Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Kisvonatot kapott Orbán

2013.10.07. 15:50

Veje, Tiborcz István, és bizalmasa, Papcsák Ferenc kínos ügyeiről is kérdezik az Országgyűlés plenáris ülésén. De lesz itt még szó a vagyonőrök helyzetéről, megszólalnak a Nyugdíjasok, bekapcsolódik közvetítésünkbe Szabó Rebeka PM-es képviselő is. Az egyensúly érdekében fideszest is szerettünk volna, de ezt most senki nem vállalta. Parlament percről-percre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Hoppá, mégsem mindent kennek az Orbán-kormányra! Imre szerint az egész világon nő a munkanélküliség, ez nem csak Magyarországon probléma. Persze azért hozzáteszi, hogy mégiscsak Orbán ígért egymillió új munkahelyet.

 • Mirkóczki Ádám nagyon kis egyszerű felszólalásában azt hangsúlyozza, hogy míg a cigányoknak mennyi rengeteg joguk van, addig "senki nem hangsúlyozza", hogy vannak kötelességeik is. A jobbikos képviselő biztos nem olvasta az Alaptörvényt, mert akkor tudná, hogy a legmagasabb szintű magyar jogforrás egyik fejezete "Szabadág és felelősség" címet viseli.

 • Nem túl elegáns azt mondani, hogy a külföldön dolgozó ötszázezer magyar azért ment ki, mert itthon a cigányok elveszik előlük a munkahelyeket - mondja Mirkóczkinak Orbán Viktor. Egyébként a miniszterelnök talán először ismétli el maga is ezt az elrémisztő ötszázezres adatot.

 • A jobbikos Mirkóczki szerint az integrációs politika egyetlen hiteles cigány képviselőt sem tudott kitermelni, aki most hitelesen fel tudna szólalni a parlamentben. Vagyis az integrációs politika egy csőd. Felháborodott morajlás a teremben. Orbán Viktor határozottan visszautasítja a jobbikos szövegét.

 • Pálffy István a pete- vagy ondóvezeték elkötésének szabályozatlansága kapcsán tesz fel kérdést, vagyis arról, hogy a művi meddővé tételt már egészen fiatal korban el lehet végezni. A KDNP szerint tarthatatlan a helyzet. Rétvári Bence elismeri, hogy ezügyben adóssága van a kormánynak. Bennem felmerül, hogy miért nem a fogamzásgátló tabletták TB-támogatását próbálják inkább elérni? Mert a biztonságos és mindenki számára elérhető fogamzásgátlás valóban fontos lenne.

 • Vágó Gábor azt kérdezi Orbán Viktortól, hogy ő támogatja-e az LMP devizahiteleseket mentő kezdeményezéseit. Orbán Viktor feláll: "Igen, ezeket mindig is támogattuk", majd leül. Gondolom, Vágó három hétig várt erre az alkalomra.

 • A legmocskodabb dolog volt, hogy a gazdagok is végtörleszthettek, köztük azok a kormánypárti képviselők, akik 10-20 milliót vettek fel devizában, mondja a devizahitelekről egy nyugdíjas a budapesti idősek klubjában. Egy másik nyugdíjas bölcsen közbeveti: "Aki felvette a hitelt, az is hibás."

 • Kiderítettük, milyen játékvonatot kapott a PM-es képviselőnőtől Orbán: Thomas egyik haverját, Dieselt!

 • – ezzel a címmel interpellálja Kocsis Máté a belügyminisztert, Pintér Sándort, utalva Portik Tamásra. Hasonló produkciókra sajnos 2014-től hiába várunk majd, Kocsis Máté ugyanis visszavonul a parlamenti politizálástól, a családi életre és a Józsefvárosra szeretne inkább koncentrálni.

 • Titánok harca: Kocsis Máté kérdez Kontrát Károlytól. A téma természetesen az alvilág és a baloldal kapcsolata.

 • Az MSZP-s Lukács Zoltán a múlt héten már tárgyalt ügyet, a tatabányai kormányhivatal offshore-hátterű felújítását veszi elő, de most a miniszterelnöknek címzett azonnali kérdés formájában. Tökéletesen érthetetlen, hogy mit akar, maga Orbán is visszakérdez: "Most Ön pontosan mit is vár tőlem?"

 • Lukács Zoltán (MSZP) szerint Tatabányán egy plázát építettek át kormányhivatallá, és az átépítésre vonatkozó 3 milliárdos kormányzati megrendelést egy Cipruson bejegyzett offshore társaság kapta meg. Kérdezi Orbán Viktort, hajlandó-e vizsgálatot indítani az ügyben. A válasz az volt, hogy "jó".

 • Az izgalmak közepette szinte észrevétlenül csúsztunk át a sima kérdések periódusába. Itt Tóbiás József kezd, aki átverésnek tartja a rezsicsökkentést a szemétszállításban, mert több településen 100 százalékkal növekedett a díj. Ezt lényegében a neki válaszoló Budai Gyula is elismeri, azonban ő nem a rezsicsökkentésnek, hanem a hulladékgazdálkodás szerkezeti átalakulásának tudja be ezt a jelenséget.

 • Amit minden héten leírhatunk, ezúttal Kulcsár Gergely és Kontrát Károly előadásában:

  - Túlkoros cigánygyerekek félemlítik meg a tanulókat XXXXX faluban. Hol van az iskolarandőr-program????

  - Szigorítottuk a büntető törvénykönyvet.

 • Kedves Index.hu Olvasók, véget értek az azonnali kérdések, a közvetítésnek itt vége, de az ülés még folytatódik: én nemsokára arról fogom kérdezni a vidékfejlesztési minisztert, miért teszik tönkre a fenntartható biotermelést folytató és oktató, Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és Népfőiskola nemzetközi hírű gazdaságát. Ma egész nap Budai Gyula képviseli a VM-et, így nem sok jóra számítok a választ illetően. Köszönöm, hogy elolvasták a kommentjeimet és követték a mai parlamenti eseményeket – a tanulságok levonását önökre bízom.

 • Önök még nem gondolkoztak el közvetítésünk olvasása közben, hogy lehet ilyen rettentő primitív érvvekel és szlogenekkel választókat szerezni? Vagy hogy miért hajlanak az emberek arra, hogy a közbiztonságot az utcán sétáló rendőrök számában, a jólétet meg a rezsi papírra nyomtatott csökkenésében mérjek? Nos, ezen már a kiváló XIX. századi gondolkodó, Alexis de Tocqueville is eltöprengett, és nevezetes amerikai útja során arra jutott, hogy az egyszerűség iránti vágy bele van kódolva a konformista gondolkodást elősegítő demokratikus gondolkodásba:

  Egyébként a demokratikus népek értelme a politikában éppúgy, mint a filozófiában és a vallásban, boldogan üdvözli az egyszerű és általános eszméket. Visszariad a bonyolult rendszerektől, s szívesen képzel el egy nagy nemzetet, amelynek minden állampolgára egyetlen modellre hasonlít, s egyetlen hatalom irányításának engedelmeskedik.

 • Tudósítónk szerint megtelt a büfé, kígyózó sor áll a pult előtt, megjelentek a kormánypárti politikusok is. Hamarosan elköszönünk mi is.

 • A kormány eddigi gyakorlatából világosan látszik: a büdzsé kizárólag arra való, hogy legyen mit megszavaznia a kormánypárti szavazógépnek év végén. Ők maguk se veszik komolyan, és agyonmódosítják a következő év során. Most is így tervezi a Fidesz. Abban reménykedik, hogy a választásig állva marad ez a pénzügyi kártyavár.

  – írja Mesterházy Attila a Facebookon.

 • Nyakó István a közmunka rendszerét kritizálja, szerinte a 47 000 forintos bér mellett átlagosan kétszer annyiba kerül az államnak a foglalkoztatásuk, mintha a munkaerőpiacra akarnák visszaterelni őket. Cséfalvay Zoltán erre a magas munkanélküliségi adatokkal és az alacsony munkanélküliséggel vág vissza, de az egyetlen neoliberális kormánytag a strukturális jellegű kritikát egyáltalán nem érinti.

 • Suhajda Krisztián azzal fenyeget, hogy az igazságtalan földpályázatok miatt a töredékére csökkenhet a juhok száma Magyarországon. A nem sokat éhező jobbikos képviselő azt is hozzáteszi: ezzel veszélybe kerül a hungarikumnak számító juhpörkölt is.

 • Mai agitátorunk kommentátorunk, a PM-es Szabó Rebeka "Loptok, csaltok, hazudtok" matricás laptopja fölül hívja fel a figyelmet a kishantosi ökogazdaság ellehetetlenítésére, ami abban nyilvánul meg, hogy tulajdonosa egyetlen földpályázaton sem nyert. Bitay Márton Örs államtitkár furcsállja, hogy a PM egy "oligarcha-méretű" birtokot félt, ami a cégtulajdonból 10 egyéni gazdához került át.

 • Kollégánkat, Dezső Andrást annyira megszerették az otthon lakói, hogy egy csokor lufit is kapott ajándékba. Ezzel a fotóval zárjuk le mai közvetítésünket, viszlát!