Meddig ül nőverő képviselő a parlamentben?

2013.11.06. 16:34

Az ügyészség szerint Balogh József független képviselő hétfőn beismerte, hogy ő verte meg élettársát. A fülöpházai polgármestert súlyos testi sértéssel gyanúsítják. Baloghnak legkorábban kedden lett volna lehetősége, hogy lemondjon mandátumáról, de ezt nem tette meg. Ma percről percre követjük az eseményeket, hátha azóta átgondolta a dolgot. Felhívjuk és keressük Fülöpházán is. Vajon még most is úgy gondolja, hogy helye van a magyar országgyűlésben? A Fidesz ma kitette a pártból és felszólította, hogy távozzon a közéletből. Balogh marad.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mivel 2013 júliusáig a családi erőszak nem volt különálló büntetőjogi tényállás, nincsenek arra adatok, hogy hány családi erőszak esete jutott el egyáltalán a vádemelésig a régi törvény hatálya alatt.

  • Balogh képviselői tiszteletdíja, választókerületi pótléka és lakhatási támogatása együtt havonta összesen bruttó 864 987 forint. Nagyjából hat hónap van még hátra a következő parlamenti ciklus kezdetéig. Ha Balogh nem mond le, akkor még 5 189 922 forintot fogunk kifizetni az országgyűlési munkájáért.

  • Az ügyészség válasza azt jelenti, hogy ők nem csak Balogh József beismerő vallomása alapján tárták fel az április 28-án hajnalban történteket. Mint hasonó esetekben szokás, ehhez valószínűleg felhasználták a megvert élettárs, a tanúk és a szakértők által elmondottakat is. Balogh feltehetően nem mondta el részletesen, hogy mit és hogyan tett. Elismerte a bántalmazást, és olyan beismerő vallomást tett, amely a súlyos testi sértés bűntettének valamennyi törvényi tényállási elemére kiterjed. Balogh ügyvédjéhez hasonlóan az ügyészség is azt mondja, hogy a részleteket majd a további nyomozás tárja fel. 

  • Sem a bírák, sem az ügyészek számára nincs automatikus képzés a családi erőszak kezelésével kapcsolatban. Fakultatív képzések vannak csak, és azok is a gyermekvédelemmel függnek inkább össze.

  • Ha Baloghnak sikerül kibekkelnie a ciklus végéig hátra levő hat hónapot, búcsúpénz is üti a markát. Ez a törvényszakasz érvényes rá:

    Ha a képviselő megbízatása az Országgyűlés működésének befejezésével szűnik meg, a volt képviselő – újraválasztásának esetét kivéve – további hat hónapon keresztül az alapdíjának és pótdíjának a megbízatása megszűnését megelőző hat havi átlagának megfelelő összegű ellátásra jogosult. Az erre az időre folyósított díjazás időtartama is munkaviszonyban töltött időnek számít. A képviselő kérelmére az ellátást egy összegben kell kifizetni.

  • A rendőrség gyakran vonakodik a távoltartó határozat meghozatalától. A rendőr inkább felteszi a nőnek a kérdést, hogy akar-e ilyen határozatot a bántalmazója ellen. Aki általában mellette áll - ezt tanúvallomások támasztják alá. Hát persze, hogy nem akar.

  • Munkahelyi dolgozók arról számoltak be a Human Rights Watch-nak arról, hogy főleg kisebb, vidéki közösségekben a szociális munkások ahelyett, hogy segítséget nyújtanának az áldozatnak a bántalmazótól való elszakadásban, maguk bátorítják őket, hogy "beszéljék meg a dolgokat otthon".

  • Az Index percről percre tudósítását Facebook-oldalunkon kommentelheti! Itt mondhatja el véleményét az ügyről!

  • A mai napot úgy indítottuk, hogy a végén végleg elköszönhetünk Balogh József országgyűlési képviselőtől. Sajnos nem így történt. Viszontlátjuk még.

  • Önöket szívesen viszontlátjuk bármikor.