fel az egyik szereplő állítását, miszerint a fideszes politikusoknak 20 százalékot kell a pénzekből visszaosztani. Ezen a hangfelvételen szerepelt egy olyan kijelentés, miszerint "Ezt nem lehet megbeszélni a Viktorral". Schiffer kérdése az, hogy akkor milyen kérdésekről lehet, talán a Fejér megyei földpályázatokról?

  • Úgy tudjuk, külön szóltak a kormánypárti képviselőknek, hogy legyenek jelen az Orbán Viktorhoz intézett kérdéseknél. Tudósítónk jelenti, tele is lett hirtelen a kormánypárti patkó.

  • minden kényes ügyet - ami rá tartozik. Amúgy pedig a pártoknak visszaosztott pénzt ugye az elmúltnyolcévben kell keresni. Orbán Viktor szerint korábban egy állami vállalat művelte meg a Fejér megyei földeket, most meg 35 magánvállalkozó - PROBLEM?

  • Csak erre tudok gondolni akkor, amikor azzal szembesülünk, hogy a Fidesz újból elővette a Tavares-jelentést. Igaz, az Orbán Viktort kérdező Rogán Antal azt kérdezi – vagyis mondja – hogy a jelentés a magyar baloldal kreálmánya. Ezt az alapján mondja, hogy a magyar szocialista EP-képviselők segítették Tavarest a dokumentum elkészítésében.

  • Schiffer András kérdez Orbán Viktortól, a miniszterelnök egy 2006-os felszólalását idézve az intézményesített kormányzati korrupcióról, miközben Papcsák Ferenc körül gyanús alvállalkozói szerződéseket látunk, és Fejér megyében a helyi gazdák helyett Fidesz közeli cégek kapják meg a földeket. Orbán a szokásos választ adja: tegyen feljelentést, aki törvénysértést tapasztal. Én itt jelzem, hogy már számos feljelentést tettem a földügyekkel kapcsolatos visszaélések miatt, de ezek többsége elutasításra került, teljesen abszurd indokokkal. Az külön felháborítóan cinikus Orbán Viktor részéről, hogy kétszer is elismétli, Felcsút környékén minden rendben a földpályázatokkal. Látszik, hogy ezeket az ügyeket csak a kormányváltás után lehet majd felgöngyölíteni - akkor viszont meg fogjuk tenni.

  • Hördül fel a Fidesz-frakció, amikor az ülést vezető Ujhelyi István azzal zárja az Orbán-Rogán vállveregetést, hogy "a többit majd a frakcióülésen".

  • Nem az 1800-as lélekszámú Felcsútnak kellene stadion. Építsenek a saját pénzükből, ne a kormány pénzéből. Miközben mindenre külön adót fizetnek. Adóra adót. Nyugdíjasok vagyunk, miközben minket sarcolnak adóval - zúgolódnak közben a nyugdíjasok a klubban.

  • Akkora a zúgolódás, Ujhelyinek két percbe telik, míg egy kis házirendi kiokosítással egybekötve rendet tesz.

  • A kishantosi szövetkezetről kezd el beszélni az egyik öregúr a budapesti nyugdíjasklubban. Szerinte a kishantosi földek szétosztása bűn, mert az ott termelt javakat külföldön négyszeres áron lehetne eladni. Egy másik idős klubtag erre azzal kontrázik rá, hogy szerinte ezek mind arra játszanak rá, hogy jövőre felszabadítják a földeket és húsz- vagy százszoros áron adják majd el! "Nem akarják eladni!". Szerinte csak a földek után járó uniós támogatásokat akarják megkapni.

  • – ezt kiabálják kormánypárti oldalról Ujhelyi István levezető elnöknek, amiért a Rogán-Orbán kérdés-válasz után azt mondta, hogy a többit megbeszélik a frakcióülésen.

  • Tudnak olyat mondani, ami a Fidesz-kormány érdeme? - kérdezem kétségbeesetten, bízva abban, hogy legalább egyetlen pozitív kritikát hallok, és nem bolgárgyörgyösödöm el teljesen. "Nem! Jót semmit nem tudunk mondani" - vágja rá az egyik nyugdíjas, és egyetértően bólogatnak a többiek.

  • Józsa István is túlfizetést gyanít, és a szándéknyilatkozat titkolását kifogásolja, majd pedig minden összefüggés nélkül tíz másodpercben reklámozza az MSZP "Öt pillér" programját.

  • Elszabadult a pokol a nyugdíjasklubban. Egy jól értesült nyugdíjas azt mondja, "én már olyanokat is hallottam, hogy ha a Fidesz megnyeri a választást, akkor utána a saját emberei fogják lámpavasra akasztani Orbánt, mert tönkretette az országot."

  • Vannak olyan magyar közéletben résztvevő magyarok, akik összefognak a magyar emberek ellenfeleivel

    – mondja a miniszterelnök, az MSZP-s EP-képviselőkre utalva. Nekem viszont erről a fideszesek jutnak eszembe.

  • amint bokros teendői ezt lehetővé teszik - ígéri olyan mosollyal.

  • Itt az idősek klubjában nem hisznek a közvélemény-kutatási adatokban. "Van egy barátom, aki közvélemény-kutató. Ö mondta nekem, hogy olyan adatokat kell kihozniuk, amiket elvárnak tőlük" - mondta sejtelmesen Gyula bácsi. A többiek egyetértően bólintottak.